Revolut vrea să devină operator neconvențional de telefonie. Compania va lansa servicii eSIM din 25 martie, românii pot avea internet când pleacă în vacanțe în afara UE

Revolut vrea să devină operator neconvențional de telefonie. Compania va lansa servicii eSIM din 25 martie, românii pot avea internet când pleacă în vacanțe în afara UE

Aplicația financiară Revolut lansează servicii mobile de date prin intermediul tehnologiei eSIM, compania afirmând că astfel clienții vor putea rămâne conectați la internet în străinătate, fără a se confrunta cu întreruperi sau cu taxe de roaming neașteptate.

Datele vor putea fi folosite și cu alte aplicații, precum cele de chat, nu doar pentru aplicația Revolut. Revolut nu oferă servicii de voce și SMS-uri.

Serviciile de date vor putea fi folosite în peste 100 de țări din lume, de la Chile la Australia și Noua Zeelandă sau Thailanda, conform informațiilor Libertatea.

„Clienții Revolut din România care dețin telefoane compatibile cu tehnologia eSIM vor putea din 25 martie 2024 să-și instaleze pe telefonul mobil acest serviciu, indiferent de tipul de plan deținut. Odată instalat, eSIM-ul le permite utilizatorilor să își încarce necesarul de date oriunde călătoresc, fără mai a avea nevoie de un SIM fizic și fără să își folosească datele mobile incluse în abonamentul de telefonie mobilă”, arată compania, într-un comunicat.

Ce cantitate este disponibilă

„Cu eSIM-ul instalat prin aplicația Revolut, clienții Ultra vor avea acces la un nou beneficiu ca parte a planului lor – 3 GB de date mobile pentru a fi utilizate la nivel global, cu o reîmprospătare continuă în fiecare lună”, conform Revolut.

Cei interesați pot cumpăra suplimentar date.

Clienții Standard ai Revolut plătesc 107 lei pentru cei 3 GB de date, iar cei cu abonament Ultra îl au inclus gratuit.

Revolut este una dintre cele mai populare aplicații financiare din România, având aproape 3,6 milioane de utilizatori în țara noastră.

„Indiferent dacă vă aflați în SUA, Australia sau Egipt, puteți apela rapid la un plan cu date mobile, cu doar câteva atingeri de ecran și apoi puteți partaja instant cu prietenii sau familia cele mai surprinzătoare fotografii de călătorie”, spune Elyas Sadou, director de produs în cadrul Revolut.

Noul produs este realizat împreună cu 1Global, partener al Revolut.

În Uniunea Europeană este valabilă legislația „roam like at home”, prin care consumatorii nu pot fi taxați suplimentar pentru folosirea rețelelor locale de telefonie, conform legislației comunitare.

Astfel, teoretic, noul serviciu este cel mai îndemână pentru cei care călătoresc în Marea Britanie, Statele Unite, Turcia, Egipt, Tunisia, Maroc sau în destinații exotice, precum Dubai (Emiratele Arabe Unite), Zanzibar (Tanzania) Bali (Indonezia) sau Thailanda.

Aplicație cu de toate

Dacă inițial Revolut era utilizat îndeosebi pentru schimburi valutare și plata cu cardul în străinătate, aplicația a adăugat în timp tot mai multe funcții.

Acum utilizatorii săi pot lua credite direct din aplicație, pot tranzacționa acțiuni sau metale prețioase, pot cumpăra criptomonede sau pot să își rezerve zboruri și vacanțe.

Libertatea a scris recent că numărul cardurilor fizice din România ale Revolut a ajuns la 4,23 de milioane, iar numărul celor virtuale se ridică la 4 milioane.

„Amazonul finanțelor”

Supranumită „Amazonul finanțelor”, Revolut are peste 40 de milioane de clienți în întreaga lume și peste 500.000 de clienți de afaceri, conform site-ului său.

În Uniunea Europeană, Revolut este autorizată de Banca Centrală a Lituaniei, unde deține o licență bancară, și de Banca Centrală Europeană.

Creșterea masivă a companiei a dus și la creșterea spectaculoasă a valorii sale: dacă în 2020 valora 5,5 miliarde de dolari, în 2021 ajunsese la 10 miliarde de dolari, iar în 2022 la 33 de miliarde de dolari, conform Reuters.

În 2023, investitorii au redus însă evaluarea acțiunilor lor cu 40%, până la 18 miliarde de dolari, după cum scria The Guardian.

Fondatori din Rusia și Ucraina

Cu sediul în Londra, Revolut a fost fondată în anul 2015 de către Nik Storonski (director general), și Vlad Yatsenko (director de tehnologie).

Tatăl lui Storonski, Nikolai Mironovici Storonski, este director adjunct al Gazprom Promgaz, un institut de cercetare al gigantului rus al gazelor.

Într-o scrisoare deschisă, Storonski a negat însă orice legătură cu Rusia, conform Business Insider. În 2022, Storonski a renunțat la cetățenia rusă, potrivit Radio Europa Liberă.

Yatsenko este din Ucraina.

Sens invers

Nu este singura mișcare de combinare a telefoniei cu finanțele, căci operatorii de telefonie au făcut, la rândul lor, mișcare inversă.

Orange a lansat serviciul Orange Money inițial în 2008, iar în România este disponibil din 2016. Prin acesta se pot face transferuri de bani, plata facturilor sau reîncărcări de cartele.

Anul trecut, Orange Money a fost cumpărat de Alpha Bank, care, la rândul său, va fi achiziționată de Unicredit.

Vodafone a lansat, la rândul său, serviciul M-Pesa, testat inițial în 2005 în Africa. În România acesta a ajuns în 2014, dar serviciile nu mai sunt oferite din 2017 de către operator, conform companiei.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *