O eurodeputată din Franța vrea introducerea unor permise speciale pentru șoferii care conduc SUV-uri. Cum își motivează propunerea

O eurodeputată din Franța vrea introducerea unor permise speciale pentru șoferii care conduc SUV-uri. Cum își motivează propunerea

Europarlamentara franceză Karima Delli vrea să introducă un nou permis de conducere pentru SUV-uri, aceasta fiind o țintă atât a militanților pentru climă, din cauza poluării pe care aceste vehicule o emit, cât și a militanților pentru siguranța în trafic, care invocă pericolul la adresa pietonilor, bicicliștilor și șoferilor care conduc mașini mai mici, scrie luni, 11 septembrie, Politico.

SUV-urile (Sport Utility Vehicle, în limba engleză – vehicule sportiv-utilitare) „nu numai că ocupă mai mult spațiu și sunt mai puțin eficiente din punct de vedere energetic (…) în ceea ce privește siguranța rutieră, dar ele sunt mai susceptibile de a intra în coliziuni decât autoturismele ușoare, cu consecințe mult mai grave”, a scris, în proiectul său de raport, deputata Verzilor, care conduce lucrările Parlamentului European privind reforma normelor UE ce vizează permisele de conducere.

Permisul de categorie B necesar în prezent pentru a conduce autoturisme și camionete „nu este complet adecvat pentru cele mai grele autoturisme”, a argumentat ea.

În schimb, ea dorește introducerea un nou permis, B+, pentru posesorii de mașini și camionete care cântăresc mai mult de 1,8 tone. Șoferii ar trebui să îl poată obține doar după o perioadă de probă de doi ani – în care au deținut un permis B normal – și doar după vârsta de 21 de ani, a propus Karima Delli.

O asemenea decizie i-ar forța pe șoferii unor SUV-uri populare, precum Audi Q7, Volvo XC90 și BMW X5, să obțină permise actualizate.

Delli a adăugat că ar putea exista scutiri pentru scopuri profesionale sau speciale, cum ar fi vehiculele de urgență.

Eurodeputata a propus și introducerea unui sistem de permise de conducere pe bază de puncte la nivelul UE, care ar ține evidența infracțiunilor rutiere și ar revoca sau suspenda permisele după un anumit prag. Un astfel de sistem „are potențialul de a reduce drastic numărul accidentelor și al deceselor de pe drumurile noastre”, a motivat europarlamentara, în proiectul ei de raport.

La acest moment, nu există un sistem unitar la nivelul UE care să gestioneze punctele de penalizare și interdicțiile de conducere, deși pachetul de măsuri privind siguranța rutieră al Comisiei din luna martie includea o propunere prin care conducătorii auto din blocul comunitar să rămână fără permis în urma comiterii unor infracțiuni grave.

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *