Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane F-35. Achiziție de 6,5 miliarde de dolari

Ministerul Apărării cere aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 32 de avioane F-35. Achiziție de 6,5 miliarde de dolari

Birourile permanente ale celor două camere ale Parlamentului au luat act de cererea Ministerului Apărării Naţionale, relatează News.ro.

UPDATE ora 10:10: Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marți dimineață, de cererea Ministerului Apărării Naţionale adresată Parlamentului de apropare prealabilă a începerii procedurii de atribuire a contractelor de achiziție a celor 32 de avioane F-35.

***

Știre inițială: Solicitarea Ministerului Apărării către Parlament intră marți în birourile permanente reunite ale celor două camere. Este vorba despre cumpărarea a 32 de avioane militare F-35 din Statele Unite, potrivit unei scrisori adresate de MapN Legislativului.

Concret, Ministerul Apărării cere „aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35», prin programul Foreign Military Sales (FMS)”, se menționează în scrisoarea citată.

Este prima fază a programului de înzestrare cu acest tip de avioane militare și presupune „achiziția a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic inițial, a Serviciilor de instruire, se simulatoare de zbor și de muniții aer-aer și aer-sol”, se precizează în document.

Costul estimat al acestei achiziții este de 6,5 miliarde de dolari. Potrivit legii, este nevoie de aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru începerea procedurii de atribuire a unui contract de achiziție dacă valoarea estimată a acestuia este egală sau depășește echivalentul în lei a sumei de 100 de milioane de euro.

A doua fază a programului presupune cumpărarea de 16 avioane F-35.

Decizia ca România să cumpere avioane militare F-35 a fost luată în ședința CSAT din 11 aprilie.

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, preciza Administrația Prezidențială după ședința CSAT din luna aprilie.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *