Ministerul Finanțelor, despre procesul României cu Pfizer: A fost stabilit calendarul procedural / Compania cere plata pentru 29 de milioane de doze de vaccin

Ministerul Finanțelor, despre procesul României cu Pfizer: A fost stabilit calendarul procedural / Compania cere plata pentru 29 de milioane de doze de vaccin

Ministerul Finanţelor a informat că Tribunalul de Primă Instanţă francofon din Bruxelles a stabilit un calendar procedural în ceea ce priveşte procesul dintre Pfizer şi România. Astfel, prima depunere de înscrisuri va avea loc pe 20 iunie 2024.

 

Noi date privind procesul intentat de Pfizer României

 

„În contextul în care România a fost notificată să se prezinte în data de 20.02.2024, la ora 09:00, în faţa primei camere a Tribunalului de Primă Instanţă francofon din Bruxelles, în cauza înregistrată cu nr. F5331-23, promovată de către reclamanţii Pfizer Inc., BioNTech Manufacturing GmbH, Pfizer România SRL, împotriva României, având ca obiect Contractul de achiziţie vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană, precizăm următoarele:

În cursul acestei zile a fost stabilit un calendar procedural, care va cuprinde mai multe etape pentru depunerea de documente, fiind urmate ulterior de etapa audierilor. Potrivit acestui calendar, a fost stabilit un termen de aproximativ 4 luni până la prima depunere de înscrisuri, care va avea loc la 20 iunie 2024. Nu este stabilit un termen clar pentru audieri. Calendarul procedural agreat este următorul: RO – 20 iunie 2024, Pfizer – 20 august 2024, RO – 20 noiembrie 2024, Pfizer – 20 ianuarie 2025, RO – 20 martie 2025”, a transmis Ministerul Finanțelor, într-un comunicat citat de Agerpres.

 

Pfizer vrea de la România banii pe 29 de milioane de doze de vaccin

 

Pfizer solicită obligarea României la executarea contractului de achiziţie prin plata preţului pentru cele 28.940.613 doze rămase pe care le-a achiziţionat în valoare de aproape 564,342 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de aproximativ 2,781 miliarde lei, sub rezerva majorării pe parcursul procedurii, plus dobânda la rata de refinanţare a BCE plus 5 puncte; obligarea României la plata tuturor costurilor şi cheltuielilor de judecată aferente procedurii, inclusiv a costurilor aferente procedurii de citare şi a daunelor procedurale stabilite la 22.500 euro (sumă de bază pentru creanţele evaluabile în bani).

Procese similare au fost intentate Ungariei și Poloniei.

România va fi reprezentată la proces de asocierea SCA Stănescu Vasile şi Asociaţii, Strelia CVBA, desemnată câștigătoare de către o comisie de evaluare din cadrul ministerului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *