O altă față a războiului din Fâșia Gaza: drama copiilor cu membre amputate, care nu pot primi îngrijiri de specialitate. „Zac acolo și nimeni nu vine să îi vadă”. VIDEO

O altă față a războiului din Fâșia Gaza: drama copiilor cu membre amputate, care nu pot primi îngrijiri de specialitate. „Zac acolo și nimeni nu vine să îi vadă”. VIDEO

Piciorul stâng al lui Noor, o fată în vârstă de 11 ani, a fost smuls aproape în întregime atunci când casa ei din Jabalia, Gaza, a fost lovită de o explozie în luna octombrie. Acum, piciorul ei drept, fixat cu o bară metalică grea și patru șuruburi înfipte în os, ar putea fi amputat, relatează joi, 4 ianuarie, Reuters.

“Mă doare foarte tare … Mi-e teamă că vor trebui să-mi taie și celălalt picior”, a spus ea de pe patul de spital, uitându-se la dispozitivul greoi de fixare.

“Obișnuiam să alerg și să mă joc, eram atât de fericită cu viața mea, dar acum, când mi-am pierdut piciorul, viața mea a devenit urâtă și am devenit tristă. Sper că voi putea primi un membru artificial”, a mărturisit fata.

În Gaza bombardată, o generație de copii cu membre amputate este în curs de apariție, în condițiile în care atacurile și bombardamentele de ripostă ale Israelului, după asaltul sângeros al Hamas din 7 octombrie, au provocat răni produse de explozii și striviri, în timp ce armele explozive au distrus blocurile de locuințe înalte și aglomerate.

Autoritățile israeliene au susținut anterior că se străduiesc să reducă la minimum daunele provocate civililor. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a dat vina pe strategia Hamas de “exploatare a structurilor civile în scopuri teroriste”, dar nu a oferit niciun comentariu specific cu privire la copiii ale căror membre sunt amputate.

Medicii și lucrătorii din domeniul ajutorului umanitar spun că sistemul medical din Gaza, care a colapsat, nu este în măsură să le ofere copiilor îngrijirea complexă de care au nevoie pentru a-și salva oasele amputate, care încă cresc. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar 30% dintre medicii de dinaintea conflictului mai lucrează în Gaza, din cauza crimelor, a arewstărilor operate de armata israeliană și a strămutărilor.

Peste de 1.000 de copii au suferit amputări de picioare, uneori de mai multe ori sau la ambele picioare, până la sfârșitul lunii noiembrie, potrivit agenției ONU pentru copii (UNICEF). Autoritățile sanitare din Gaza spun că aproape un sfert dintre persoanele rănite în conflict sunt copii.

Igiena precară și lipsa medicamentelor duc la complicații și amputări suplimentare, iar unii dintre copii riscă să nu mai poată supraviețui, spun medicii.

WARNING: GRAPHIC CONTENTIn bombed-out Gaza, a generation of child amputees is emerging as explosive weapons tear through densely packed high-rise housing blocks https://t.co/EzcC5bWeuV pic.twitter.com/1fZduaM1gh

— Reuters (@Reuters) January 4, 2024

“Multe membre care aparent fuseseră salvate, vor necesita în continuare amputare. Și multe persoane cu amputări și membre care credem că au fost salvate ar putea totuși să moară din cauza consecințelor pe termen lung”, a declarat Dr. Chris Hook, un medic britanic de medicină de urgență din cadrul organizației caritabile MSF (Medici Fără Frontiere), care s-a întors din Gaza la sfârșitul lunii decembrie.

Muște și putrefacție

Personalul de la Spitalul European din Gaza unde este tratată Noor, care funcționează la capacitate triplă, nu poate să-i ofere proteza la care visează.

Chiar și analgezicele menite să ajute persoanele cu dureri cronice care au suferit amputări se termină, spune personalul. Muștele bâzâiau în jurul salonului când a fost vizitat de un jurnalist Reuters.

“Încerc cât pot de mult să le ușurez situația ca asistentă medicală, dar indiferent ce faci, au probleme psihologice grave, se simt incompleți, cu multă durere”, a declarat asistenta medicală Wafa Hamdan.

Principalul centru din elclavă specializat pe montarea de proteze, spitalul Hamad din orașul Gaza, finanțat de Qatar, a fost închis în urmă cu câteva săptămâni după ce a fost bombardat de Israel, spun autoritățile sanitare din Gaza.

Unitatea purtătorului de cuvânt militar al Israelului nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a face precizări cu privire la spitalul Hamad.

Copiii cu amputații cauzate de război vor avea nevoie de zeci de operații la nivelul membrului până când vor ajunge la vârsta adultă, deoarece osul continuă să crească, spun experții.

Dar chiar și înainte de conflict a existat o lipsă de chirurgi vasculari și plasticieni, spun medicii, iar autoritățile sanitare palestiniene afirmă că peste 300 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși de atunci.

Cu toate acestea, Noor, al cărui picior drept ar putea supraviețui intact, este mai norocoasă decât alți copii ale căror membre au fost amputate rapid din cauza lipsei de timp sau de expertiză medicală, uneori fără anestezie.

“Din păcate, multe dintre amputări sunt cu adevărat inutile”, a declarat Sean Casey, coordonatorul echipelor medicale de urgență ale OMS.

Alteori, amputarea este singura opțiune, deoarece copiii răniți ajung la spital la câteva zile după ce au suferit rana respectivă.

Purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, a declarat că a văzut un copil al cărui picior stâng rănit începuse să se descompună, pentru că a fost blocat într-un autobuz cel puțin trei zile, din cauza întârzierilor de la punctele de control militare.

Unitatea purtătorului de cuvânt al armatei israeliene a precizat că a avut loc o ședință operațională pentru a trage învățăminte imediate din acest incident și că acesta va fi examinat în continuare.

“Nu vine nimeni să îi vadă”

În timp ce autoritățile sanitare din Gaza nu au o numărătoare oficială, medicii și lucrătorii umanitari spun că cifra de 1.000 de cazuri de amputare, la copii, indicată de UNICEF, este exactă pentru primele două luni ale conflictului, dar probabil că a fost depășită cu mult de atunci, ceea ce face ca ratele de amputare din Gaza să fie neobișnuit de ridicate în comparație cu alte conflicte și dezastre.

În Ucraina, unde rachetele au lovit, de asemenea, turnuri rezidențiale în timpul invaziei Rusiei, există 30 de cazuri cunoscute de copii cu amputări, potrivit biroului ombudsmanului ucrainean.

Chirurgul Dr. Ghassan Abu-Sittah, cu dublă cetățenie, britanică și palestiniană, a declarat că a efectuat șase amputări în Gaza într-o singură noapte. O dată, a trebuit să redeschidă osul de coapsă al unui copil, după amputare, pentru a curăța puroiul.

De asemenea, doctorul Chris Hook, de la organizația Medici Fără Frontiere, a raportat că multe persoane s-au întors la clinica lui din Rafah, de îngrijire a rănilor, cu cioturi infectate.

Șefa Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, a declarat că nu poate uita imaginile cu copii, adesea orfani, cu amputări multiple, care zăceau în secțiile de spital, după ce a vizitat Gaza în decembrie.

“Pe lângă rănile pe care le vedeți și lipsa medicamentelor pentru durere, ei zac acolo și nimeni nu vine să îi vadă”, a spus Spoljaric.

În unele cazuri, cum a fost cazul lui Ritash, o fată orfană din Gaza în vârstă de 10 ani, piciorul ei drept a trebuit să fie amputat din nou, mai sus, și chiar sub genunchi după ce s-a infectat, potrivit unei angajate a Biroului umanitar al ONU (OCHA), Gemma Connell, care a întâlnit-o.

O fotografie a surprins-o încruntată într-un scaun cu rotile, pe podeaua murdară a spitalului, cu ciotul de picior care i-a mai rămas. “Cred că ceea ce am văzut ar frânge inima oricui”, a spus Connell.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *