Naționala feminină a României a pierdut la limită în fața Finlandei. Singurul gol, marcat din penalty

Naționala feminină a României a pierdut la limită în fața Finlandei. Singurul gol, marcat din penalty

Echipa națională feminină a pierdut și-al doilea joc din grupa de Liga Națiunilor. Eroarea Genovevei Roșie și penalty-ul transformat de Eveliina Summanem au semnat eșecul trupei conduse de Cristi Dulca. Fetele noastre s-au trezit după pauză, dar ocaziile semnate de Meluță, Goder sau Marcu n-au modificat tabela.

Reprezentativa feminină a României n-a început cu dreptul în prima ediție a Ligii Națiunilor, competiție care o poate aduce mai aproape de o calificare la un turneu final, WEURO 2025 din Elveția.

Naționala feminină de fotbal joaca în Liga Națiunilor

Fetele venite de la echipe din Spania, Italia, Ungaria, Danemarca sau Belgia, au pierdut la debut, 1-2 în deplasare în Croația, pe 22 septembrie. Cristina Carp (31) de la Young Boys Berna a reușit unicul gol al echipei noastre. 

Acum, a venit vremea celui de-al doilea joc. Adversara „tricolorelor” a fost reprezentativa similară a Finlandei.

Am pornit cu șansa a doua

Meciul a avut loc în „casa” fetelor, stadionul „Arcul de Triumf”, din București, cu aproape două mii de oameni în tribună. 

Cu o victorie în ultimele cinci meciuri, fetele noastre plecau cu a doua șansă, în fața unei echipe nordice, favorită din toate punctele de vedere, formație care a pierdut doar un meci în ultimele cinci confruntări.

Cum era de așteptat Finlanda a început în forță, fără să stea pe gânduri. Au luat-o la țintă pe Ceasar, legitimată la AS Roma, dar a salvat un gol ca și făcut (8). Apoi bara a fost de partea noastră, la o degajare eronată.

Eroare și gol din penalty

Cu un Cristi Dulca vulcanic pe bancă, deschiderea de scor a venit dintr-o lovitură de la 11 metri.

Totul în urma unui fault făcut de Genoveva Roșie la Linda Sallstrom. Summanem, legitimată în Anglia la Tottenham Hotspur, a tras în dreapta portarului și-a deschis scorul (17). 

Koivisto (22) era să dubleze avantajul nordicelor, dar Ceasar ne-a salvat și de această dată. Sallstrom a fost la un pas să facă „dubla” (27), dar fetele noastre au răsuflat ușurate.

Statistică dezastruoasă

După o primă repriză în care cu greu am trecut de jumătatea terenului pentru a încerca poarta, statistica din dreptul României era de coșmar! 

Zero șuturi pe poartă și zero ocazii de gol. În schimb, finlandezele ne-au dominat autoritar la toate capitolele posibile, având șase ocazii importante de a marca. 

Kosola (35) sau Rantala (42) au fost și ele gata, gata să schimbe tabela.

Meluță, la un pas de egalare

La pauză, pedepsită pentru penalty-ul făcut, Genoveva Roșie a fost schimbată, locul ei fiind luat de Ana Vlădulescu. 

Mijlocașa de 22 de ani joacă la Haladás-Viktoria, în Ungaria, iar visul cel mare e să prindă un transfer de top la FC Barcelona.

Jocul s-a schimbat la reluare, cu România în atac, având inițiativa, iar Meluță, una dintre cele mai cunoscute jucătoare de fotbal feminin de la noi, a încercat poarta din prima, mingea trimisă din unghi a șters transversala și-a refuzat să intre în poartă (47).

„România, România, România!” se auzea puternic din tribune, în timp ce „italianca” Ceasar a scos un gol ca și făcut. Șut în forță din șase metri al Juttei Rantala (50).

Le-am luat tare, dar n-au cedat

Fetele noastre n-au renunțat deloc la luptă și au continuat să încerce să construiască, să pună presiune, să rămână în jumătatea adversă.

Vătafu a bătut un corner, iar Brigitta Goder (55) a mai semnat o ocazie pentru România, dar portarul finlandez s-a evidențiat. 

Și cum ale noastre au prins curaj, finlandezele au început să apeleze la intrări dure, faulturi la limită, trecute cu vederea de „centralul” german. 

Meluță a fost „aruncată” ca în ring, a dat cu pumnii în pământ de nervi, fiind faultată în mai multe rânduri.

Vătafu a bătut lovitura liberă, Carmen Marcu s-a înălțat din mijlocul careului, dar „capul” a fost prins de lângă bară de portar (69).

Ultima parte n-a mai fost la fel de spectaculoasă, cu câteva ocazii mici de ambele părți, dar care au fost prea puțin pentru a pune mâna pe un punct în fața reprezentativei Finlandei. Puteam spera la mai mult, dar mingea nu a intrat în poarta apărată de Anna Tamminen.  

În ciuda înfrângerii, fetele au fost aplaudate în picioare de cei prezenți pe stadion. Pentru ele urmează revenirea la cluburi, apoi în octombrie „dubla” cu Slovacia, pe 27 și 31 octombrie. 

***

ROMÂNIA – FINLANDA 0-1

A marcat: Summanem (17)

ROMÂNIA: Camelia Ceasar – Giorgiana Vasile, Antonia Bratu, Brigitta Goder, Erika Gered – Teodora Meluță (78 Laura Rus), Ștefania Vătafu, Ioana Bortan (90+4 Mara Bâtea), Olga Iordăchiuși, Genoveva Roșie (46 Ana Vlădulescu) – Cristina Carp (62 Carmen Marcu). Antrenor: Cristian Dulca.

Rezerve: Andreea Părăluță, Mirela Pop-Ganea – Claudia Bistrian, Cristina Botojel, Alexandra Tunoaia, Florentina Istrate, Andy Herczeg, Ioana Bălăceanu.

FINLANDA: Anna Tamminen – Emma Koivisto, Natalia Kuikka, Eva Nystrom, Elli Pikkujamsa – Emma Peuhkurinen, Eveliina Summanem, Ria Oling (75 Emmi Alanen), Katariina Kosola – Linda Sallstrom (86 Sanni Franssi), Jutta Rantala (75 Heidi Kollanen). Antrenor: Marko Saloranta.

Rezerve: Milla-Maj Majasaari, Tinja-Riikka Korpela, Emmi Siren, Joanna Tnnila, Anni Hartikainen, Oona Siren. Nea Lehtola, Oona Sevenius.

Arbitru: Angelika Soeder. Asistenți: Sina Diekmann, Daniela Göttlinger (toți din Germania)

Cum arată programul fetelor

27 octombrie: România – Slovacia
31 octombrie: Slovacia – România
30 noiembrie: Finlanda – România
5 decembrie: România – Croația

A revenit la „națională” după 4 ani

Pentru „dubla” cu Croația și Finlanda, selecționerul Cristian Dulca a apelat și la serviciile Mirelei-Pop Ganea, legitimată la Farul Constanța. 

Ultima prezență în tricoul galben fiind în noiembrie 2019, când a fost titulară în partida disputată contra Lituaniei, în preliminariile pentru Campionatul European de fotbal feminin din 2021, jucat un an mai târziu.

În schimb, Olga Iordăchiuși și Florentina Istrate au fost convocate în premieră. Ambele îmbracă în prezent tot tricoul Farului.

Campanie specială pentru fete

„Modele de femeie” este campania FRF prin care se dorește eliminarea anumitor cutume din societate legate de faptul că femeile nu pot practica fotbalul. De asemenea, sunt scoase în evidență jucătoarele din naționala României care prin propriul exemplu au reușit să doboare bariere și să aibă o carieră în fotbal, în timp ce în plan personal „sunt și femei, și mame, putem avea și alte joburi”, după cum spunea sportiva Ioana Bortan, într-un interviu pentru Libertatea.

„Pornim de la fotbal, care este în mod tradițional un sector dominat de bărbați, iar progresele în materie de egalitate de gen în acest domeniu sunt îngreunate de constructele sociale ale feminității și ale masculinității” a fost mesajul transmis de oficialii Federației.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *