Nou scandal la cimitirul din Valea Uzului: 150 de cruci de lemn, amplasate de organizații românești peste cele de beton demolate. „Operațiunea e ilegală”, spune șeful CJ Harghita

Nou scandal la cimitirul din Valea Uzului: 150 de cruci de lemn, amplasate de organizații românești peste cele de beton demolate. „Operațiunea e ilegală”, spune șeful CJ Harghita

150 de cruci de lemn au fost amplasate sâmbătă în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, de către membrii şi simpatizanţii asociaţiilor Calea Neamului, Frăţia Ortodoxă şi ai altor organizaţii, relatează Hotnews.

Gestul are loc în contextul în care la sfârșitul lunii iunie, Primăria Dărmănești a demolat crucile de beton amplasate în 2019, după ce judecătorii au decis definitiv că acestea au fost puse ilegal.

„Am demonstrat Împreună că identitatea națională nu se poate șterge, am arătat asta având in fruntea noastră preoți în frunte cu Părintele Hariton Negrea, Starețul Mănăstirii Petru Vodă, ctitorita de Sfântul Mărturisitor Justin Pârvu, precum și cu Părintele Amfilohie Brânză, ce ține straja pe Linia de Fier a Moldovei care nu a putut fi cucerit niciodată”, a scris pe Facebook Mihai Târnoveanu, de la organizația Calea Neamului. Acesta a postat și imagini de la fața locului.

Potrivit site-ului de limbă maghiară Maszol, jandarmii și polițiștii prezenți în număr mare la fața locului nu au intervenit.

Tot la Valea Uzului a fost prezent sâmbătă și președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, cel care acuză faptul că amplasarea crucilor s-a făcut în mod ilegal.

„E ceva incredibil ce am văzut acolo, cu utilaje grele s-au forat gropi adânci, jos. Şi dacă acolo este un soldat? Şi, da, este. Deci, unde s-a forat, acolo este batalionul de la Munkacs înmormântat. Deci, utilaje grele cu care s-a forat un metru, nu ştiu cât. Ce s-a întâmplat cu acei oameni care sunt acolo înmormântaţi? Şi toate aceste acţiuni ilegale, infracţiuni. Codul penal, la articolul 352, alineatul unu, spune foarte clar: degradarea unei astfel de locaţii se pedepseşte cu închisoare”, a declarat Borboly.

Ce s-a întâmplat în urmă cu patru ani

Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, cel mai mare din Harghita, adăposteşte, potrivit MApN, rămăşiţele pământeşti a peste 1.300 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial – unguri, germani, ruşi, austrieci, italieni, români şi sârbi, scrie Agerpres.

Cimitirul a intrat în atenţia publică în anul 2019, când autorităţile din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au ridicat în incintă mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, însă autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR au susţinut că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.

De asemenea, liderii maghiari au susţinut că soldaţii români nu sunt înmormântaţi acolo, ci în alt loc şi că merită să fie cinstiţi acolo unde îşi dorm somnul de veci.

În zonă au avut loc, atunci, mai multe incidente: crucile amplasate în memoria eroilor români şi monumentul din incintă au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar mai mulţi activişti români au susţinut că au fost agresaţi de extremişti maghiari.

Starea de tensiune a culminat în data de 6 iunie 2019, când membrii mai multor organizaţii româneşti, dar şi localnici din judeţul Bacău sau din alte zone ale ţării, au venit în număr mare la cimitir, pentru a participa la o manifestare comemorativă, cu ocazia Zilei Eroilor, iar mai mulţi membri ai comunităţii maghiare din Harghita şi Covasna, alături de liderii lor politici, au format un lanţ viu la intrarea în cimitir.

Întrucât românilor nu li s-a permis accesul în zonă, câţiva dintre aceştia au forţat şi au rupt poarta închisă cu lacăt, au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, dar şi cu jurnaliştii şi câţiva membri ai comunităţii maghiare, iar după ce maghiarii s-au retras, manifestarea de comemorare s-a desfăşurat în interiorul cimitirului.

foto: Mihai Târnoveanu

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *