Noi schimbări privind taxarea microîntreprinderilor și a locuințelor scumpe. Ce pregătește Guvernul – surse

Noi schimbări privind taxarea microîntreprinderilor și a locuințelor scumpe. Ce pregătește Guvernul – surse

Guvernul a renunțat la o serie de restricții privind taxarea microîntreprinderilor și a diminuat valoarea impozitului pentru locuințele mai scumpe de 500.000 de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va merge la Bruxelles pentru a prezenta ordonanța cu măsurile fiscale și proiectul de rectificare bugetară Comisiei Europene, după ce aceasta a amenințat anterior că va tăia fondurile europene pentru România dacă nu va lua măsuri de corecție a deficitului bugetar.

În ritmul actual, acesta este estimat să treacă de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, deși România și-a asumat o țintă de 4,4%.

Autoritățile au modificat măsurile propuse anterior, după ce mediul de afaceri s-a plâns cu privire la anumite prevederi:

Microîntreprinderile vor avea două praguri de impozitare. Acestea vor fi taxate cu 1% și vor avea un prag de venituri de maximum 300.000 de lei, echivalentul a aproximativ 60.000 de euro. Acesta este și pragul de înregistrare în scop de TVA. Al doilea prag va fi de 500.000 de euro, iar pentru cele cu afaceri între 60.000 și 500.000 de euro va exista un impozit de 3% din cifra de afaceri.
Pentru persoanele fizice autorizate, Guvernul vrea ca acestea să plătească contribuții de sănătate pe venitul real în cazul în care vor depăși plafonul de 24 de salarii minime brute.
Impozitarea locuințelor mai scumpe de 500.000 de euro se va face la 0,3% din valoare, față de 1%, cât era propus anterior, conform sursei citate.
Impozitarea mașinilor de lux se va face de la valoarea de 75.000 de euro, față de 100.000 de euro, cât era anterior, astfel că vor fi afectate mai multe persoane.
Guvernanții vor să devanseze calendarul creșterii accizelor la țigări pentru a obține mai mulți bani la buget. Acestea au fost majorate în vara anului trecut și ar fi urmat să crească din nou în aprilie 2024.
Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti contribuții de sănătate de 10%. Aceștia vor rămâne cu scutirea pentru impozitul pe profit de 10% și cu scutirea pe contribuțiile la Pilonul II de 3,75%.
Angajații din IT vor rămâne cu scutirea de 10% pentru impozitul pe venit doar pentru salariile mai mici de 10.000 de lei. Același prag va fi și pentru salariații din construcții, agricultură și industria alimentară. Astfel, toți salariații din aceste domenii ce au venituri peste acest nivel vor trebui să achite impozitul de 10%.
Cota de 5% de TVA se va mai aplica doar pentru cărți și manuale, conform sursei citate. Aceasta se mai aplică acum și pentru prima locuință, frizerii, muzee, activități sportive, lemne de foc, panouri solare, produse bio, energie termică.
Rămâne cota de 9% de TVA pentru hoteluri, restaurante și cafenele. Anterior, se discuta majorarea acesteia la 19%, cât este cota generală de TVA. Pentru alimente cota de TVA este 9%.

Propuneri din alte părți

Pe lângă aceste măsuri, transportatorii cer taxarea asigurătorilor, după ce aceștia și-au dublat profitul în anul 2022 față de 2021 și au înregistrat un rezultat de 12 ori peste nivelul consemnat în pandemie, în 2020.

Concomitent, Daniel Zamfir – președintele PSD al Comisiei Economice din Senat – vrea taxarea profiturilor excepționale ale băncilor, după ce Italia a anunțat zilele trecute un impozit în acest sens.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *