Meseriile viitorului. În ce domenii bine plătite ar trebui să se califice românii

Meseriile viitorului. În ce domenii bine plătite ar trebui să se califice românii

Inteligența artificială, digitalizarea și automatizarea proceselor vor fi tot mai utilizate de companii, astfel că aproape unu din două locuri de muncă ar urma să fie afectate în perioada următoare.

În schimb, va crește cererea de specialiști în domenii precum învățarea automată, securitatea cibernetică, serviciile financiare și va crește cererea de analiști de business, conform unei asociații de profil.

Salariile vor varia și ele, în funcție de profil, vechime și poziție, și pornesc de la 6.000 de lei brut lunar, adică 3.500 de lei în mână, până la 35.000 de lei brut, care înseamnă 20.000 de lei net.

„Se estimează în continuare o creștere a cererii pentru specialiști în domenii precum inteligența artificială și machine learning, implicit o dezvoltare continuă a competențelor specialiștilor din aceste domenii. Date fiind amenințările tot mai mari și mai variate ale atacurilor cibernetice, specialiștii în cyber security – cei care pot proteja datele și sistemele în fața unor asemenea atacuri – sunt și vor fi tot mai căutați”, arată, pentru Libertatea, Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL), care reprezintă companiile din domeniul serviciilor externalizate.

Avânt pe servicii financiare

Concomitent, serviciile financiare vor avea un trend ascendent, iar acest lucru va determina o creștere a numărului de angajați din acest domeniu.

„În următorii ani, cererea pentru analiști financiari specializați în analiza datelor va lua amploare. De asemenea, se așteaptă ca majoritatea pozițiilor din departamentele financiare să necesite cunoștințe solide despre tehnologia blockchain, care în prezent nu este atât de răspândită”, mai susține ABSL.

O altă profesie de viitor va fi cea de analist de business, adică acei specialiști care identifică nevoile afacerii și implementează tehnologia în cadrul firmei, având expertiză în ambele domenii.

În fine, cei care doresc o carieră în resurse umane vor avea tot mai multă nevoie de competențe digitale sporite, „deoarece o serie de procese precum statele de plată, managementul beneficiilor, evaluarea performanțelor angajaților sau chiar procesul de recrutare urmând să fie complet automatizate”.

Amenințarea inteligenței artificiale

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, inteligența artificială va duce la dispariția a 85 de milioane de locuri de muncă la nivel global.

Digitalizarea a făcut ca până acum să dispară 5,1 milioane de joburi, în principal de birou, conform aceleiași surse.

„Potrivit aceleiași organizații, 42% din orele de muncă vor fi efectuate cu ajutorul automatizării/digitalizării și unul din doi angajați va avea nevoie de o reconversie profesională”, avertizează asociația companiilor de servicii.

Un raport al băncii americane Goldman Sachs este și mai pesimist: 300 de milioane de joburi ar urma să fie afectate. Autorii studiului au calculat că aproximativ două treimi din locurile de muncă din SUA și Europa sunt expuse unui anumit grad de automatizare a Inteligenței Artificiale.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *