Medvedev ne spune să ne luăm gândul de la tezaur: „Românii, după cum știți, nu sunt o națiune”

Medvedev ne spune să ne luăm gândul de la tezaur: „Românii, după cum știți, nu sunt o națiune”

Dmitri Medvedev a luat în derâdere rezoluția Parlamentului European privind returnarea tezaurului. Într-o postare pe VKontakte, Medvedev spune că România nu va primi nimic de la Rusia.

Medvedev susține că românii nu vor primi nimic din tezaurul confiscat

Mai mult, oficialul rus spune că „liderii europeni sunt idioți”. El i-a înjurat pe români și a precizat că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

„Ei bine, nici măcar nu știu cum să răspund la o asemenea obrăznicie”, a scris Medvedev pe platforma VKontakte, citată de Tass, unde a mai afirmat că Uniunea Europeană „a furat active rusești de 300 de miliarde de dolari și acum cere returnarea unui mărunțiș de aur la București”.

„N-am ce să spun în rusă, pot doar să-i trimit… Rezumând, duceți-vă la dracu”, a spus el referindu-se la români.

„Românii, după cum știți, nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

El a reluat versiunea Rusiei despre tezaur și a spus că, de fapt, România nu are nimic de primit, pentru că Moscova nu a cerut niciodată despăgubiri pentru acțiunile Bucureștiului în Rusia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Medvedev și-a încheiat mesajul spunând că pe „diverși idioți din Parlamentul European i-a apucat pofta”.

Tezauru, evaluat la mai multe miliarde de lei

Tezaurul Românesc sechestrat la Moscova de comuniști este evaluat la mai multe miliarde de lei. Valoarea Tezaurului în 1916 era de peste 1,5 miliarde de lei. Acum, vorbim de o sumă mult mai mare.

Mugur Isărescu a anunțat că Banca Națională a pus presiune pe Rusia pentru a ne recupera tezaurul. Tezaurul a fost trimis la Moscova în 1916, apoi a fost sechestrat de comuniști.

Rusia nu a vrut să audă de nicio discuție și nu a dat niciun semn că ar vrea să restituie tezaurul.

„Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Rusia și România au încetat orice dialog urmare a războiului din Ucraina. Ultimele discuții pe subiectul tezaurului românesc aflat la Moscova s-au dus înainte de pandemia de COVID-19.

Rusia și România au încetat orice dialog

„Din noiembrie 2019 nu ne-am mai întâlnit cu partea rusă, acea întâlnire având loc la Moscova, conform principiului alternării locațiilor. Întâlnirea programată pentru 2020, în Romania, nu a mai avut loc datorită epidemiei.

La propunerea mea, din 2021, de a relua întâlnirile nu am primit un raspuns”, a spus, pentru Newsweek România, prof. univ dr. Ioan Bolovan, membru-corespondent al Academiei Române care conducea negocierile cu Rusia.

Între 12 și 14 decembrie 1916, în gara Iași, s-au încărcat în 17 vagoane și 1738 casete, în care se afla depozitat aurul, deținut sub formă de lingouri și monede diverse, în valoare totală de 314.580.456 lei aur.

La acestea s-au mai adăugat două casete, conținând bijuteriile Reginei Maria, evaluate la 7.000.000 lei aur. La terminarea operațiunilor de încărcare s-a semnat un Protocol în trei exemplare.

La 18 iulie 1917, Consiliul de Miniștri hotăra, la propunerea lui Nicolae Titulescu, atunci ministru de finanțe, strămutarea avutului Băncii Naționale în Rusia.

Noul transport s-a făcut în perioada 23 – 27 iulie 1917. Trenul avea 24 de vagoane, din care trei vagoane reprezentau valorile Băncii Naționale, cu o valoare declarată de 1.594.836.721 lei.

Venirea comuniștilor la puiterea a însemnat refuzul restiturii Tezaurului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *