O judecătoare i-a blocat lui Elon Musk bonusul de 55,8 miliarde de dolari de la Tesla: „Nu înființați niciodată o companie în statul american Delaware”

O judecătoare i-a blocat lui Elon Musk bonusul de 55,8 miliarde de dolari de la Tesla: „Nu înființați niciodată o companie în statul american Delaware”

Antreprenorul american Elon Musk nu va primi un mega bonus în valoare de 55,8 miliarde de dolari (aproximativ 51 de miliarde de euro). O judecătoare din statul american Delaware consideră suma „disproporționată” și a blocat încasarea ei. Consiliul de administrație al companiei Tesla i-a acordat bonusul lui Musk în 2018, scrie Associated Press.

„Nu înființați niciodată o companie în statul american Delaware”, a reacționat Elon Musk, după decizia curții din Delaware, de marți. „Aprobarea acelui bonus a fost o decizie greșită”, a decis judecătoarea Kathaleen St. Jude McCormick, la mai bine de cinci ani după ce un acționar al companiei a deschis un proces care l-a vizat pe CEO-ul Tesla, Elon Musk, și pe directorii companiei.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Never incorporate your company in the state of Delaware</p>&mdash; Elon Musk (@elonmusk) <a href=”https://twitter.com/elonmusk/status/1752455348106166598?ref_src=twsrc%5Etfw”>January 30, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Aceștia au fost acuzați că și-au încălcat îndatoririle față de producătorul de vehicule electrice și panouri solare, ceea ce a dus la o risipă de active corporative și o îmbogățire fără drept pentru Musk.

Avocații acționarului au susținut că pachetul de compensații ar trebui anulat, deoarece a fost dictat de Musk și a fost produsul unor negocieri false cu directori care nu erau independenți de el. Ei au mai spus că a fost aprobat de acționari cărora li s-au oferit dezvăluiri înșelătoare și incomplete, într-o declarație de procură.

Avocații apărării au replicat că planul de plată a fost negociat în mod corect de un comitet de compensare ai cărui membri erau independenți, conținea repere de performanță atât de înalte încât au fost ridiculizate de unii investitori de pe Wall Street și a fost aprobat de un vot al acționarilor care nici măcar nu era cerut de legea din Delaware. Ei au susținut, de asemenea, că Musk nu era un acționar majoritar, deoarece deținea mai puțin de o treime din companie în acel moment.

Potrivit avocaților lui Musk, nici suma nu este excesivă, pentru că recompensa a fost acordată în 2018, când Tesla valora aproximativ 54 de miliarde de dolari. Între timp, valoarea companiei a crescut de zece ori, la fel și valoarea pachetului de acțiuni.

Mai mult, CEO-ul companiei nu are contract și, prin urmare, nici dreptul la un salariu. Fără bonus, Musk nu ar fi compensat pentru munca sa, susțin ei. Judecătorul a infirmat însă acste argumente, deoarece acțiunile pe care le deține Musk i-au adus deja zeci de miliarde.

În mărturia din noiembrie 2022, Musk a negat că a dictat termenii pachetului de compensare sau că a participat la orice întâlnire la care planul a fost discutat de consiliu, comitetul său de compensare sau un grup de lucru care a ajutat la dezvoltarea acestuia.

McCormick a stabilit, totuși, că, deoarece Musk era un acționar majoritar cu un potențial conflict de interese, pachetul de salarii trebuie să fie supus unui standard mai riguros. „Procesul care a condus la aprobarea planului de compensare al lui Musk a fost profund viciat”, a scris McCormick în decizia de 200 de pagini. „Musk a avut legături extinse cu persoanele însărcinate să negocieze în numele Tesla”.

McCormick a concluzionat că singura decizie potrivită a fost anularea pachetului de compensații al lui Musk.

Decizia instanței provoacă o schimbare în fruntea celor mai bogați oameni din lume. Musk trebuie acum să renunțe la locul său de cel mai bogat om din lume în fața omului de afaceri francez Bernard Arnault, fondator și președinte al Louis Vuitton. Fondatorul Amazon, Jeff Bezos e și el acum și în fața lui Musk.

Musk poate face în continuare recurs la această decizie, la Curtea Supremă din Delaware.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *