Ministrul de Finanțe, despre impozitarea progresivă a salariilor românilor: “Este o sarcină pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit”

Ministrul de Finanțe, despre impozitarea progresivă a salariilor românilor: “Este o sarcină pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș,, a vorbit despre impozitarea progresivă a salariilor și că acest lucru va fi o sarcină pentru noul guvern care va fi instalat începând cu data de 1 ianuarie 2025.

 

„Acesta ar fi un obiectiv important pentru România”

 

„În ceea ce priveşte impozitarea progresivă, avem aceste rapoarte ale Băncii Mondiale şi, mai nou, şi OCDE (n.r. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) este cel care menţionează această recomandare pentru ţara noastră. Deocamdată, suntem cu sistemul de impozitare unică. Este, dacă vreţi, o sarcină pe care noul guvern instalat cu data de 1 ianuarie 2025 o va avea de dus la bun sfârşit.

Avem un sistem de impozitare a muncii, care este unul dintre cele mai ridicate de la nivelul Uniunii Europene, şi poate e momentul pentru o reechilibrare.

Dacă se va avea în vedere întreaga impozitare a muncii trebuie să gândim pachetul acesta complet de politică fiscală în urma căruia fie ne alegem cu o reducere a impozitării muncii, şi cred că acesta ar fi un obiectiv important pentru România, şi transferul sarcinii fiscale spre consum şi spre impozitarea capitalului, fie doar ne alegem cu măsuri punctuale, care pot aduce pe termen scurt mai mulţi bani la buget”, a precizat Boloş pentru antena3.

 

Ministrul de Finanțe, despre recomandarea de la Banca Mondială

 

Ministrul de Finanțe a ținut să amintească de cota de TVA aflată în vigoare în România, dar şi despre recomandarea venită de la Banca Mondială, care se referă la cota unică de TVA cerută de Comisia Europeană.

„Avem şi recomandarea pe care o are Banca Mondială şi avem şi aceste cote diferenţiate pe care le practicăm întâi de toate. Cota standard este una dintre cele mai scăzute la nivelul Uniunii Europene, avem 19% cota standard de TVA şi apoi avem şi cotele diferenţiate de 9% şi de 5% pe care le practicăm. Aceste re-ajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul”, a mai explicat Marcel Boloş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *