NATO împlinește 75 de ani de la fondare cu un război la scară largă în vecinătatea sa. Mesajul lui Klaus Iohannis

NATO împlinește 75 de ani de la fondare cu un război la scară largă în vecinătatea sa. Mesajul lui Klaus Iohannis

NATO marchează joi, 4 aprilie, 75 de ani de la înfiinţare în timp ce este mai preocupată ca niciodată de Ucraina, care se zbate în fața invaziei ruse din cauza lipsurilor de muniţii şi arme, comentează agenția France-Presse, citată de news.ro.

Înfiinţată la 4 aprilie 1949, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a „construit cea mai puternică alianţă din istorie”, a apreciat secretarul general Jens Stoltenberg.

Şaptezeci şi cinci de ani mai târziu, Europa „se confruntă cu un război la o scară”, o situația „pe care o credeam încheiată”, a declarat Stoltenberg, care a preluat conducerea NATO în urmă cu zece ani, la câteva luni după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea. Alianţa Nord-Atlantică este „mai puternică, mai unită şi mai mare decât oricând”, a subliniat el.

Rusia rămâne amenințarea majoră

NATO numără în prezent 32 de membri, dintre care doi, Finlanda şi Suedia, au aderat după lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022. Cele două țări scandinave au renunțat la îndelungata lor neutralitate pentru a nu avea soarta țării agresate militar de Rusia încă din martie 2014, odată cu anexarea Crimeei.

La 75 de ani de la fondare, NATO este acum ameninţată de războiul din Ucraina, un conflict nemaiîntâlnit pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, dar şi de incertitudinile legate de implicarea Statelor Unite în Europa în cazul realegerii republicanului Donald Trump în alegerile programate pentru 5 noiembrie anul acesta.

Miercuri, Stoltenberg nu şi-a ascuns îngrijorarea faţă de situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina, cerând aliaţilor să răspundă rapid la „nevoile urgente” ale acestei țări în materie de muniţii, artilerie şi, mai ales, de echipamente de apărare antiaeriană.

Trupele ruseşti sunt pregătite să sufere pierderi considerabile pentru câştiguri teritoriale minime, cu „foarte puţin respect pentru viaţa umană”, a precizat șeful NATO. „Din acest motiv, situaţia de pe front este atât de dificilă”, a insistat el.

Soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să raţionalizeze obuzele de artilerie, deoarece nu primesc suficiente, a atras atenția Stoltenberg.

Ucraina cere sisteme antiaeriene

„Ucraina este în prezent singura ţară din lume care se apără de rachete balistice aproape în fiecare zi”, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, la sosirea sa la sediul NATO din Bruxelles.

De aceea, „toate rachetele Patriot” – folosite pentru apărarea antiaeriană – „disponibile în lume” ar trebui trimise „cât mai curând posibil” ucrainenilor, a scris el pe pagina sa de X.

Confruntat cu această lipsă, Stoltenberg a pledat pentru un angajament „previzibil” şi „pe termen lung” al aliaţilor faţă de Ucraina. Secretarul general al NATO a vorbit despre crearea unui fond de un miliard de euro pe cinci ani pentru a stabiliza acest angajament, o cifră primită cu scepticism de unii dintre ei, inclusiv de Germania, notează France-Presse.

La rândul lor, Franţa, Germania şi Polonia au sugerat miercuri, într-o declaraţie comună, ca toate statele membre NATO să se angajeze să cheltuiască 2% din PIB-ul lor pentru apărare. În prezent, doar vreo douăzeci de state membre îndeplinesc acest obiectiv, deşi toate au fost de acord cu el în urmă cu zece ani.

Stoltenberg a deplâns, de asemenea, faptul că un pachet de ajutor american în valoare de peste 60 de miliarde de dolari a fost blocat în Congresul Statelor Unite din cauza unui veto al aleșilor republicani pro-Trump. Incertitudinile legate de acest angajament al Statelor Unite afectează viitorul Alianţei, conchide sursa citată.

Mesajul lui Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a dat asigurări joi că România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor, scrie news.ro.

„NATO, cea mai puternică şi mai importantă Alianţă de apărare din istorie, împlineşte 75 de ani. Relevanţa sa este cu atât mai mare, având în vedere contextul dificil actual”, a transmis şeful statului român într-un mesaj publicat pe X. 

Klaus Iohannis precizează că „România este ferm angajată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât aceasta să devină mai puternică şi mai bine pregătită pentru viitor”.

Acest mesaj survine totodată în contextul în care președintele român și-a anunțat candidatura la șefia NATO, funcție de rang înalt al cărei favorit este considerat în acest moment premierul olandez în exercițiu Mark Rutte, care se bucură inclusiv de sprijinul Statelor Unite.

NATO, the most powerful&important defence Alliance in history, celebrates 75 yrs.Its relevance is even bigger, considering the current difficult context.🇷🇴 is firmly committed to NATO’s permanent adaptation process so it gets stronger&better prepared for the future. #1NATO75years https://t.co/GxMpi4e0jG

— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) April 4, 2024
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *