Nehammer insistă că Austria nu renunță la veto-ul împotriva aderării României la Schengen. Când s-ar putea extinde spațiul de liberă circulație

Nehammer insistă că Austria nu renunță la veto-ul împotriva aderării României la Schengen. Când s-ar putea extinde spațiul de liberă circulație

Cancelarul austriac Karl Nehammer consideră că extinderea Spațiului Schengen nu este oportună, iar o astfel de extindere poate avea loc doar când funcționează protecția frontierelor externe, a relatat presa de la Viena, preluată de news.ro.

Cancelarul Nehammer a transmis sâmbătă, 16 septembrie, că îşi menţine veto-ul, la câteva zile după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România va da în judecată Austria la Curtea Europenă de Justiție, dacă va continua să blocheze aderarea țării la Schengen.

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a spus Karl Nehammer pentru publicația Kleine Zeitung.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen pe care le consideră justificate din cauza presiunii migraţiei la frontierele externe ale UE.

Mai mult, potrivit Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul Austriei a discutat telefonic cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni, iar într-un interviu acordat Kleine Zeitung, cancelarul a răspuns afirmativ la întrebarea „Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?”.

Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa. „Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă”, a declarat el.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă. Franța, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului și a imigrației ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria și Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

Iohannis spunea că România nu va boicota Austria

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Pe 14 decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a spus că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, dar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut încă de atunci că România trebuie să-şi exercite dreptul de veto la interesele statului austriac.

Tot Iohannis a declarat, dar pe 29 iunie anul acesta, că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI din acest an și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens. „Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată, și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative”, a afirmat el.

Pe 26 august, ministrul de interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit la Viena cu omologul său Gerhard Karner, iar acesta din urmă a spus la finalul discuțiilor că Austria își menține poziția împotriva extinderii spațiului Schengen.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vineri, 15 septembrie, că Austria nu are niciun temei juridic pentru a bloca aderarea României la Schengen și că „este doar o atitudine abuzivă”, iar Guvernul României va da Austria în judecată la Curtea Europenă de Justiție, dacă Viena se va opune și la viitorul Consiliu JAI.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *