Mitul legumelor românești sănătoase. Utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole din sudul țării a crescut ALARMANT într-un singur an

Mitul legumelor românești sănătoase. Utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole din sudul țării a crescut ALARMANT într-un singur an

”Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat și a analizat în anul 2023, un număr total de 2.122 de probe de legume, din care 1.323 probe au fost analizate la Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LCRPPPV ) – București și 799 probe la Laboratorul Regional pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale ( LRCRPPPV ) – Târgu Mureș”, arată pagina de specialitate lantulalimentar.

Rezultatele analizelor efectuate la laboratorul din București arată o situație alarmantă privind utilizarea pesticidelor în marile bazine legumicole, situate în jumătatea de sud a României. Județele arondate fitosanitar laboratorului din București sunt: Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, București. 

 

Potrivit raportului aferent anului 2023, publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară ( ANF ), analizele efectuate de laboratorul din București au relevat că ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 27,9%, la 40,1%”.

Legumele cu procent mare de probe cu reziduuri de pesticide au fost: mărarul, 67% ( 18 probe din 27 ), salata, 67% ( 64 p din 96 ) și tomatele, 64% ( 259 p din 403 ).

 

 

Situația raportată de Laboratorul din Târgu Mureș ( căruia îi sunt arondate județe din Transilvania și nordul Moldovei ) arată că procentul de probe de legume cu reziduuri de pesticide a crescut față de anul 2022, de la 35,86% la 38,17%.

Cele mai contaminate legume: tomatele, ardeiul, salata, castraveții, pătrunjelul cu frunze.

Județele arondate laboratorului din Târgu Mureș: Alba, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Neamț, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava. 

Reziduurile de pesticide întâlnite în legume provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *