Mergem la Dakar! Conceptul Sandrider este răspunsul Dacia la provocarea celui mai dur rally-raid al lumii

Mergem la Dakar! Conceptul Sandrider este răspunsul Dacia la provocarea celui mai dur rally-raid al lumii

Anul acesta, Dacia este pusă pe fapte mari și ne oferă surpriză după surpriză. După prezentarea lui Duster III, a venit vremea unui nou Spring și a acestui prototip rally-raid, Sandrider, iar în toamnă vom vedea materializarea la serie a conceptului Bigster, cel mai mare și mai scump model al mărcii românești.

Ca parte a noii imagini de marcă Dacia, Sandrider întruchipează perfect aspirațiile brandului și merge chiar mai departe, acolo unde nimeni nu s-ar fi gândit în urmă cu doar câțiva ani.

Prototipul Sandrider este conceput pornind de la ideile care au stat și la baza lui Manifesto, ambele fiind dezvoltate în paralel. În cazul primului, avem de a face cu un vehicul special conceput pentru categoria Ultimate T+ din cadrul W2RC (Campionatul Mondial de Rally-Raid), cu ajutorul specialiștilor grupului Renault și cei ai companiei britanice Prodrive, a cărei experiență în motorsport este legendară.

Prototipul Sandrider exploatează la maximum reglementările categoriei amintite, mizând pe greutatea redusă (cu 15 kg mai puțin decât vehiculele concurente) și implicarea echipajelor încă din faza de concepție și dezvoltare, piloții împărțind experiența lor echipei de design, în cadrul unor ședințe de lucru cu realitate virtuală.

Designul esențial și cool a urmărit eliminarea oricăror elemente și panouri de caroserie neesențiale, fiind strict axat pe necesități și lipsa elementelor decorative. Caroseria a fost desenată pentru a asigura vizibilitate excelentă, cu capota scurtă și partea superioară a bordului îmbrăcată cu material antireflectorizant. Stilul robust și outdoor vine să sublinieze caracterul mașinii și asigură silueta perfect adaptată condițiilor extrem de dificile pe care Sandrider le va avea de înfruntat în competițiile de rally-raid, mai ales în ultradificilul Dakar, cea mai complexă și solicitantă probă a sportului motorizat la nivel mondial.

Vehiculul beneficiază de un șasiu tubular ranforsat, planșeu și bare de protecție consolidate, caroserie din fibră de carbon precum și suspensii cu braț dublu și transmisie 4×4 adaptate constrângerilor extreme ale acestor competiții. Un sistem electric inovator de înaltă tensiune permite menținerea tuturor accesoriilor de la bord la putere optimă, în orice condiții. Astfel, răcirea motorului va fi asigurată chiar și când acesta funcționează în regim maxim la viteze mici, la trecerea peste dunele de nisip.

Vezi articolul complet și galeria foto pe AUTO BILD ROMANIA.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *