Noi date despre starea răniților după exploziile de la Crevedia. Rafila: Un pacient trimis în Austria ar putea fi externat săptămâna viitoare

Noi date despre starea răniților după exploziile de la Crevedia. Rafila: Un pacient trimis în Austria ar putea fi externat săptămâna viitoare

Șapte pacienți – doi internați în spitale din București și cinci, în străinătate – sunt în continuare intubați și ventilați mecanic, a anunțat Ministerul Sănătății, care a transmis joi, 31 august, noi date despre starea răniților în urma exploziilor de la Crevedia, relatează Agerpres. 20 de pacienți au fost externați până acum, iar ministrul Rafila a anunțat că săptămâna viitoare ar putea fi externat și unul dintre răniții transferați în Austria.

Cei doi pacienți în stare critică, intubați și ventilați mecanic, internați în țară, se află la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti și la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”.

Alți 21 de pacienți se află într-o stare medie sau uşoară. Dintre aceștia, 8 sunt internați la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 6 – la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”, 5 – la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, 1 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi 1 la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

Starea pacienților trasferați în străinătate

În ceea ce îi privește pe cei 12 pacienți care au fost transferați în străinătate, Ministerul Sănătății a transmis că un pacient internat la Bruxelles, în Belgia, are suprafaţă corporală arsă de peste 15%, este intubat şi ventilat mecanic, stabil hemodinamic și cu o evoluţie clinică favorabilă.

Tot în Belgia este internat un alt pacient, cu arsuri pe mai mult de 20% din suprafața corpului. Acesta respiră spontan, este stabil hemodinamic și are o evoluție favorabilă.

Unul dintre pacienții transferați la un spital din Milano, Italia, are suprafaţă corporală arsă de peste 90%, este intubat și ventilat mecanic, este stabil hemodinamic, necesită suport vasopresor intensiv și se află în stare critică.

Al doilea pacient internat la Milano are arsuri pe mai mult de 45% din suprafața corpului, este intubat şi ventilat mecanic, stabil hemodinamic, cu evoluţie clinică favorabilă.

Alți doi pacienți aflați la Berlin, în Germania, au peste 40% din suprafața corporală arsă, ambii respiră spontan și sunt stabili hemodinamic, iar starea lor nu a suferit modificări în ultimele 24 de ore.

La Graz, în Austria, sunt internați alți doi pacienți. Ambii au arsuri pe mai mult de 10% din suprafața corpului, respiră spontan, sunt stabili hemodinamic și au o evoluție favorabilă, dar, notează Ministerul Sănătății în cazul celor doi, „patologia chirurgicală este complicată din cauza localizării leziunilor de arsură și al gradului acestora”.

Într-un spital din Viena, Austria, este internat un pacient cu o suprafață corporală arsă de peste 25%. Acesta respiră spontan și este stabil hemodinamic.

La spitalul din Lubeck, Germania, se află doi pacienți. Unul dintre ei are arsuri pe mai mult de 40% din suprafața corpului, este intubat și ventilat mecanic, stabil hemodinamic, iar starea lui nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore. Celălalt are arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corporală, este, de asemenea, intubat și ventilat mecanic, stabil hemodinamic și fără modificări ale stării de sănătate în ultima zi.

Iar la spitalul din Bergen, Norvegia, este internat un pacient cu arsuri pe 25% din suprafața corpului. Acesta respiră spontan, este stabil hemodinamic, iar starea lui s-a ameliorat.

Alexandru Rafila: O veste bună vine din Belgia, unde unul dintre pacienţii a fost detubat

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat mai multe detalii despre situația răniților internați în afara țării, în conferința de presă de la finalul ședinței de guvern de miercuri.

„O veste bună vine din Belgia, unde unul dintre pacienţii a fost detubat, respiră spontan şi este conştient. De asemenea, avem acea problemă la Milano, unde există pacientul cu peste 90% din suprafaţa corporală cu arsuri, el este stabil dar rămâne în stare critică, iar celălalt pacient este în curs de detubare, care are arsuri pe mai mult de 45% din suprafaţa corpului – ambii pacienţi sunt civili, a explicat Rafila.

Despre unul dintre pacienții din Austria, cu o suprafaţă arsă de peste 10%, ministrul a spus că „a evoluat foarte bine, este stabil hemo-dinamic iar medicii apreciază că l-ar putea externa în cursul săptămânii viitoare”.

„De asemenea o veste bună din Norvegia, unde este un pompier, un pacient cu o suprafaţă corporală arsă de peste 25%, respiră spontan, este stabil hemo-dinamic, se simte bine, starea de sănătate s-a ameliorat iar astăzi începe şedinţele de fizioterapie şi recuperare”, a adăugat Alexandru Rafila.

Bilanțul deceselor în urma exploziilor de la stația GPL de la Crevedia a ajuns miercuri la trei, după ce un bărbat în vârstă de 63 de ani a murit la Spitalul Floreasca.

Primul deces a fost cel al unui bărbat care a suferit un infarct imediat după prima explozie. Apoi, soția lui a murit a doua zi la spital.

56 de oameni au fost răniți, dintre care 39 de pompieri, în urma celor explozii care au avut loc pe august stația GPL care funcționa ilegal.

Foto: Vlad Chirea

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *