Muşchi de vita cu smântână – reţetă slovacă

Muşchi de vita cu smântână – reţetă slovacă

Muşchiul de porc cu smântână este un fel de mâncare popular în Cehia şi Slovacia. În mod tradițional, este vorba de un muschi de vită preparat cu legume (morcovi, pătrunjel, țelină și ceapă), condimentat cu piper negru, ienibahar, foi de dafin și cimbru și prezentat într-un sos de smântână şi legume. Reţeta de muşchi de porc cu smântână pe care v-o prezentăm este din Slovacia şi preparatul se serveşte cu knedl’ou, un fel de pâine fără coajă.

Ingrediente

1 kg carne de vită;
80 g bacon pentru umplut;
1 ceapă;
1 cățel usturoi;
3 morcovi;
1 țelină;
3 frunze de dafin;
boabe de piper negru întregi;
boabe de ienupăr uscate;
2 linguri zahăr;
lămâie după gust;
sare după gust;
piper negru măcinat;
1 lingură untură;
300 ml smântână pentru gătit cu 33% grăsime;
apă (sau supă de vită);
frişcă;
merişoare.

Mod de preparare

Spălăm și uscăm bine carnea întreagă. Tăiem baconul în fâșii subțiri şi împănăm carnea cu ele.

Încălzim untura într-o cratiță sau tigaie și prăjim carnea umplută pe fiecare parte până se rumenește. Transferăm carnea într-un vas de copt, împreună cu sucul de la prăjire. Adăugăm frunza de dafin, boabele de ienupăr, sare și piper după gust. Turnăm apă sau supă peste carne, acoperim vasul și introducem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 1 oră.

Între timp, curățăm morcovii, pătrunjelul, țelina, ceapa și usturoiul. Dăm toate legumele printr-o răzătoare mare sau le putem tăia în cuburi mici.

Într-o cratiță, punem zahărul și-l lăsăm să se caramelizeze. Când zahărul este bine caramelizat, adăugăm legumele și le călim timp de 3-4 minute. Legumele călite le adăugăm în vasul cu carne. Dacă este nevoie, mai adăugăm apă, punem două felii de lămâie, acoperim și reintroducem în cuptor.

Coacem timp de 1,5 ore. În cazul în care cantitatea de carne este mai mare, o coacem timp de 2 ore. După 1,5 ore, scoatem vasul din cuptor. Carnea o lăsăm deoparte și o acoperim.

Scoatem condimentele și frunza de dafin din vas. Punem o mică parte dintre legume deoparte, astfel încât să rămână suficiente în sos.

Restul legumelor le mixăm până obținem un sos cremos. Adăugăm smântâna pentru gătit, legumele nemixate, și, dacă este nevoie, puțină apă, apoi fierbem la foc mic. Gustăm și mai adăugăm sare și piper, după preferințe.

Tăiem carnea felii şi o servim cu sos și pâine. De asemenea, puteţi aşeza o felie de lămâie cu frișcă și merișoare peste carne. Poftă bună!

Sursa foto: dobruchut.sk

Vezi şi condimente pentru carnea de vită pe care să le foloseşti în reţete!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *