Medicii români, prelevare de organe de la un donator din Bulgaria. Doi conaționali au o nouă șansă la viață

Medicii români, prelevare de organe de la un donator din Bulgaria. Doi conaționali au o nouă șansă la viață

Doi conaționali au primit o șansă la o viață normală, după ce medicii români au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria.

Prelevare de organe de la un donator din Bulgaria realizată de medicii români. Doi conaționali au o nouă șansă la viață

Prima zi a lunii mai a adus și prima prima prelevare de organe din altă țară efectuată în 2024 de medicii români. Miercuri, medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria, pe baza protocolului de colaborare în domeniu dintre România şi ţara vecină.

Şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, Guenadiy Vatachki, a fost cel care a spus, după evenimentul din ziua anterioară, că este prima prelevare din altă ţară de anul acesta.

În 2023, au avut loc patru prelevări din afara ţării. Două au fost tot din Bulgaria si două din Republica Moldova. Pe de altă parte, România a trimis un cord si un ficat către aceste două state vecine.

Ieri a avut loc o prelevare de organe la un donator aflat in moarte cerebrala din Bulgaria. Întrucât pe teritoriul Bulgariei nu au existat primitori compatibili, organele au fost oferite către România, pe baza protocolului de colaborare în domeniul transplantului între cele două ţări.

Echipa din Spitalul Parhon s-a deplasat de urgenţă cu avion de la SMURD până la Sofia, unde a efectuat prelevarea si ulterior s-a intors la Iaşi pentru a le transplanta, noaptea trecută”, a anunţat joi directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, medicul Guenadiy Vatachki, pe Facebook.

Transplantul de rinichi, singura șansă la viață normală pentru doi pacienți români

Potrivit sursei citate, în mai puţin de o oră, echipajul avionului a reuşit să transporte echipa medicală şi doi rinichi prelevaţi pentru transplant, din capitala statului vecin, Sofia la Iaşi.

”Rinichii urmează să ajungă la doi cetăţeni români, a căror singură şansă la o viaţă normală este transplantul. Împreună, toţi cei implicaţi în executarea acestei misiuni, au format o echipă care a făcut ca drumul de la donator la primitori să fie parcurs fără probleme şi în timp util”, a mai transmis sursa citată.

Același medic Vatachki a mai subliniat că ideea colaborărilor între ţări pentru schimbul de organe este ca acestea să nu fie irosite atunci când nu există pacienţi compatibili în ţara respectivă, conform recomandărilor europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *