Noi reguli pentru cei care vând terenuri. Ce trebuie să știe românii

Noi reguli pentru cei care vând terenuri. Ce trebuie să știe românii

Există reguli noi pentru români în privința vânzării terenurilor agricole. Conform acestor reguli, o tranzacție poate fi invalidată dacă nu se plătește un impozit corespunzător.

Noi reguli pentru vânzarea terenurilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege, care a fost oficializată în Monitorul Oficial. Conform acestei legi, tranzacțiile cu terenuri devin nule în cazul în care nu se achită un impozit obligatoriu pentru vânzarea terenurilor agricole din extravilan.

În Monitorul Oficial nr. 406 din data de 30 aprilie, a fost publicată o lege care modifică regulile privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan.

Aceasta este Legea nr. 116/2024, care aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, și modificări ulterioare.

Prin această lege, se introduce un nou articol care impune obligația de plată a unui impozit important pentru vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan.

La articolul 16, s-a introdus un nou alineat, imediat după primul, anume un alineat (2), care are următorul cuprins: „(2) Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă”.

Care sunt condițiile noului articol

Conform noului articol, terenurile agricole din extravilan pot fi vândute, cu condiția ca vânzătorii să plătească un impozit în cuantum de 80% din diferența dintre valoarea terenului la momentul vânzării și cea la momentul achiziției, conform valorii stabilite prin expertiză sau studiu de piață.

Sunt și alte modificări ale regulilor privind vânzarea de terenuri agricole care au fost introduse în următoarele articole:

„Art. 2. — (1) Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări”, notează agrointel.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *