Martie, a zecea lună consecutivă care a bătut recordul global de căldură, anunță cercetătorii. „Clima noastră se schimbă rapid”

Martie, a zecea lună consecutivă care a bătut recordul global de căldură, anunță cercetătorii. „Clima noastră se schimbă rapid”

Luna martie 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, marcând totodată și a zecea lună consecutivă în care temperaturile au atins un nou maxim istoric, a anunțat marți serviciul de monitorizare a schimbărilor climatice al UE Copernicus (C3S), transmite Reuters.

Fiecare dintre ultimele 10 luni a stabilit un record de temperatură la nivel global, potrivit cercetătorilor de la Programul Copernicus.

De asemenea, cele 12 luni care s-au încheiat cu martie s-au clasat drept cea mai fierbinte perioadă de 12 luni înregistrată vreodată pe planetă. Din aprilie 2023 până în martie 2024, temperatura medie globală a fost cu 1,58 grade Celsius peste media din perioada preindustrială, respectiv 1850-1900.

„Această tendință pe termen lung, cu recorduri excepționale, este cea care ne îngrijorează foarte mult”, a declarat pentru Reuters directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

„Văzând astfel de înregistrări – lună de lună – ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, se schimbă rapid”, a adăugat aceasta.

Legătura dintre temperaturile record și fenomenul El Nino

Anul 2023 a fost deja confirmat de cercetătorii de la Copernicus ca fiind cel mai călduros din istorie, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om și stimulat de fenomenul meteorologic natural El Nino.

Iar vremea extremă și temperaturile excepționale au făcut deja ravagii în acest an.

Seceta provocată de schimbările climatice din regiunea pădurii tropicale amazoniene a declanșat un număr record de incendii de vegetație în Venezuela în perioada ianuarie-martie, în timp ce seceta din Africa de Sud a distrus recoltele, lâsând milioane de oameni cu riscul de foamete.

Cauza principală a căldurii excepționale a fost reprezentată de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om, potrivit Copernicus. Alți factori care cresc temperaturile sunt puși pe seama El Nino, modelul meteorologic care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific.

El Nino a atins punctul maxim în decembrie-ianuarie și acum slăbește, ceea ce ar putea ajuta la întreruperea perioadei de caniculă spre sfârșitul anului.

Cu toate că El Nino s-a atenuat în martie, temperatura medie a suprafeței mării la nivel mondial a atins un nivel record, pentru orice lună înregistrată, iar temperaturile aerului marin au rămas neobișnuit de ridicate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *