Megaafacere PNL cu trei imobile din centrul Capitalei. Tranzacție-record, de peste 9,3 milioane de euro, în regim preferențial

Megaafacere PNL cu trei imobile din centrul Capitalei. Tranzacție-record, de peste 9,3 milioane de euro, în regim preferențial

Cu banii publici încasați ca subvenție, liberalii au demarat procedura de achiziție de la Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RA-APPS) a trei sedii din centrul Capitalei. Imobilele sunt cumpărate în regim preferențial, printr-o lege cu dedicație pentru partidele politice.

Pe ultima sută de metri, înainte ca partidul să intre în alegerile din 2024, PNL vrea să își schimbe statutul: din chiriaș în sediile importante din centrul Bucureștiului, în cel de proprietar.

Liberalii vor cumpăra cu bani publici, încasați de la buget sub formă de subvenție, trei imobile deținute, în prezent, tot de o instituție a statului român: Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

„PNL a demarat procedurile de achiziție conform cadrului legislativ, în raport cu deciziile validate de forul statutar”, este răspunsul primit de Libertatea din partea conducerii partidului.

Condițiile în care se face tranzacția este una cu dedicație pentru partidele politice:

un preț special, care avantajează PNL
un avans de minimum 10% din prețul de vânzare
rate lunare, eșalonate pe un termen care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Printre artizanii legii care dă dreptul partidelor să își cumpere sediile a fost Viorel Hrebenciuc. PSD a fost primul mare partid care și-a cumpărat sediul central în baza modificărilor aduse legii din 2003, prețul clădirii din Kiseleff nr. 10 fiind de aproape un milion de euro.

Valoarea celor trei imobile pentru care PNL a demarat procedura de achiziție este de 9.394.283 de euro (aproape 47 de milioane de lei).

Suprafața totală a sediilor este de aproape 3.000 mp. Curtea celor trei sedii nu face parte din tranzacție.

Sediile sunt situate în parcul din Modrogan. Foto: google maps

De unde are PNL banii?

Sursa de finanțare o reprezintă tot bugetul de stat prin banii de subvenție. PNL a încasat peste 240 de milioane de lei în ultimii trei ani, dar nu a cheltuit întreaga sumă, ci a făcut și economii.

2021 – a încasat 76.527.406 lei și a cheltuit 33.111.940 de lei. În conturi au rămas 43.415.466 de lei
2022 – partidul a primit 83.767.534 de lei, dar a utilizat 55.640.720 de lei. La finalul anului au rămas 28.126.814
2023 – subvenția a fost de 74.914.303 lei și PNL a plătit 72.778.414 lei. Nu a folosit 2.135.889 de lei
Pentru că partidele au primit atât de mulți bani ca subvenție, în doar trei ani, PNL a strâns 73.678.169 de lei. 

O sumă suficientă pentru a acoperi achiziția sediilor, dar banii din subvenție pot să fie folosiți, conform legii, și în campaniile electorale.

Ce sedii cumpără PNL?

Într-un răspuns pentru Libertatea, liberalii precizează că „RA-APPS a comunicat PNL că a aprobat vânzarea în rate a sediilor menționate și păstrarea relațiilor contractuale actuale pentru terenurile aferente construcțiilor”.

Vila centrală din Modrogan nr. 1, unde este sediul partidului, a fost evaluată de RA-APPS la 6.295.509 euro.

Vila centrală din Modrogan nr. 1. Foto: Eli Driu

Situată în parcul din Modrogan, cândva cel mai mare parc privat din București, vila Filipescu-Brâncoveanu are aproape 2.000 mp, cu tot cu dependințe. Conacul, construit de familia boierilor Filipești în prima parte a secolului al XX-lea, are o curte, plus grădină, de peste 20.000 mp.

Pentru cei 1.967 mp din aleea Modrogan, nr. 1, liberalii plătesc către RA-APPS o chirie de 8.851 de euro/lună, potrivit unui răspuns oficial din partea conducerii PNL către Libertatea. Rezultă o chirie lunară de 4,5 euro/mp.

O chirie mult mai mică plătește partidul pentru curte și grădină: 0,05 euro/mp pe lună.

Pentru imobilul din Modrogran, nr. 22, sediul PNL București, aflat la câțiva metri de primul, prețul de vânzare este de 2.640.469 de euro.

Imobilul din Modrogran, nr. 22

Chiria plătită lunar, în prezent, pentru cei 776 mp ai sediului este de 2.553 de euro, potrivit informațiilor prezentate de liberali.

Al treilea imobil, aflat în curtea PNL, este cel din Modrogan nr. 3, cu o valoare de 458.305 euro pentru vânzare.

Sediul din Modrogan, nr. 3

PNL susține că a formulat solicitări către instituțiile abilitate pentru a putea vedea dacă poate folosi subvenția pentru achiziția de sedii. Conducerea liberalilor subliniază că, potrivit răspunsurilor primite, poate utiliza subvenția de la bugetul de stat pentru investiții în sedii.

PSD a cumpărat două sedii: unul de la RA-APPS, al doilea de la Romaero

Sediul central al PSD, din Kiseleff, nr. 10, are 1.353 mp, cu demisol, parter și două etaje. Clădirea a fost cumpărată de social-democrați de la RA-APPS cu aproape un milion de euro, potrivit declarațiilor fostului trezorier al partidului, Mircea Drăghici. Tranzacția s-a derulat până în 2016.

Imobilul este un monument istoric – Vila Toma Stelian. Fost ministru liberal al justiției între 1907 și 1910, Stelian a ridicat vila în centrul Capitalei, pe șoseaua Kiseleff, după planurile arhitectului I.D. Berindey, în stil eclectic. În anii 1931-1949 a funcționat în ea muzeul de artă, amenajat pe baza impresionantei colecții deținute de proprietar, preluată ulterior de Muzeul Național de Artă al României, potrivit informațiilor oferite la intrarea în curtea PSD. Vila a intrat în proprietatea statului în 1926.

PSD a cumpărat, în noiembrie 2022, sediul din Băneasa, preferat cândva de Adrian Năstase și Liviu Dragnea.

Licitația a fost organizată de Romaero, iar pentru blocul de nefamiliști, așa cum apare în actele oficiale, a fost achitată suma de 14,8 milioane de lei, fără TVA. Valoarea ajunge la 3,5 milioane de euro, cu toate taxele.

Chirii mari pe piața liberă plătite de USR și AUR

USR a închiriat sediile din Capitală de pe piața privată, nu a primit imobile de la RA-APPS. Un sediu care se află în apropierea clădirilor PNL și PSD, pe șoseaua Kiseleff, nr. 5, a fost închiriat cu 6.000 de euro.Suprafața este de 477 mp, potrivit datelor furnizate de Uniune la începutul anului trecut. Contractul are ca dată de finalizare martie 2024.

Un al doilea sediu a fost închiriat de USR de pe piața imobiliară, de 7.100 de euro lunar, iar suprafața este de 625 mp. Ambele chirii sunt plătite din banii de subvenție, potrivit răspunsului oferit de USR în 2023.

Alianța pentru Unirea Românilor nu a primit un sediu de la RA-APPS și a închiriat de la un privat un sediu pe bulevardul Iancu de Hunedoara, foarte aproape de guvern. Chiria lunară plătită este de 24.000 de lei (4.850 de euro) pentru 593 mp de clădire și 419 mp teren. 

RA-APPS nu a răspuns solicitării Libertatea, privind sediile PNL, până la publicarea materialului. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *