Mierea românească, „stricată” de importurile masive din est. Cum recunoaștem produsul autohton – testul firului 

Mierea românească, „stricată” de importurile masive din est. Cum recunoaștem produsul autohton – testul firului 

În aceste condiții, prețurile s-au prăbușit, iar apicultorii așteaptă acum ajutor de la stat. Ministerul Agriculturii oferă în acest an un ajutor de minimis în valoare de 5 euro pentru fiecare familie de albine.

Medicul buzoian Dragoș Gavrilă practică apicultura de peste 40 de ani și are peste 240 de familii de albine. Apicultorul consideră că scăderea la jumătate a prețului mierii este cauzată, pe de o parte, de creșterea numărului de apicultori și a producției, lucruri care duc automat la scăderea preturilor, dar mai ales de importurile din Ucraina și China, scrie adevarul.ro.

Mierea a ajuns să se vândă anul acesta cu 8 lei kilogramul, cea convențională, polifloră, și cu 12 lei, cea bio. Apicultorii buzoieni reclamă faptul că piața este invadată de miere contrafăcută, venită din import.

„Când pui miere de albine în gură, se transmite direct, deci aroma aia imediat ajunge în creier, simți. Deci, prin papilele gustative ai simțit-o. La zahăr este o întârziere. Pui în gură și creierul nu simte imediat dulceața”, spune Dragoș Gavrilă.

Pentru a distinge mierea de calitate de cea contrafăcută, apicultorii ne arată cea mai simplă metodă.

„Firul ăsta trebuie să fie infinit. Nu se termină niciodată la mierea naturală. Stăm lângă el, aici, și uitați, este infinit. Niciodată la un sirop de zahăr nu o să stea așa”, explică apicultorul Dragoș Gavrilă. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *