Minunata lume bazată pe reguli

Rmag Breaking News

De fiecare dată când în economie sau societate se întâmplă ceva grav, prima reacție este trecerea de la indiferență la panică. Urmează apoi think-tankurile și ONG-urile, care au privilegiul de a nu trebui să reacționeze la cald. Privind tabloul general, nu sunt motive de mare îngrijorare în Vest; doar evenimentele grave din China, Rusia și celelalte tari BRICS anunță o mare criză, prăbușiri și disoluții, spun aceste analize.

După prăbușirea podului din portul Baltimore, sfatul celor de la Eurointelligence este să privim imaginea de ansamblu, care ne va face să înțelegem că impactul economic nu va fi unul major, după cum marele eșec al SUA și al Vestului în fața atacurilor rebelilor din Yemen în Marea Roșie nu a dus la criză a comerțului pe mare.

Să urmăm sfatul și să privim imaginea de ansamblu la momentul accidentului de la Baltimore, ajutați de o analiză a Rabobank, pentru a ne da seama că dracul nu este atât de negru. Însă iată ce găsim.

Pe lângă șase vieți pierdute, prăbușirea acestui pod mai înseamnă blocarea unui centru tranzitat anual de 52 de milioane de tone de mărfuri, 1,3 milioane de tone de produse agricole și echipamente de construcții, 2,5 milioane de tone de cărbune, mari cantități de lemn si aproape un milion de automobile. Accidentul pare să fi fost provocat de o defecțiune a motoarelor unei nave închiriate de compania Maersk, cu proprietar din Singapore și echipaj indian. Piciorul podului nu a fost lovit doar de această navă, ci de 30 de ani de investiții reduse spre zero în infrastructura americană, de o birocrație plictisită care reglementează economia și de o mulțime de firme de consultanță care storc ultima picătură de profit din această economie. Evenimentul din Baltimore a fost considerat un accident, însă fostul consilier pentru Securitate al președintelui Donald Trump, generalul Michael Flynn, a atras atenția că acesta poate fi scenariul unor viitoare acte de sabotaj – navele care intră în SUA în fiecare zi au aproape toate echipaje străine neverificate, iar SUA nu sunt pregătite deloc pentru asemenea amenințări. Europa este la fel de vulnerabilă într-un asemenea scenariu.

Canada: falimentul personal poate deveni falimentul unei națiuni

Ne mutăm cu puțin mai la nord și aflam că un raport secret al Poliției canadiene avertizează că cetățenii s-ar putea revolta atunci când își vor da seama cât de faliți sunt. ”Canada ar putea aluneca în război civil când cetățenii își vor da seama că situația lor economică este cu adevărat disperată” și că noua recesiune ”va accelera declinul nivelului de trai, care a scăzut deja simțitor în cazul tinerelor generații”, având în vedere că ”cei mai mulți canadieni cu vârste sub 35 de ani nu își pot cumpăra o locuință”. Mai mult, raportul notează ca guvernul canadian ”se confrunta cu presiuni tot mai mari pentru a ceda teritoriul arctic”.

Generatia Z: zero spirit critic și capacitate analitică

Rămânem în America de Nord, continentul partenerului strategic major al României, și la tinerele generații, cele care vor ajunge inevitabil la conducerea SUA și a ”lumii libere și bazate pe reguli”. Newsweek prezintă ultimul raport Freedom Economy Index și arată ce cred șefii companiilor despre angajații ce fac parte din generația Z (cei născuți după 1989, până în 2010).68% dintre șefii micilor companii americane spun că acești tineri sunt ”cei mai de neîncredere” angajați. 71% dintre patroni spun că este foarte probabil ca acești angajați să aibă probleme de sănătate mintală. Un angajator a spus că acești angajați ”sunt dintr-o lume paralelă, le lipsește total bunul simț al lucrurilor, au zero spirit critic și nicio abilitate analitică”. Mai puțin de 4% dintre angajatori spun că acești tineri corespund cerințelor la locul de munca. 62% dintre angajatori spun că sunt angajații care creează discordie și un mediu toxic la locul de muncă. ”Se așteaptă la promovări pentru simplul motiv că se prezinta în fiecare zi la muncă”, spune un alt angajator. Dacă Dumnezeu și sforarii ONG-urilor nu-i vor uita în stradă protestând încontinuu pentru protejarea Mamei Gaia, a drepturilor animăluțelor și schimbările de sex, ei sunt generația care va prelua conducerea marilor corporații, instituții și a guvernelor marilor puteri occidentale.

 

Tot în preajma  accidentului de la Baltimore, Oficiul pentru budget al Congresului SUA atrăgea atenția că SUA se pot confrunta cu o prăbușire a pieței obligațiunilor, dacă nu își modifică traiectoria fiscală ”fără precedent”.

China: SUA vor să distrugă sistemul comerțului global

Tot atunci, fostul negociator al Chinei pentru relațiile comerciale cu SUA a acuzat că America încearcă ”distrugerea sistemului” comerțului global. El spune că marile companii chineze din industria auto încearcă acum să se mute în Mexic, pentru a putea să vândă pe mai departe în Statele Unite. Dacă SUA vor anula și această alternativa de acces chinez pe piața americană – ceea ce este foarte probabil având în vedere politica privind automobilele electrice sugerată de Joe Biden și Donald Trump – atunci Statele Unite se vor confrunta cu o inflație tot mai mare. ”Este în joc sistemul economic mondial și sistemul comerțului mondial, iar SAU încearcă să distrugă acest sistem”, a spus fostul oficial chinez.

UE: economia de război, prezentată ca soluție de creștere

Să mai pomenim despre situația de pe frontul din Ucraina și cea din Europa. Modificările la vârful Consiliului de Securitate al Ucrainei nu pot fi decât expresia faptului că lucrurile nu merg bine pentru regimul de la Kiev, pe lângă reculul înregistrat în ultimele luni pe front. Apoi, președintele ”ambiguu strategic” Franței, o țară cu un deficit bugetar care bate spre 7% din PIB și cu datorii de 100% din PIB încearcă să mobilizeze Europa (care nu poate produce un milion de obuze pe an – cam cât trage armata Ucrainei în câteva luni pentru a nu fi copleșită și de trei ori mai puțin decât Rusia)  pentru crearea unei armate propria cu care, de ce nu, să intervină în Ucraina. Iar președintele Consiliului European promovează ideea creșterii economice pe baza economiei de război, în timp ce în SUA și China creșterea este data de înaltele tehnologii și inteligența artificială, domenii în care UE este codașă, preferând suprareglementarea și penalizarea marilor companii din domeniu, în locul creării propriilor campioni europeni.

O lume în permanentă degradare

Sunt liniștitoare toate cele de mai sus? Ar trebui să reducă îngrijorările stârnite de accidentul din Baltimore, de starea economiilor și societăților vestice? Analiza oferita de Rabobank nu ajunge o asemenea concluzie. ”Care este tema comună a informațiilor de mai sus? Ce spuneți despre degradarea economiei occidentale care se apropie de apogeu, din cauza a 30 de ani de teorie economica neoliberală, din cauza unei ideologii eșuate, a unei infrastructuri prăbușite, a unor instituții eșuate, a unei securități naționale șchioape, a unei politici fiscale greșite, a unei demografii în prăbușire, a forței de muncă betege, a unei societăți defecte și a unei arhitecturi globale eșuate? Nimic din toate acestea nu sugerează că ne vom întoarce la o lume cu dobânzi foarte mici și inflație și mai mică”. Putem spune însă că această revenire este întrevăzută de vizionari precum Charles Michel, cu a sa economie de război, și Emmanuel Macron, cu armata care să consume produsele acestei economii.

The post Minunata lume bazată pe reguli appeared first on Cotidianul RO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *