Mare atenție la etichete! De unde provine, de fapt, carnea de porc din magazinele din România

Mare atenție la etichete! De unde provine, de fapt, carnea de porc din magazinele din România

Din cauza traiului costisitor, mulți români își vor petrece sărbătorile acasă. Așa că masa festivă de Crăciun și de Revelion devine şi mai importantă. Gospodinele au început deja să se pregătească şi au mers în supermarketuri. Acolo, la mare căutare e, în această perioadă, carnea de porc. Toți oamenii o cumpără, dar puțini știu, de fapt, de unde provine ea. Iată de unde este adusă carnea de porc din magazinele din România!

De unde este adusă carnea de porc

A mai rămas doar o săptămână până la Crăciun, iar oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a face cumpărături. Este mare agitație în supermarketuri, dar și în pieţe. Însă, cel mai căutat produs este, fără doar și poate, carnea de porc.

 

Mulți vor să o pună în coș, dar puțini sunt cei care știu de unde provine ea, de fapt. Ei bine, un studiu independent realizat de un colectiv de cercetători din cadrul ASE, arată că, anul acesta, doar 10% din întreaga cantitate de carne de porc comercializată provine din fermele românești. Cu alte cuvinte, doar un kilogram din 10 este de la noi din țară.

România crește tot mai puțini porci

În anii trecuți, nu exista gospodar fără porc, iar fermele erau pline cu aceste animale. În 2023, însă, lucrurile stau, din păcate, total diferit. Țăranii nu mai cresc porci în curte, iar în ferme se înregistrează un declin semnificativ de porci.

Surprinzător sau nu, România înregistrează cea mai drastică scădere a efectivelor acestor animale de pe întregul continent. În urmă cu șapte ani, în țara noastră s-au abatorizat 4,6 milioane de porci. În 2023, datele indicau în acest sens doar trei milioane de porci.

Tările de unde România aduce carne de porc

Iată și lista ţărilor de unde România aduce carne de porc. După cum se poate observa, cea mai multă carne de porc din magazinele din țara noastră provine din Germania.

Germania: producție de 8,2 milioane de tone carcasă, producţie de aproape 100 kg/locuitor;Spania: producție de 7 milioane de tone carcasă, producție în medie de 150 kg/locuitor;Franța: producţie de 5,6 milioane de tone carcasă, producție în medie de 86 kg/locuitor;Polonia: producţie de 4,5 milioane de tone carcasă, producție în medie de 116 kg/locuitor;Italia: producție de 3,7 milioane de tone carcasă, producție în medie de 61 kg/locuitor.

SURSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *