Ministrul israelian al Apărării a anunțat cele trei faze ale războiului împotriva Hamas. În ultima etapă, Israelul vrea să nu mai aibă nicio responsabilitate în Gaza

Ministrul israelian al Apărării a anunțat cele trei faze ale războiului împotriva Hamas. În ultima etapă, Israelul vrea să nu mai aibă nicio responsabilitate în Gaza

Unul dintre obiectivele campaniei militare israeliene în Fâșia Gaza este de a renunța la orice responsabilitate a Israelului pentru enclava palestinienă de coastă, a anunțat vineri, 20 octombrie, ministrul isralian al Apărării, Yoav Gallant, potrivit Reuters.

Fâșia Gaza nu are acces la lumea exterioară decât prin Israel, care controlează 90% din granițele terestre și maritime ale enclavei, și prin Egipt, cu care Fâșia are o graniță terestră îngustă la sud.

Israelul a impus o blocadă rigidă asupra enclavei după ce islamiștii Hamas au preluat controlul teritoriului, în 2007, impunând restricții cuprinzătoare asupra exporturilor și importurilor și limitând drastic cine poate intra sau ieși.

Egiptul a sprijinit în mare măsură blocada, considerând că Hamas reprezintă o amenințare la adresa propriei sale stabilități.

Ministrul israelian al Apărării, care a informat Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare din cadrul parlamentului, a declarat că actuala campanie din Gaza, care a fost lansată după raidul mortal al Hamas asupra orașelor israeliene pe data de 7 octombrie, va avea trei faze.

Prima etapă o reprezintă operațiunea militară derulată în prezent, menită să distrugă infrastructura Hamas, a spus Gallant, adăugând că faza intermediară va include “operațiuni la o intensitate mai mică”, pentru eliminarea “focarelor de rezistență”.

“Cea de-a treia fază va necesita eliminarea responsabilității Israelului pentru viața din Fâșia Gaza și stabilirea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a spus ministrul Gallant, potrivit unui comunicat transmis de biroul acestuia.

Israelul a furnizat în mod tradițional Fâșiei Gaza cea mai mare parte a nevoilor sale energetice, dar “a închis robinetul” după 7 octombrie și, de asemenea, a refuzat să mai lase apa sau medicamentele să ajungă pe teritoriul enclavei.

Israelul a încercat anterior să supravegheze și importurile care intrau în Gaza, pentru a împiedica materialele militare să ajungă la gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Foto: Profimedia Images

Urmărește LIVETEXT Schimb de focuri la granița dintre Israel și Liban. Frontiera de la Rafah, unde așteaptă convoaie umanitare, rămâne închisă

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *