Noi informații despre incendiul de la Ferma Dacilor. Complexul era racordat ilegal la curent și conectat la o pompă de apă, spune ANRE

Noi informații despre incendiul de la Ferma Dacilor. Complexul era racordat ilegal la curent și conectat la o pompă de apă, spune ANRE

Complexul Ferma Dacilor, care a ars pe 26 decembrie 2023 provocând moartea a opt persoane, a semnalat dificultăți privind alimentarea cu curent electric în mai 2023, deși era branșat ilegal la rețea și se alimenta printr-un cablu de 650 de metri lungime conectat la pompa de apă a unei case de locuit, a precizat ANRE pentru Replica Online.

„În mod concret, în luna mai a anului trecut, ANRE a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii cu privire la fluctuațiile de tensiune în rețea. Pentru clarificarea situației, s-a solicitat distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție), să investigheze acest aspect. DEER a descoperit că pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, având aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice”, a spus George Niculescu, președintele ANRE.

El a adăugat că era o neconcordanță gravă între nevoi și soluții, pentru că Ferma Dacilor avea nevoie de un post de transformare, lucru care nu s-a întâmplat.

„Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare. Această tragedie a distrus familii și a luat vieți, sens în care adevărul trebuie să iasă la iveală, iar vinovații trebuie să plătească”, a mai spus șeful ANRE pentru Replica Online.

Opt oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor

Opt oameni au murit după ce Ferma Dacilor, o pensiune din Tohani, județul Prahova, a ars în a doua zi de Crăciun, marți dimineață, 26 decembrie. Printre cei decedaţi se află unul dintre copiii lui Cornel Dinicu, fiul generalului Petru Băiceanu, şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei, finul lui Dinicu, Lucian Ene, şi doi copii ai săi, dar şi o studentă în anul II la Facultatea de Sociologie şi iubitul acesteia.

Pe 26 decembrie, ISU Prahova a transmis că Ferma Dacilor nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar o zi mai târziu, șeful DSU, Raed Arafat, a dispus înlocuirea din funcție a șefului Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, Răzvan Șandru. Tot Arafat a spus că foștii șefi ai ISU Prahova care au controlat Ferma Dacilor în 2019 au fost nevoiți să se pensioneze după mai multe sesizări.

Pe 29 decembrie, autoritățile au anunțat primele concluzii în urma controlului făcut la ISU Prahova după incendiul de la Ferma Dacilor. Potrivit adjunctului IGSU, fostul prim-adjunct ISU Prahova făcea presiuni asupra inspectorilor, modifica documente și stabilea în funcție de interesele proprii sancțiunile care trebuiau aplicate, iar șeful DSU, Raed Arafat, a spus că Ferma Dacilor trebuia închisă în 2019.

Pensiunea Ferma Dacilor aparține firmei în care Cornel Dinicu este patronul de facto, aceasta revenindu-le în acte lui Viorel Marian Olteanu și Adrian Vitomir Ristin. Despre Olteanu și Ristin, procurorii au spus că sunt „administratori în fapt”. Pe 3 ianuarie, Cornel Dinicu a fost arestat preventiv, iar cei doi administratori, plasați în arest la domiciliu. Cei trei au contestat măsurile preventive care îi vizează, iar Tribunalul Prahova va judeca aceste contestații pe 14 ianuarie.

Cauza probabilă a incendiului de la Ferma Dacilor este „efectul termic al curentului electric”, au precizat procurorii. Altfel spus, o încălzire excesivă generată de curentul electric care a trecut printr-un dispozitiv sau un echipament.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *