Negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, încă în impas, anunță Hamas. Netanyahu a stabilit data ofensivei militare de la Rafah

Negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza, încă în impas, anunță Hamas. Netanyahu a stabilit data ofensivei militare de la Rafah

Un oficial Hamas a declarat luni, 8 aprilie, că nu s-a înregistrat niciun progres în cadrul discuțiilor de la Cairo privind încetarea focului în războiul din Fâșia Gaza, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că s-a stabilit data invaziei militare din orașul Rafah, ultimul refugiu din enclava de coastă al palestinienilor strămutați, informează Reuters.

Israelul și gruparea militantă islamistă Hamas au trimis duminică echipe de negociatori în Egipt pentru discuții la care au participat mediatori din Qatar și Egipt, precum și directorul CIA, William Burns. Prezența oficialului american a subliniat presiunea tot mai mare din partea principalului aliat al Israelului, SUA, pentru încheierea unui acord care să ducă la eliberarea ostaticilor israelieni ținuți captivi în continuare Gaza și la îmbunătățirea fluxurilor de ajutoare umanitare pentru civilii palestinieni.

„Nu există nicio schimbare în poziția ocupanților (Israelul, n.r.) și, prin urmare, nu există nimic nou în discuțiile de la Cairo”, a declarat, pentru Reuters, oficialul Hamas, care a cerut protecția anonimatului. „Nu există încă niciun progres”, a precizat acesta.

Luni, la Ierusalim, la o zi după ce forțele israeliene s-au retras din unele zone din sudul Fâșiei Gaza, Netanyahu a declarat că a primit un raport detaliat privind discuțiile de la Cairo.

„Lucrăm în mod constant pentru a ne atinge obiectivele, în primul rând eliberarea tuturor ostaticilor noștri și obținerea unei victorii complete asupra Hamas”, a declarat Netanyahu.

🚨🚨Israeli PM Benjamin Netanyahu announced via video today that IDF ground operations in Southern Gaza’s Rafah will commence soon, with the primary goal being the rescue of hostages. #Israel #Iran #NATO75 #IDFOperations #Rafah #USA pic.twitter.com/ORSl4sIcJy

— GlobalInsightsHub (@GlobalTrends88) April 8, 2024

„Această victorie necesită intrarea în Rafah și eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Acest lucru se va întâmpla – există o dată”. El nu a precizat ziua când va începe ofensiva terestră din acest oraș.

Rafah este ultimul refugiu pentru civilii palestinieni care au fugit din calea bombardamentelor israeliene neîncetate ce le-au distrus cartierele în care trăiau. Israelul susține că orașul este, de asemenea, ultima redută semnificativă a unităților de luptă ale Hamas.

Peste un milion de persoane sunt înghesuite în orașul din sudul enclavei în condiții disperate, fără hrană, apă și adăpost, iar guvernele și organizațiile străine au îndemnat Israelul să nu ia cu asalt orașul, de teama unei băi de sânge.

Sute de locuitori care au trăit în corturi în Rafah s-au întors luni în zonele lor de domiciliu devastate, în urma retragerii israeliene. Unii au călătorit cu căruțe trase de măgari, ricșe și alte tipuri de vehicule, în timp ce alții au mers doar pe jos.

„Este un șoc, un șoc… distrugerile sunt insuportabile”, a declarat un rezident, Mohammed Abou Diab. „Mă îndrept spre casa mea și știu că este distrusă. Mă duc să îndepărtez dărâmăturile pentru a putea scoate o cămașă”, a adăugat el.

Oficialii medicali palestinieni au declarat că echipele lor au recuperat peste 60 de cadavre din zonele în care soldații israelieni au operat în ultimele luni.

Puterile occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de morți în rândul civililor palestinieni și la criza umanitară generată de asaltul militar al Israelului menit să distrugă Hamas în Fâșia Gaza, o zonă dens populată.

Aproximativ 33.207 palestinieni au fost uciși în șase luni de conflict, a transmis luni Ministerul Sănătății din Gaza, în cel mai recent bilanț. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt fără adăpost și mulți dintre ei sunt în pericol de foamete.

Hamas a ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului în atacul transfrontalier din 7 octombrie anul trecut, care a declanșat conflictul, potrivit unui bilanț israelian. Armata israeliană spune că peste 600 dintre soldații săi au fost uciși în lupte, începând de atunci.

Progrese?

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA speră să obțină un acord de eliberare a ostaticilor cât mai curând posibil, deoarece acesta ar duce și la o încetare a focului de aproximativ șase săptămâni. Hamas analizează în prezent o nouă propunere, a precizat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

La sfârșitul săptămânii, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a descris negocierile de la Cairo ca fiind cele mai apropiate de ajungerea la un acord între cele două părți, după armistițiul de scurtă durată din noiembrie anul trecut, în cadrul căruia Hamas a eliberat aproape jumătate dintre ostaticii săi.

Din cele 253 de persoane pe care Hamas le-a luat ostatice pe 7 octombrie, 133 de oameni sunt în continuare captivi. Negociatorii au vorbit despre aproximativ 40 de persoane care vor fi eliberate în prima etapă a unui posibil acord.

Două surse egiptene din domeniul securității și postul de stat Al-Qahera News au anunțat că s-au înregistrat unele progrese în cadrul discuțiilor de la Cairo. Sursele au precizat că ambele părți au făcut concesii care ar putea duce la un acord pentru un armistițiu în trei etape, cu eliberarea ostaticilor israelieni rămași și o încetare a focului pe termen lung în a doua etapă.

Concesiile se referă la eliberarea ostaticilor și la cererea Hamas de întoarcere a rezidenților strămutați în nordul Fâșiei Gaza, au spus sursele citate. Mediatorii au sugerat că întoarcerea ar putea fi monitorizată de o forță arabă, în prezența unor dispozitive de securitate israeliene, care vor fi ulterior retrase, au adăugat sursele.

Delegațiile au părăsit Cairo și se așteaptă ca consultările să continue în 48 de ore, au precizat sursele și Al-Qahera.

„Principalele cereri” ale Hamas

Cu toate acestea, un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere a declarat pentru Reuters că blocajul a continuat din cauza refuzului Israelului de a pune capăt războiului, de a-și retrage forțele din Gaza, de a permite tuturor civililor să se întoarcă la casele lor și de a ridica blocada veche de 17 ani care să permită reconstrucția rapidă a enclavei de coastă.

Acești pași au avut prioritate față de cererea principală a Israelului de eliberare a ostaticilor în schimbul palestinienilor ținuți în închisorile israeliene, a spus oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

„În ceea ce privește schimbul de prizonieri, Hamas a fost și este dispusă să fie mai flexibilă, dar nu există flexibilitate în ceea ce privește… principalele noastre cereri”, a mai declarat acesta.

Israelul a exclus posibilitatea de a pune capăt războiului în scurt timp sau de a se retrage din Gaza, afirmând că forțele sale nu vor ceda până când Hamas nu va mai controla enclava sau nu va mai amenința militar statul evreu.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *