Motivarea condamnării Monicăi Macovei la 6 luni cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia: „Suficientă pentru a o reeduca. Atitudine sinceră”

Motivarea condamnării Monicăi Macovei la 6 luni cu suspendare pentru accidentul de la Mangalia: „Suficientă pentru a o reeduca. Atitudine sinceră”

Judecătoria Mangalia arată în motivarea condamnării fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei (65 de ani), la şase luni de închisoare în urma accidentului rutier în care un motociclist a fost rănit, la Mangalia, că o pedeapsă orientată spre minimumul prevăzut de lege „este suficientă şi de natură a o reeduca pe inculpată”, transmite agenția News.ro, care a consultat documentul.

Instanța precizează că fosta ministră, „fost avocat, fără antecedente penale”, nu a recunoscut iniţial faptul că a pătruns pe contrasens, apoi, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, „a recunoscut fapta aşa cum a fost reţinută în actul de inculpare, solicitând încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei”.

Pe parcursul judecăţii „a avut o atitudine sinceră şi de recunoaştere a faptei”, se arată în motivare. 

Instanţa menţionează că va reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege, având în vedere că Monica Macovei şi-a recunoscut fapta. 

„Având în vedere poziţia procesuală exprimată de inculpată, în sensul că recunoaşte fapta reţinută în sarcina acesteia, instanţa apreciază că, o pedeapsă orientată spre minimul pedepsei prevăzute de lege, respectiv de şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii, este suficientă şi de natură a o reeduca pe inculpată şi a o determina ca, pe viitor, să se conformeze dispoziţiilor legale în vederea asigurării siguranţei rutiere, dar şi pentru atingerea celorlalte scopuri ale sancţiunii penale”, precizează Judecătoria Mangalia.

„Având în vedere că scopul educativ şi preventiv al pedepsei aplicate inculpatei poate fi atins şi fără executarea acesteia, stabilind un termen de supraveghere pentru condamnat de 2 ani”, a mai precizat sursa citată.

Documentul explică şi modul în care s-a petrecut accidentul, la intrarea în Mangalia. Astfel, motociclistul circula cu o viteză de 86 km/h, iar viteza iniţială de deplasare a autoturismului condus de Monica Macovei a fost de 115 km/h, valoarea vitezei de impact fiind de 73 km/h. 

În motivare Judecătoria Mangalia afirmă că starea de pericol a fost declanşată de Monica Macovei când a pătruns pe maşina pe sensul opus de mers şi că motociclistul „nu putea evita şi nici preveni producerea accidentului în condiţiile analizate întrucât nu a dispus de suficient timp de reacţie, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului”.

Bărbatul lovit este Ilie Constantin, fost cadru MAI, care a lucrat în ISU și este pensionat. El a fost adus în stare gravă la Spitalul Județean Constanța în după-amiaza zilei de 8 octombrie 2022, a fost operat și apoi transferat la Spitalul Floreasca din București.

Abia în ianuarie 2024 a făcut primele declarații și a spus că Macovei „nici nu a venit să vadă dacă am murit sau mai trăiesc“ și că medicii i-au spus că nu se va mai recupera complet niciodată. Ilie Constantin a cerut în instanță daune de 500.000 de euro.

După ce a aflat verdictul, 6 luni de închisoare cu suspendare, Ilie Constantin a spus că pedeapsa i se pare mică.

La sfârşitul lunii septembrie 2023, Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

În februarie 2024, fosta ministră a justiției și-a recunoscut vina în faţa magistraților de la Judecătoria Mangalia. Instanţa a anunţat că se va pronunţa pe 12 aprilie.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *