Monument istoric din Iași, furat bucată cu bucată. Zidurile din cărămidă atrag hoții ca un magnet

Monument istoric din Iași, furat bucată cu bucată. Zidurile din cărămidă atrag hoții ca un magnet

Din păcate, fabrica monument-istoric se află acum într-un proces lent de dispariție. Recent, zona în care se aflau cuptoarele fabricii a fost eliberată și a avut loc un furt în stil “la bucată”, cu ce a mai rămas acolo. Cărămizile de Ciurea sunt extrem de căutate de hoți, se pare, întrucât acestea sunt extrase direct din zidurile fabricii.

„Am dat-o (în 2007, n.r.) cu 40 de salariaţi, cu câteva mii de tone de cărbune, cu argilă pe doi ani de zile, şi am luat-o înapoi (în 2013, când a fost anulată vânzarea, n.r.) aşa cum o vedeţi”, ne-a spus Vasile Ilegitim, administratorul firmei care are în patrimoniu fabrica din Lunca Cetăţuii. Phoenix Trend SRL este firma lui, care rezistă încă din 2012, de când Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a cerut falimentul societăţii. În schimb, cel care furat a tot din fabrică în 2008-2012 a scăpat nepedepsit.

„Nu am altă soluţie acum, decât să obţin fonduri de undeva, pentru că fabrica nu se prăbuşeşte. Zidurile de rezistenţă sunt legate cu argilă, nu cu mortar”, a declarat, pentru presa locală, proprietarul construcţiei monument istoric. El a adăugat că ceea ce a dispărut sau se năruie sunt părţi construite ulterior.

Clădirea este prezentă pe câteva site-uri de tranzacții imobiliare, fiind scoasă la vânzare prin licitație pentru o sumă semnificativă: 3,28 milioane de euro, inclusiv terenul de 7,6 hectare. Cu toate acestea, anunțul pare să fie depășit, deoarece numărul de telefon indicat pentru agentul imobiliar duce către o pensiune din Delta Dunării.

Lichidatorul companiei încearcă să vândă sediul fostei fabrici Phoenix, situat pe strada Aurel Vlaicu, numărul 87, care, de asemenea, a fost odată o fabrică de cărămizi. În contrast cu clădirea industrială din Lunca Cetățuii, fabrica din Tătărași a fost o investiție privată până la naționalizarea sa în anii “40 de către statul român. Descendenții proprietarilor care au fost jefuiți la acea vreme se află încă în proces de judecată pentru recuperarea clădirii și a terenului. Acestea au fost, de asemenea, scoase la vânzare, ultima dată la începutul acestui an, pentru suma de 8,4 milioane de euro. Anunțul menționează că fosta fabrică este în litigiu și că disputa urmează să fie soluționată în instanță.

Metodele hoților devin din ce în ce mai sofisticate. Ce să faci când găsești un tricou prins de ștergătoarele mașinii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *