Noile baterii cu litiu durează mai mult și se încarcă în mai puțin de 5 minute: Cum afectează viitorul mașinilor electrice

Noile baterii cu litiu durează mai mult și se încarcă în mai puțin de 5 minute: Cum afectează viitorul mașinilor electrice

Noile baterii cu litiu durează mai mult și se încarcă în mai puțin de 5 minute. O nouă abordare chimică produce o baterie cu performanțe mai bune peste 1.000 de cicluri de încărcare.

Baterii cu litiu mai bune

Inginerii au dezvoltat o nouă baterie cu litiu, cu electrozi mai buni, care ar putea schimba semnificativ viteza de încărcare. Noua lor baterie se încarcă în mai puțin de cinci minute, ceea ce este mai rapid decât orice baterie actuală disponibilă pe piață, în special când vine vorba de bateriile vehiculelor electrice.

Cercetătorii s-au uitat la un sistem care avea o asimetrie între încărcare și descărcare. Aveau nevoie ca el să se încarce foarte repede în timp ce se descărca foarte lent. Ei s-au uitat la viteza cu care apar reacțiile chimice în comparație cu viteza de mișcare a anumitor substanțe chimice, pentru a ajunge la locul de reacție.

Astfel, au descoperit că indiul era un metal interesant de folosit în baterie. Se mișcă destul de repede, dar are o cinetică lentă a reacției la suprafață, astfel încât poate fi încărcat destul de repede și descărcat lent. Un candidat grozav.

Vezi și: Tehnica prin care chiar și bateriile vechi vor fi la fel de bune ca unele noi

Viitorul mașinilor electrice

„Scopul nostru a fost să creăm modele de electrozi de baterie care să se încarce și să se descarce în moduri care să se alinieze cu rutina zilnică”, a declarat autorul principal Shuo Jin, de la Universitatea Cornell, într-un comunicat.

„În termeni practici, dorim ca dispozitivele noastre electronice să se încarce rapid și să funcționeze pentru perioade lungi. Pentru a realiza acest lucru, am identificat un material anod de indiu unic care poate fi asociat eficient cu diferite materiale catodice pentru a crea o baterie care se încarcă rapid și se descarcă lent”.

Bateria este interesantă, dar nu perfectă. Indiul este destul de greu, așa că ar afecta locul și modul în care pot fi utilizate astfel de baterii. Cu toate acestea, cercetătorii cred că ar putea exista aliaje cu proprietăți avantajoase similare cu cele ale indiului, dar fără dezavantaje – și acestea ar putea fi bateriile viitorului.

Dezvoltarea unei astfel de baterii ar însemna că capacitatea de transport electrificat ar putea fi extinsă, atât în ceea ce privește „opririle de combustibil”, cât și distanța parcursă.

Vezi și: Soluția ce va salva bateriile uzate ale autovehiculelor electrice. Ce înseamnă „a doua viață”, când poate fi utilizată

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *