Misterul căderii lui Qin Gang. Zvonuri și întrebări după demiterea ministrului de externe chinez, un loialist al lui Xi Jinping

Misterul căderii lui Qin Gang. Zvonuri și întrebări după demiterea ministrului de externe chinez, un loialist al lui Xi Jinping

Îndepărtarea neașteptată a lui Qin Gang din funcția de ministru chinez de externe, după doar șapte luni, pare a fi unul dintre cele mai mari scandaluri politice din ultimii ani. Mai ales că, deocamdată, oficialii de la Beijing au evitat să ofere vreo explicație oficială, scriu The Japan Times și The Guardian.

Ales personal de liderul Xi Jinping pentru a fi ministru de externe al Chinei la sfârșitul anului trecut, Qin Gang – un vorbitor fluent de limba engleză și un politician abil – ar fi trebuit să ajute Beijingul să se orienteze în relația tot mai tumultoasă cu Statele Unite.

În schimb, la puțin peste o jumătate de an de la preluarea postului, acesta a dispărut, alimentând speculații tot mai diverse cu privire la soarta sa.

A fost înlăturat din funcție? Și dacă da, din ce motiv? Este vorba despre o presupusă relație cu o prezentatoare de televiziune sau despre nemulțumirea unora dintre membrii Partidului Comunist? Sau, pur și simplu, este doar bolnav?

Este neclar, deocamdată, scrie publicația Japan Times.

Qin fusese văzut ultima dată la o întâlnire cu oficiali străini la Beijing, pe 25 iunie. Două săptămâni mai târziu, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a invocat motive de sănătate nespecificate pentru absența lui Qin de la o reuniune Asean, care urma să aibă loc în Indonezia, iar după aceea, absența sa nu a mai fost menționată.

Singurul lucru cert este că Qin a fost demis marți, fiind înlocuit cu predecesorul său Wang Yi, și încă nu a reapărut în public.

„Saga nu s-a încheiat”

Epurările politice – dacă asta este ceea ce i s-a întâmplat lui Qin – nu sunt rare în China.

Mii de oficiali, inclusiv rivali politici de rang înalt ai lui Xi, au fost ținta unor campanii anticorupție sau au dispărut din atenția publicului, uneori la propriu, așa cum s-a întâmplat cu fostul președinte Hu Jintao, care a fost îndepărtat fizic de pe scaunul său la o reuniune a Partidului Comunist din Beijing, anul trecut.

Ascensiunea lui Qin a fost legată de legăturile sale cu Xi. Dar săptămâna aceasta, publicația americană conservatoare Washington Times a citat un oficial neidentificat al administrației Biden care a declarat că Qin nu era agreat de ministerul chinez de externe.

Numirea sa în această funcție a fost văzută ca un salt înainte de către alți candidați, iar analiștii spun că o eventuală cădere în dizgrație ar fi extrem de jenantă pentru Xi, a cărui judecată nu ar trebui să fie pusă la îndoială.

În orice caz, în ciuda absenței de o lună a lui Qin, demiterea sa și numirea lui Wang în locul său par totuși grăbite.

Reuniunea comitetului permanent care decide schimbările de cabinet a fost anunțată cu doar o zi înainte și există semne că revenirea lui Wang la șefia ministerului de Externe este doar temporară.

„Saga nu s-a încheiat”, a declarat pentru The Guardian Wen-ti Sung, analist politic la Universitatea Națională din Australia. „Cu siguranță miroase a aranjament temporar”, a adăugat acesta.

Acensiunea lui Qin Gang

Qin s-a născut în orașul Tianjin din nord-estul țării în 1966 și este căsătorit și are un fiu, potrivit biografiilor publice. El este membru al Partidului Comunist din 1998, aderând la începutul carierei sale, când lucra la ambasada din Marea Britanie, prima dintre cele trei detașări în această țară.

Între 2006 și 2014, el s-a remarcat drept unul dintre diplomații autointitulați „lupii războinici” ai Chinei. „Aceia dintre noi, cei din corpul de presă, care îl cunosc pe Qin de ani de zile, au văzut în el un jucător abil care știe cum să se plieze pe tendința predominantă de la Beijing”, a scris jurnalista Melnda Liu într-un profil pentru revista Foreign Policy.

Din 2011 până în 2018, Qin a fost director al departamentului de informații al ministerului de externe și apoi al departamentului de protocol, unde se crede că s-a apropiat de Xi în calitate de consilier care organiza călătoriile liderului și îl însoțea.

Qin a petrecut câțiva ani ca ministru adjunct și apoi ca vice-ministru al afacerilor externe, apoi, la mijlocul anului 2021, a primit rolul său cel mai important de până acum, cel de ambasador în SUA, o postură din care a părut hotărât să repare relațiile bilaterale.

În timpul celor 17 luni petrecute în această funcție, Qin – a cărui experiență ținea mai mult de relațiile cu Europa de Vest decât de cele cu SUA – și-a construit reputația de radical.

În primul său interviu, el a acuzat guvernul Taiwanului că urmărește să obțină independența, avertizând că acest lucru ar duce probabil la un conflict militar între SUA și China, și a apărat represiunea împotriva uigurilor din Xinjiang.

Se pare însă că accesul lui Qin a fost limitat doar la câteva personalități de rang înalt din SUA, potrivit Politico, așa că el a trecut la nivelurile inferioare ale guvernului, călătorind prin țară.

„Relatările de la ambasadă, chiar și la începutul anului 2022, erau că Qin Gang nu era văzut de oficialii americani și, prin urmare, își petrecea timpul la nivel inferior, mergând în vizită la primari și guvernatori”, a declarat pentru Politico Bonnie Glaser, directoarea programului pentru Asia de la German Marshall Fund, un think-tank american.

În cele din urmă, Qin a fost retras prematur din funcția de ambasador și promovat în Consiliul de Stat al PCC, apoi numit ministru de externe în decembrie.

În sistemul de guvernare al Chinei, ministrul de externe este un executant de politici, nu un proiectant de politici, dar are totuși un rol foarte vizibil și concentrat pe plan internațional.

În primele sale șase luni, Qin a făcut un turneu în lumea post-pandemică și a găzduit o mulțime de demnitari și oficiali străini la Beijing.

A fost în prim-plan în apărarea Chinei în timpul scandalului pe tema balonului spion și a făcut presiuni pentru ca China să fie văzută ca un potențial pacificator în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Într-una dintre primele sale declarații în calitate de ministru de externe, el a descris relațiile dintre SUA și China ca fiind un „joc cu sumă zero”, în care unul moare, iar celălalt trăiește.

Toate teoriile despre dispariția lui Qin

Qin rămâne deocamdată în Consiliul de Stat, ceea ce nu a făcut decât să alimenteze și mai mult speculațiile.

Zvonurile privind demiterea sa au inclus o luptă pentru putere cu Wang, predecesorul său, o gafă politică în timpul sau în marja unei întâlniri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în săptămâna de dinaintea dispariției lui Qin, sau faptul că a fost compromis de serviciile de informații străine.

Au existat acuzații privind o aventură cu o prezentatoare de televiziune care, de asemenea, nu a mai fost văzută în public de când a postat un tweet care includea o fotografie cu ea intervievându-l pe Qin la 11 aprilie, dar analiștii spun că o aventură nu ar declanșa în mod normal, de una singură, o epurare politică.

Nu a fost anunțată nicio anchetă și este încă posibil ca dispariția lui Qin să fie legată de sănătate sau să fie marginalizat până la insignifianță, la fel ca un alt fost purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian.

„Absența susținută a lui Qin pare cu siguranță neobișnuită”, a declarat pentru Japan Times Wen-Ti Sung, politologul de la Universitatea Națională din Australia. „Faptul că avea probleme era evident”, a adăugat Sung.

„Când a fost întrebat despre asta, ambasadorul chinez în SUA, Xie Feng, nu s-a grăbit să ofere asigurări, ci doar a cerut răbdare. Acest lucru a sugerat că până și Xie a văzut incertitudine în jurul în privința lui Qin”, a observat analistul.

Sung a mai declarat că, deși rămâne neclar ce se întâmplă cu Qin, faptul că i se permite să își păstreze postul de consilier de stat – cel puțin pentru moment – ar putea fi un semnal că el ar putea avea probleme din punct de vedere profesional, dar nu este încă mort din punct de vedere politic.

„Există indicii că Qin are mult mai multe probleme decât atât”, a scris miercuri și James Palmer, editorul Foreign Policy, remarcând ștergerea referințelor cu privire la Qin de pe site-urile guvernamentale.

„Modul brusc al înlăturării lui Qin poate indica faptul că a a ajuns în shuanggui, sistemul de interogare extrajudiciară al Chinei pentru membrii PCC care sunt considerați suspecți din punct de vedere politic”, a mai spus acesta.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *