O profesoară dintr-un sat din Bistrița-Năsăud invită alți profesori să predea o lună la țară. Cum i-a venit ideea de a organiza rezidențe educaționale

O profesoară dintr-un sat din Bistrița-Năsăud invită alți profesori să predea o lună la țară. Cum i-a venit ideea de a organiza rezidențe educaționale

Profesoara de engleză Teodora Trișcă, de la Liceul Tehnologic din Lechința, Bistrița-Năsăud, vrea ca în fiecare anotimp să aducă pe cineva care să facă cu elevii activități care nu sunt în orar: teatru, programare pe calculator, arte marțiale. Persoana interesată va locui timp de o lună în sat, va fi plătită și va face activități atât cu copiii care nu au parte de activități precum cei de la oraș, cât și cu profesorii lor, scrie publicația de educație Școala 9. 

„O să aibă experiența de a trăi acolo după regulile satului. Apoi, vor putea lucra cu niște copii care sunt foarte impresionați de orice, nu sunt copii expuși la multe lucruri. Vorbesc de copiii din clasa mea, la care sunt dirigintă. Nu știu dacă vreunul dintre ei merge în vacanță anul ăsta, că nu au posibilități. La oraș, dacă e să fac o comparație, copiii poate au mai fost la teatru”, explică Teodora Trișcă. De un an nu mai face naveta între casă și școală, ci locuiește și ea în sat.

Cursuri și pentru diriginți

Teo, care spune astăzi, după opt ani de profesorat, că „nu mă văd făcând altceva”, a mai făcut și în trecut tabere și diverse ateliere la școlile unde a predat. Inclusiv un cerc de poezie. Acum, după ce a urmat un curs postuniversitar de leadership educațional care presupunea la final realizarea unui proiect, a venit cu ideea rezidențelor educaționale.

Profesorii sau trainerii vor locui o lună în sat și vor face cursuri cu elevii și diriginții

Primul apel, pentru care cei interesați se pot înscrie până pe 28 septembrie, este pentru<a href=”https://www.facebook.com/events/1075026850128071/?ref=newsfeed” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”> rezidența de teatru</a>. Teo a strâns deja donații din alte proiecte, așa că rezidența va fi plătită cu 600 de euro și cazarea se va face în sat.

Copiii care vor dori să participe se vor organiza pe grupe și în fiecare zi, după ce termină orarul normal de școală, vor avea și câte două ore de teatru. „Pe lângă cursurile de teatru cu un actor sau regizor, cine o să vrea să vină, m-am gândit să facă și pentru diriginți cursuri, ca un fel de manual de joculețe pe care ei să le folosească la orele de dirigenție”, mai spune Teo.

Copiii „au rămas impresionați de faptul că pot să aleagă să nu se bată”

În iarnă vrea să facă o rezidență pe arte marțiale, pentru entuziasmul până la cer al elevilor ei după ce au urmat niște cursuri de Aikido cu ocazia săptămânii „Școala Altfel”.

„Au fost foarte impresionați și de filosofia sportului, se vorbește mult despre nonviolență și instructorul care a lucrat cu ei a vorbit cu ei despre motivul pentru care se bat, pentru că mai sunt și copii cu tendințe violente. Mai ales băieții au rămas impresionați de faptul că pot să aleagă să nu se bată și asta îi face mai deștepți, fiindcă așa le-a zis Feri. L-au văzut ca pe un model, iar când l-au văzut și în costum, erau în delir”, a mai povestit Teo pentru Școala 9.

Următoarea rezidență, în primăvară, va fi pe Tehnologia Informației și Comunicațiilor, mai ales că școala are câțiva elevi pasionați în zona asta.

Dacă toate astea nu atrag doritori, care să vină să lucreze cu elevii și profesorii, Teo Trișcă subliniază experiența de a trăi la sat: „În perioada comunistă era o zonă prosperă, dar acum majoritatea tinerilor vor să plece în străinătate. E un sat destul de divers, sunt foarte mulți oameni veniți din alte părți și cu populație romă, maghiari, români, e multicultural.” Mai mult, „Lechința are și tradiție viticolă, vinul de Lechința este faimos în zonă”, conchide profesoara.   

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *