Ministrul Turismului, Ștefan-Radu Oprea, despre pregătirile de pe litoral: 1 Mai nu ne-a luat prin surprindere de data aceasta. Stațiunile s-au deschis primind nu numai tinerii, ci pe toți cei care au dorit să se relaxeze (VIDEO)

Ministrul Turismului, Ștefan-Radu Oprea, despre pregătirile de pe litoral: 1 Mai nu ne-a luat prin surprindere de data aceasta. Stațiunile s-au deschis primind nu numai tinerii, ci pe toți cei care au dorit să se relaxeze (VIDEO)

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabi Mihai, unde a vorbit despre pregătirile de pe litoral.

Ministrul a precizat că de această dată, “1 Mai nu ne-a luat prin surprindere”. De asemenea, Ștefan-Radu Oprea a mai spus că stațiunile s-au deschis pentru toată lumea, primindu-i pe toți cei care au dorit să se relaxeze pe litoral.

 

„Sunt investiții pe litoralul românesc”

 

“1 Mai nu ne-a luat prin surprindere de data aceasta și vedeți că stațiunile s-au deschis primind nu numai tinerii, ci pe toți cei care au dorit să se relaxeze în această perioadă, pe litoralul Mării Negre. Vama Veche, într-adevăr, a avut grad de ocupare 100%. Mamaia Nord, iarăși foarte aglomerată. Sunt zone de pe litoral, unde hotelierii au deschis, au primit turiștii, în ciuda vremii nu foarte prietenoase. Ține foarte mult de ceea ce antreprenorii din turism își doresc, ca să ofere ca servicii către turiștii din România, atât în ceea ce privește serviciile, calitatea lor, cât și nivelul de preț. Sunt lucruri pe care le decid ei, nu Ministerul Turismului face o astfel de politică, politica de preț, ci antreprenorii din turism patronatele din turism, cu care noi suntem în contact în permanență, atât Consiliul consultativ pentru turism, cât și alte forme de organizare, încercând să le spunem că dacă vrem să avem turiști pe litoral, trebuie să fie un raport calitate-preț corect. Sigur, sunt lucruri care țin și de autoritățile locale, care pregătesc localitățile pentru a putea avea spații de parcare.

Sunt investiții pe litoralul românesc, faleza din Eforie arată foarte bine, sunt stațiuni, unde într-adevăr sunt gospodari. Lucrurile se văd și acestea vor primi turiști, cred eu, într-un număr din ce în ce mai mare.

Sunt antreprenori din turism care au investit foarte mult în ultima perioadă în hoteluri. Sunt hotelurile care sunt deschise pe tot parcursul anului, mai ales cei care au posibilitatea de a oferi servicii de SPA”.

 

Ce face Ministerul Turismului pentru a atrage turiștii pe litoralul românesc

 

Ministrul Turismului a fost întrebat ce face ministerul pentru a atrage turiștii pe litoralul românesc, în contextul în care vedem că este o concurență foarte mare cu vecinii bulgari.

“Ministerul Turismului, în ciuda titlului foarte generos, care presupune o foarte mare responsabilitate în această zonă, are ca instrumente legale responsabilități destul de limitate. Noi clasificăm tot ce înseamnă serviciile din turism, numărul de stele de la hoteluri, numărul de margarete de la pensiuni și certificăm că există o anumită calitate a serviciilor raportate la stelele respective.

Al doilea lucru pe care îl face Ministerul Turismului este să controlăm că aceste certificări pe care le punem noi la dispoziția hotelierilor și turiștilor pentru a ști ce așteptări să aibă, facem și partea aceasta de verificare.

Al treilea lucru pe care îl face Ministerul Turismului și, de fapt, cel mai important sunt politicile publice în domeniul turismului, cum acum reglementăm partea de cazare în condiții de Airbnb, faptul că ar trebui ca și Booking-ul și alte platforme de rezervare să aibă pe site-urile lor doar capacitățile de cazare, care sunt certificate, cu un site foarte ușor, site-uri pe care se pot înregistra imediat pentru a obține clasificările oricare dintre operatori, adică întâi am oferit acest site unde înregistrarea pentru clasificare și obținerea clasificării este foarte ușoară, iar apoi am venit cu partea de legislație care să restricționeze accesul pe platformele de tip Booking a celor care nu au astfel de clasificări.

Al patrulea lucru pe care îl face Ministerul Turismului este acela de a promova România ca destinație turistică și, spun eu, că facem lucrul acesta foarte bine. Am avut campanii importante la Paris, la Londra, la Roma, la Milano. Acum ne pregătim de Germania, vom avea peste 600 de taxiuri, sperăm noi, colantate cu România în timpul campionatului, astfel încât vor fi zeci de milioane de vizualizări, un impact foarte mare. Cu imagini despre România, creștem această cunoaștere a potențialilor turiști despre România, destinație de vacanță.

Astăzi suntem însă în conformitate cu Planul Național de Redresare și Reziliență în a îndeplini jaloanele care se referă la constituirea organizațiilor de management a destinațiilor, care sunt de tip public privat între asociațiile patronale reprezentative dintr-o anumită zonă turistică, autorități locale și au acest scop de a putea să facă promovarea zonei respective, județului, regiunii respective. Totul va fi finalizat prin constituirea Organizației pentru Management a destinației la nivel național.

Deci această cunoaștere, această promovare a României se va face într-un parteneriat public privat, astfel încât, pe de o parte, autoritățile locale, județene, naționale și partea de privat, de antreprenori, care lucrează în zona turismului de la partea de la agenții, până la hotelieri și proprietari de pensiuni. Cu toții vor pune umărul la această promovare, în conformitate cu interesele lor”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *