Măsurile fiscale pe care PNL și PSD s-au înțeles aduc bani la buget, dar și creșteri de prețuri. Ministrul de Finanțe admite că România nu se va încadra în ținta de deficit

Măsurile fiscale pe care PNL și PSD s-au înțeles aduc bani la buget, dar și creșteri de prețuri. Ministrul de Finanțe admite că România nu se va încadra în ținta de deficit

Majorarea cotelor de TVA, impozitarea profitului externalizat și majorarea salariului minim sunt măsurile fiscal bugetare pentru care există un acord în Coaliției, au declarat surse guvernamentale. Miza României este să se încadreze într-o țintă de deficit cât mai redusă, sub 5%% din PIB, pentru a nu plăti dobânzi mari la viitoarele împrumuturi și a accesa fondurile europene.

„România a ajuns în etapa în care trebuie să facă economii urgent. Urgent. Orice întârziere și depășire a țintei de deficit înseamnă împrumuturi la dobânzi mai mari atât pentru stat, dar și pentru populație. România pur și simplu nu își mai permite să aibă cheltuielile actuale dacă nu găsește bani, sursă de finanțare”, a explicat un lider PNL, implicat în negocierile privind măsurile fiscal bugetare care se discută în Coaliția de guvernare.

Mesajul din Coaliție este că este nevoie de majorarea unor taxe și impozite și eliminarea unor facilități fiscale existente.

Planul de măsuri fiscal-bugetare se negociază de peste o lună în guvern, dar nu există o decizie finală. PSD și PNL au viziuni diferite, iar partidele nu vor să își asume „un plan de austeritate”, subliniază surse guvernamentale.Pentru a nu fi obligați să impună măsuri mai dure, liderii Coaliției discută majorarea țintei de deficit, adică raportul între venituri și cheltuieli. Cu cât ținta de deficit este mai mare, Guvernul este obligat să ia mai puține măsuri de corecție în zona fiscal-bugetară. România s-a angajat la un deficit de 4.4% din PIB pentru 2023.

Surse din conducerea PNL susțin însă că deficitul va urca, cel mai probabil, spre 4.9%. Informația a fost confirmată și de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, care a exclus ca deficitul să depășească ținta de deficit de 5%.

Pesediștii sunt mai puțin optimiști

Surse din conducerea PSD sunt mai puțin optimiste și evaluează că ținta de deficit ar putea ajunge la 5.3% din PIB. Ambele variante arată că PSD și PNL nu au ajuns la un acord pentru a măsurile fiscal bugetare și pentru a acoperi gaura din buget. Pentru ca România să depășească ținta de deficit trebuie să existe și un acord din partea Comisiei Europene.

Liberalii susțin că trebuie reduse cheltuielile bugetare, trebuie redusă evaziunea fiscală și trebuie crescut gradul de colectare. Un exemplu în acest sens este platforma electronică, sistem care nu este pus la punct în acest moment și nu funcționează integral.

„De când am lansat platforma electronică nu s-a reușit generalizarea ei în toate domeniile de activitate. Nici casele de marcat nu au funcționat așa cum ne doream”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Libertatea.

TVA duce la majorarea prețurilor

Social-democrații și liberalii au ajuns la un acord privind instituirea a doar două cote de TVA: de 9%, respectiv 19%.

Astfel, produsele care beneficiau de o cotă redusă de TVA de 9% se vor scumpi dacă li se aplică o cotă de 19%. La fel pentru cele la care TVA ca crește de la 5% la 9%. Spre exemplu, jucătorii din Horeca (nr – hoteluri,restaurante, cafenele) nu sunt de acord ca cafeaua și ceaiul să fie încadrate la o TVA de 19% doar pentru că ele conțin zahăr.

Majorarea TVA-ului ar afecta și prețul locuințelor, deoarece la locuințele sub 120 mp și cu o valoare sub 600.00 de lei se aplica o cotă de 5%. Acum, ea ar putea deveni de 9%. Inclusiv transportul de persoane ar fi mai scump prin majorarea TVA de la 5% la 9%.

În restaurante se aplica, în prezent, o cotă de TVA de 9%. Ea ar putea crește la 19%, potrivit măsurilor anunțate în Coaliție.

Impozitarea suplimentară pentru externalizarea profitului este o măsură convenită în Coaliția de guvernare, au precizat sursele citate.

PNL nu e de acord cu impozitare clădiri peste 500.000 de euro, PSD nu vrea să renunțe la vouchere de vacanță

PSD și PNL nu au ajunsă însă la un acord privind impozitarea clădirilor evaluate la peste 500.000 de euro cu 1%. Ideea avansată de PSD nu este agreată de liberali și este foarte greu de aplicat din punct de vedere tehnic.

Eliminarea voucherelor de vacanță, măsură avansată de PNL, nu a fost acceptată de PSD. În schimb, pentru 2024, s-ar putea aplica noi impozite pentru voucherele de vacanță.

PSD propune o economie la buget prin tăierea a 200.000 de posturi neocupate în acest moment. Social-democrații susțin că prin dispariția acestor posturi, va fi redus și numărul șefilor din mai multe instituții de stat, iar economia la buget va fi substanțială.

Creșterea salariului minim este și în avantajul statului 

O altă sursă la bugetul de stat va fi majorarea salariului minim brut la 3.300 de lei de la 1 septembrie.

„Deși la prima vedere pare o măsură din care câștigă doar populația, statul câștigă foarte mult dacă se majorează salariul minim brut. În prezent, salariul minim brut este de 3.000 de lei, iar 200 de lei nu sunt taxabili. Salariul minim net este în jurul a 1.850 de lei. După ce salariul minim brut se va majora la 3.300 de lei de la 1 septembrie dispar cei 200 de lei care nu sunt taxabili, firmele vor plăti mai multe taxe la stat. Angajatul va primi suplimentar în mână doar 100 de lei nu 300 de lei. Statul câștigă enorm din această majorare a salariului minim brut”, a declarat un lider PNL pentru Libertatea.

Măsurile fiscal bugetare trebuie aprobate în Guvern până la 1 septembrie și convenite cu reprezentanții Comisiei Europene.

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *