Mario Draghi tulbură liniştea Ursulei von der Leyen

RMAG news

Numele fostului premier italian Mario Draghi circulă tot mai insistent ca posibil înlocuitor al Ursulei von der Leyen, în fruntea Comisiei Europene, în dificultate.

În acest joc se vorbeşte mult despre Mario Draghi (76 ani) fost şef al Băncii Central Europene (BCE) şi fost prim-ministru al Italiei.

Înainte de toate Mario Draghi este autorul unui raport, mult aşteptat, despre evitarea scăderii competitivităţii UE.

Când a fost nominalizat pentru a fi premier,  elitele politice și economice din Europa au salutat evenimentul ca pe un miracol. Aproape toate partidele parlamentare din Italia – inclusiv cele două partide ”populiste” care au câștigat alegerile din 2018, Mișcarea de 5 Stele și Lega – l-au asigurat de susținerea lor

Toată lumea era de acord: un guvern condus de Draghi era o binecuvântare pentru țară, o ultimă ocazie de a se spăla de păcate și face Italia ”great again”.

Toți spuneau că Draghi va putea controla dobânzile la care se împrumuta Italia, va face reformele structurale și va relansa economia, totul prin charismă, competență, inteligență și relațiile la nivel internațional.

Însă realitatea nu a fost pe măsura așteptărilor. Draghi a lăsat în urmă o țară sfâșiată.

El a militat și pentru sancțiunile europene impuse Moscovei, sancțiuni care afectează grav economia europeană și nu au decât efecte minore asupra celei ruse.

Draghi s-a și lăudat că măsurile acestea curajoase vor elimina dependența energetică de Rusia, însă rezultatul este că Italia are cele mai mari prețuri ale electricității din întreaga UE. Absurditatea acestor politici devine evidentă când ne gândim că încercarea de a reduce dependența de gazul rus a dus la repornirea termocentralelor pe cărbune, care este importat în principal tot din Rusia.

Mai rău, Draghui nu a făcut nimic pentru a-i proteja de impactul acestor politici pe salariați, gospodăriile și micile afaceri. Reformele structurale adoptate de guvernul Draghi au fost orientate spre privatizare, liberalizare, dereglementare și consolidare fiscală – prin scoaterea la privatizare a unor servicii publice care scăpaseră până acum, prin „felxibilizarea” pieței muncii sau prin încercarea de a extinde serviciile de taxi incluzând operatori precum Uber, ceea ce a dus la mari proteste.

Draghi nu a lăsat doar o economie în comă, ci și o societate fracturată. Este responsabil pentru cea mai punitivă, discriminatorie și segregaționistă politică de vaccinare din Vest, care nu numai că a exclus din viața socială milioane de nevaccinați, inclusiv copii, dar a extins pașapoartele de imunitate la aproape toate sferele și a interzis multor oameni să meargă la munca.

 

The post Mario Draghi tulbură liniştea Ursulei von der Leyen appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *