Misiune contracronometru pentru găsirea submarinului care se îndrepta spre epava Titanicului. Cei 5 pasageri mai au oxigen pentru 70 de ore

Misiune contracronometru pentru găsirea submarinului care se îndrepta spre epava Titanicului. Cei 5 pasageri mai au oxigen pentru 70 de ore

Nave americane și canadiene, submarine, precum și avioane au fost mobilizate în mijlocul Oceanului Atlantic, pentru operațiunea de căutarea a submarinului dispărut, duminică la prânz, când ducea turiști spre epava Titanicului, relatează BBC, Reuters și CNN. Potrivit firmei care deține submarinul, acesta avea oxigen pentru 96 de ore, astfel că salvatorii au timp limitat pentru a găsi supraviețuitori.

Submarinul a dispărut duminică în largul coastei din sud-estul Canadei, iar la bordul acestuia se află patru pasageri și pilotul, a anunțat Garda de Coastă a SUA. Între pasageri, se numără și Hamish Harding, un miliardar britanic în vârstă de 59 de ani.

Contactul cu vasul a fost pierdut după o oră și 45 de minute de la scufundare, iar ulterior a fost declanșată o operațiune de căutare și salvare.

Expediția către epava Titanicului a început duminică, în orașul canadian St. John, din Newfoundland. Epava Titanicului se află la o distanță de aproximativ 600 de kilometri, la o adâncime de 3.800 de metri, pe fundul Oceanului Atlantic. Încă nu este clar ce s-a întâmplat cu submarinul – de ce a pierdut contactul cu nava Polar Prince, cea care transporta submersibilul sau la ce adâncime se afla. Foto: Ocean Gate Expeditions

În acest moment, în misiunea de căutare sunt implicate nave și avioane americane și canadiene, inclusiv avioane speciale de tip P8 Poseidon.

Navele sunt adunate într-o zonă aflată la aproximativ 1.450 km est de Cape Cod, peninsula din Massachusetts, SUA, în tip ce au fost scufundate sonare care pot monitoriza până la o adâncime de 3.962 de metri.

„Este o zonă îndepărtată și este o provocare să efectuezi o căutare în acea zonă îndepărtată. Estimăm că avem la dispoziție între 70 și 90 de ore”, a declarat luni, 19 iunie, contraamiralul John Mauger al Gărzii de Coastă din SUA, citat de Reuters.

„Șansele nu par de partea celor de la bord”

În funcție de unde și la ce adâncime se află submersibilul, pot fi opțiuni limitate pentru navele de salvare – chiar și pentru flota avansată de submarine cu propulsie nucleară a Marinei SUA, scriu sursele citate.

Submarinele cu propulsie nucleară de miliarde de dolari ale Marinei SUA pot rămâne sub apă atât timp cât proviziile pentru echipaj rezistă și de obicei operează până la 243 de metri.

Adâncimea maximă pentru submarine este clasificată, dar experții spun că adâncimea maximă până la care poate ajunge un submarin al Marinei SUA este de 457 până la 609 metri, în funcție de clasa submarinului.

Sub aceste adâncimi, presiunea apei pe carena submarinului ar face ca acesta să explodeze, ceea ce înseamnă că nu se pot scufunda pe fundul oceanului, unde se află epava Titanicului, notează CNN.

Ilustrație cu două nave ale Gărzii de Coastă americane surprinse în portul Boston, vizavi de stația de gardă de coastă din Boston, pe 19 iunie 2023. Foto: Profimedia

Un fost căpitan al unui submarin din marina SUA, Thomas Shugart, a declarat pentru CNN că „șansele nu par de partea celor aflați la bord”, având în vedere că încă nu a fost detectat niciun semnal de la submarin.

„În timp ce sper să fie bine pentru echipaj și pasageri, trebuie să spun că în acest punct lucrurile par foarte incerte, având în vedere că nu am avut niciun semnal de atât timp”, a spus fostul căpitan de submarin, în momentul actual analist la un centru pentru securitate.

El a completat că un semnal al submarinului ar fi fost detectat deja, dacă submersibilul ar fi avut „o problemă minoră, care ar fi dus la ieșirea sa la suprafață”.

„În schimb, dacă sunt blocați pe fundul Oceanului, din cine știe ce motiv, încă rămâne de aflat dacă este o operațiune de salvare care îi poate scoate la timp. Iar dacă submarinul a fost inundat, având în vedere adâncimile la care se află, din nou șansele nu par mari”, a mai spus acesta.

Submarinul dispărut aparține de OceanGate Expeditions, o companie privată care organizează expediții la mare adâncime. Submarinul se afla într-o expediție de opt zile la locul epavei Titanicului, plecând duminică din St. John’s, Newfoundland, potrivit CNN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *