O bombă în interior sau o rachetă? Ce a doborât avionul lui Prigojin: presa independentă rusă analizează indiciile de la locul crimei

O bombă în interior sau o rachetă? Ce a doborât avionul lui Prigojin: presa independentă rusă analizează indiciile de la locul crimei

Publicația independentă rusă Meduza spune că primele dovezi nu oferă deocamdată o explicație clară privind cauza exactă a prăbușirii avionului. Dar există o semnificație politică evidentă a acestei distincții.

Miercuri seara, oamenii din nord-vestul Moscovei au urmărit cu uimire prăbușirea unui avion despre care ceva mai târziu au aflat, de la autoritățile ruse, că îi transporta pe Evgheni Prigojin și alți membri ai conducerii Wagner.

Clipurile video distribuite pe rețelele sociale au surprins aeronava, în bucăți, învăluită în flăcări și fum.

Judecând după sunetul din imagini, scrie publicația Meduza, cel puțin unul dintre motoarele avionului încă funcționa în timp ce acesta cădea. Iar unele părți ale avionului, inclusiv o aripă și secțiunea cozii, au căzut separat.

Câteva ore mai târziu, Agenția Federală de Transport Aerian din Rusia a confirmat că Evgheni Prigojin și Dmitri Utkin – comandanții organizației Wagner – se aflau la bordul aeronavei prăbușite.

Imaginile postate online indică în mod clar faptul că o explozie a doborât avionul lui Prigojin, scrie Meduza. Ceea ce rămâne neclar este dacă a fost o bombă în interiorul aeronavei sau un atac cu rachetă din exterior.

O sursă din cadrul Agenției Federale de Transport Aerian din Rusia ar fi declarat pentru rețeaua de televiziune Tsargrad că avionul a fost „aruncat în aer”, ceea ce ar putea sugera că acesta nu a fost doborât de o rachetă (deși oficialii ruși spun că încă iau în considerare toate posibilitățile).

Cu toate acestea, scriu jurnaliștii Meduza, există motive să ne îndoim de explicația „bombei”.

Urme ale unei rachete?

O înregistrare video a accidentului a surprins un nor care seamănă cu dâra unei rachete sol-aer. Martorii oculari din clipurile video postate online au vorbit de asemenea despre două explozii care ar fi precedat prăbușirea.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”tr” dir=”ltr”><a href=”https://twitter.com/hashtag/SonDakika?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#SonDakika</a> | <a href=”https://twitter.com/hashtag/Wagner?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Wagner</a> grubu lideri <a href=”https://twitter.com/hashtag/Prigozhin?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#Prigozhin</a>’in bulunduğu uçağın düştüğü aktarıldı.<br><br>?Rusya’da geçen ay askeri bir ayaklanmaya kalkışan paralı asker Wagner lideri Yevgeny Prigozhin’in yolcu listesinde olduğu özel bir jetin Moskova yakınlarında düştüğü bildirildi. <a href=”https://t.co/4jiUysaHjR”>pic.twitter.com/4jiUysaHjR</a></p>&mdash; Salih Eser (@saliheserr) <a href=”https://twitter.com/saliheserr/status/1694396694975205871?ref_src=twsrc%5Etfw”>August 23, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Este o practică standard pentru forțele antiaeriene să lanseze două rachete împotriva unei singure ținte pentru a crește șansele unei lovituri, scrie Meduza. Aceste indicii ar sugera existența unei rachete deci.

De asemenea, imaginile de la locul prăbușirii sugerează faptul că unele dintre resturile avionului conțin găuri ce ar fi putut fi cauzate de fragmentele unui focos de rachetă sol-aer. Aceste găuri nu sunt vizibile pe epavele care au căzut mai departe de fuselajul principal al avionului.

Posibilitatea unei bombe

Există însă, de asemenea, unele indicii care sugerează că explozia a avut loc în interiorul avionului, scrie Meduza.

Potrivit Flightradar24, aeronava a atins o altitudine de 8.500 de metri înainte de a cădea. Iar multe sisteme de apărare antiaeriană sunt incapabile să lovească avioanele la această înălțime.

De exemplu, lovitura ar fi fost practic imposibilă pentru cineva de la sol (forțele speciale ucrainene, spre exemplu) care folosește un sistem de apărare aeriană portabil. De fapt, probabil că orice fel de sistem antiaerian cu rază scurtă de acțiune nu ar fi putut atinge o țintă la o asemenea înălțime.

Lovirea aeronavei aflate la acea altitudine ar fi necesitat un sistem cu rază medie de acțiune (cum ar fi Buk) care să fi fost, de asemenea, localizat în apropierea traiectoriei aeriene a avionului țintă.

Ar mai fi ceva. Rachetele puternice lansate de aceste sisteme cu o rază de acțiune mai mare ar fi provocat, probabil, pagube și mai mari avionului decât cele vizibile din imaginile filmate de martorii oculari.

De exemplu, dacă un focos de 70 de kilograme și cele 7.000 de submuniții ale sale ar fi lovit un avion de mărimea aeronavei Embraer ERJ-135, este puțin probabil ca fuselajul să fi căzut la sol „întreg”.

De ce este importantă distincția

Există o semnificație politică evidentă a acestei distincții între rachetă și bombă, scrie Meduza.

Dacă o rachetă sol-aer a fost cauza prăbușirii avionului, nu va exista nicio îndoială că armata rusă este responsabilă pentru doborârea și uciderea celui mai cunoscut lider mercenar al țării.

O bombă la bordul avionului, pe de altă parte, poate avea mai mulți autori (ceea ce, desigur, nu exclude autoritățile ruse).

Ce urmează? O anchetă oficială.

Regulile Organizației Aviației Civile Internaționale prevăd că ancheta trebuie să fie condusă de agenția locală autorizată, Comitetul de Aviație Interstatală, cu participarea producătorului aeronavei, corporația aerospațială braziliană Embraer S.A.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *