[Medici Buni] Dr. Lamba Brîndușa, medic ORL la MedLife Solomed (Pitești): „Dacă nu dădeam la medicină, probabil aș fi fost profesoară și tot cu oamenii aș fi lucrat”

[Medici Buni] Dr. Lamba Brîndușa, medic ORL la MedLife Solomed (Pitești): „Dacă nu dădeam la medicină, probabil aș fi fost profesoară și tot cu oamenii aș fi lucrat”

„Cred că dintotdeauna mi-a plăcut să știu mai multe despre corpul uman, ce se întâmplă cu noi când avem anumite probleme și cum le putem rezolva. Și mi-a plăcut să fiu în preajma oamenilor și să îi ajut”, spune Dr. Lamba Brîndușa, medic primar ORL. În caz că nu ar fi fost medicina care s-o atragă, e convinsă că ar fi ajuns profesoară, atât de mult își dorea să lucreze și să ajute oameni, în special copii.

Medicina a fost meseria mult dorită încă din copilărie

Din 1989, când a terminat facultatea, a lucrat la Spitalul Județean din Pitești, în care își aduce aminte că s-a tras chiar în ziua de Crăciun și a izbucnit un incendiu în secția de maternitate, iar medicul de gardă a adunat pe toată lumea într-o cămăruță, unde au și rămas până s-au liniștit spiritele. Dar și la Spitalul de Pediatrie Marie Curie, unde a avut de-a face cu o parte din cazurile care au marcat-o cel mai profund. „Au fost doi sau trei copii, în perioada aceea, care veneau lunar la dilatație, în spital, pentru că aveau stenoze esofagiene postcaustice și m-a zdrobit să văd câtă suferință puteau să îndure”, își aduce aminte Dr. Lamba. Stenoza esofagiană postcaustică e un diagnostic crunt care presupune îngustarea esofagului în urma ingerării de substanțe caustice.

Acea experiență a ajutat-o să lucreze și mai bine cu copiii, care îi sunt predominant pacienți și acum, în cadrul Clinicilor MedLife Solomed din Pitești. „Reușesc să mă pun la mintea lor și să găsesc o cale de comunicare. De multe ori, primul lucru pe care îl fac când intră într-un cabinet e să se uite un pic în jur și să plângă. Dar când vin la mine, rarisim mi s-a întâmplat să plângă. Mă înțeleg cu ei”, mai adaugă ea.

„Mă comport cu pacienții mei așa cum mi-aș dori să se poarte orice coleg cu mine”

În privat practică din 2008, după 13 ani de lucru în spital de stat, atât în regim ambulatoriu, cât și cu gărzi lucrate pe diferite secții și specializări, cu o încărcătură extraordinară de pacienți. A făcut schimbarea nu pentru un volum mai mic de muncă, ci pentru că aici a găsit o organizare care îi permite să acorde mai mult timp și mai multă atenție fiecărui pacient. Poate sta mai mult de vorbă cu un om în suferință, descoperă mai mult despre simptomele lui și are la îndemână tehnologia necesară pentru investigații rapide și eficiente.

Schimbarea i-a oferit și mai mult timp alături de membrii familiei, și ei tot medici, lucru care o echilibrează. Cu soțul ei, tot medic, s-a înțeles foarte bine încă din facultate și s-au sprijinit de-a lungul timpului, oricât de solicitante ar fi fost locurile de muncă. Iar acum, atât fiul lor, cât și nora, sunt medici.

Faptul că ea, soțul, sora ei și sora lui sunt toți medici i-a ajutat să știe de la bun început în ce fel de domeniu intră și să găsească echilibrul în viața de familie. Dar și să creioneze cu o exactitate cât mai mare imaginea unui medic bun și dedicat. „Eu tot timpul am zis că mă comport cu pacienții mei așa cum mi-aș dori să se poarte orice coleg cu mine, dacă aș fi în postura de pacient”, punctează Dr. Lamba. Iar asta înseamnă cu multă empatie, răbdare și interes, cu o pregătire profesională temeinică și răspunsuri la obiect.

Răbdarea și compasiunea sunt esențiale mai ales că, dincolo de pacienții copii, tratează și pacienți în vârstă, al căror auz se deteriorează și din cauza procesului de îmbătrânire, un lucru pe care nu îl poate împiedica sau trata înspre vindecare.

Și-a dorit încă de mică să ajute oamenii, iar acum, la 30 ani de când a devenit medic primar ORL, oamenii continuă să fie o prioritate. Are pacienții cu care a ținut legătura zeci de ani, tocmai pentru că medicina nu este o meserie din care te oprești când închizi ușa cabinetului.

***

Articolul face parte din campania “Știi un medic bun”, un demers MedLife care își propune să portretizeze medicii care fac zi de zi România bine, construind un mâine mai bun. Sunt mii sau poate zeci de mii de medici buni în România, care, dincolo de talent, vocație, experiență, intuiție și abilități, sunt în primul rând OAMENI.

Medicii MedLife nu sunt doar buni profesioniști, ci și oameni buni, cărora le pasă și care iubesc, la rândul lor, oamenii. Medici pentru care îngrijirea sănătății tale e mai mult decât o profesie, e o chemare.

„Știi un medic bun?”, o campanie MedLife de redescoperire a Încrederii în România.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *