O nouă specie de „rechin fantomă” cu ochi uriași a fost descoperită la mii de metri adâncime

O nouă specie de „rechin fantomă” cu ochi uriași a fost descoperită la mii de metri adâncime

O specie de rechini cu aspect bizar ca dintr-un film de groază a fost descoperită în adâncul oceanului. Această nouă specie cu ochi uriași este un tip de „rechin fantomă” sau pește himeră, unul dintre cei mai străvechi pești din lume.

Peștele are ochi stranii, giganți, care strălucesc în întuneric

Noul rechin a fost numit Chimaera supapae și are ochi stranii, giganți, care strălucesc în întuneric, un cap uriaș și înotătoare asemănătoare unei pene, potrivit unui nou articol din jurnalul Raffles Bulletin of Zoology.

Rechinii himere sau fantomă – cunoscuți și sub denumirea de pește șobolan sau pește-iepure – sunt rude îndepărtate ale rechinilor, s-au îndepărtat de verii lor cu aproximativ 400 de milioane de ani în urmă. Rechinii fantomă sunt considerați aproape ca niște fosile vii, deoarece au păstrat multe caracteristici primitive asemănătoare speciilor antice de pești.

Peștii cresc până la lungimi de 2-3 metri și au corpuri alungite, cu capete și ochi mari. Corpul lor este de obicei acoperit de solzi aspri, asemănător unor dinți, numiti denticuli dermici, iar multe specii au o coadă lungă, asemănătoare unui bici. Se hrănesc în cea mai mare parte cu alți pești, crustacee și moluște.

Rechinul fantomă a devenit vulnerabil din cauza pescuitului la adâncime

Aceste creaturi se găsesc de obicei mult sub suprafața oceanului, la aproximativ 1.600 de picioare și chiar mai jos. Unele exemplare au fost găsite chiar și până la 14.500 de picioare, în special în Marea Andaman, lângă Thailanda, unde a fost găsită noua specie.

„Până acum erau doar 53 de specii cunoscute de himere în lume; asta face 54”, a declarat David Ebert, autorul principal al studiului și directorul de program al Centrului de Cercetare a Rechinilor din Pacific de la San Jose State University din California, pentru Live Science. „Himerele sunt rare în această regiune a lumii”.

Creaturile sunt greu de găsit din cauza habitatelor lor la mare adâncime. Cu toate acestea, se confruntă cu amenințări din cauza degradarii habitatului, a pescuitului excesiv și a capturilor accidentale în pescuitul de adâncime. Patru specii sunt enumerate ca fiind „vulnerabile” pe Lista Roșie a IUCN, alte patru fiind considerate „aproape amenințate”.

„Din punct de vedere evolutiv, aceste himere se numără printre cele mai vechi specii de pești, descendența având 300-400 de milioane de ani”, a spus Ebert. „Descoperirea unor noi specii precum această himeră ne spune cât de puține știm despre mediul marin și cât de mult mai avem de explorat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *