„O șefă m-a evaluat cu «comportament dezadaptativ», după ce i-am urat la mulți ani de 1 Martie”. Mărturiile polițiștilor retrogradați când s-a aflat că șeful IPJ Timiș folosește mașina instituției în scop personal

„O șefă m-a evaluat cu «comportament dezadaptativ», după ce i-am urat la mulți ani de 1 Martie”. Mărturiile polițiștilor retrogradați când s-a aflat că șeful IPJ Timiș folosește mașina instituției în scop personal

Polițiștii Cezar Merticariu și Ovidiu Răchită au reclamat vorbesc pentru publicul Libertatea despre neregulile întâlnite și presiunile la care au fost supuși după ce, împreună cu alți colegi, au decis să dea în judecată Inspectoratul de Poliție (IPJ) Timiș.  

Merticariu cere demiterea șefilor Poliției Române, Benone Matei și Bogdan Despescu, dar și a lui Alin Aurelian Petecel, chestorul care conduce IPJ Timiș, despre care Libertatea a scris că folosea mașina de serviciu pentru a merge la vila sa de vacanță.
Răchită spune că se gândește la pensionare, după ce spune că a fost „abuzat” în perioada imediat următoare pierderii soției și a copilului de 3 ani, decedați în urma unui accident rutier. „Nu vreau să mai aud de Poliție niciodată. Și regret că mi-am pierdut timpul în această instituție în care ar trebui să se respecte legea”, susține el. 

Mai mulți polițiști din cadrul IPJ Timiș au dat în judecată inspectoratul în ultimii 3 ani, acuzând conducerea de abuzuri. Primul dintre ei, Valer Kovacs, a vorbit cu Libertatea în ianuarie 2023, spunând că șeful său, Alin Aurelian Petecel, se răzbună pe el după ce a arătat lipsurile din sistem.

Kovacs spunea atunci că IPJ a cheltuit 15.000 de lei, bani publici, pentru „a mă târî prin tribunale”.

Valer Kovacs

După Kovacs, alți doi polițiști au acceptat să discute cu ziarul: Cezar Merticariu și Ovidiu Răchită, ambii angajați ai IPJ Timiș. Aceștia au dat în judecată inspectoratul, iar Libertatea le-a prezentat, pe scurt, cazurile în luna august 2023.

Primul l-a reclamat pe șeful inspectoratului, Alin Aurelian Petecel, că merge cu mașina la casa de vacanță, caz despre care Libertatea a relatat în 2022. Al doilea a fost bănuit de același șef că „a complotat” împotriva sa.

Anterior, ziarul aflase, în mai, că Merticariu a fost suspendat din funcție, în timp ce chestorul Petecel a rămas în funcție.

Ambii au fost retrogradați, Merticariu fiind mutat la Poliția Animalelor. Nici el, nici Răchită nu au dorit să comenteze situația până acum, când au răspuns în scris întrebărilor ziarului. Ce spun cei doi despre situație? 

„MAI și IGPR au mușamalizat acest caz”

Merticariu cere, încă de la începutul răspunsului său, publicat integral la sfârșitul articolului, demiterea lui Bogdan Despescu, șeful lui direct, general și secretar de stat în Ministerul de Interne, a lui Benone Matei, șeful Poliției Române, și a lui Alin Aurelian Petecel, chestorul care conduce Inspectoratul de Poliție Județean Timiș.

„Confirm faptul că, în anul 2021, am sesizat ierarhic o posibilă atitudine contrară legii”, a spus Merticariu pentru Libertatea. El susține că „MAI și IGPR au mușamalizat, de-a lungul timpului, acest caz cu concursul d-lor Bode Lucian Nicolae, Despescu Bogdan și Matei Benone Marian, care nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu, ci l-au favorizat pe făptuitorul Petecel Aurelian Alin”.

„Presiuni, cercetări, refuzuri, retrageri și interziceri”

Merticariu spune că, de 3 ani, „am fost hărțuit neîncetat” de către șeful IPJ Timiș.

Cum își explică ofițerul asta? „Am calitatea de avertizor în interes public; nu mi-am dat un acord notarial astfel încât un om de afaceri, foarte bine ancorat la nivelul țării, să-și deschidă nelegal o afacere; am participat, ca polițist asistent (la solicitarea expresă a unui coleg), la niște cercetări prealabile”, spune Merticariu.

Întrebat de ce susține că este hărțuit, polițistul a înșiruit mai multe episoade, ca de exemplu:

Cercetări administrative care, susține Merticariu, au fost ulterior clasate ori pierdute în instanță de IPJ Timiș;
Îngrădirea dreptului la concediu la odihnă, Merticariu susținând că va merge la CEDO după ce „IPJ Timiș a ascuns documentele necesare unei soluționări legale a cauzei”;
Presiuni acuzate de Merticariu pentru ca el să elibereze funcția de ofițer specialist I (ofițer de serviciu) la Biroul Centrul Operațional;
Refuzuri din partea IPJ Timiș de eliberare adeverințe din care să reiasă numărul de zile de concediu medical;
Retragerea, denumită abuzivă de polițist, a accesului la informații clasificate și interzicerea portului de armă.

Ultimele după ce Merticariu povestește, după cum a arătat Libertatea încă din mai, că a fost retrogradat după „o evaluare psihologică suplimentară”.

„Comportament dezadaptativ”

Merticariu susține că problemele sale s-au întețit după ce, pe 28 februarie, la Biroul Centrul Operațional, unde își desfășura activitatea, a fost împuternicită o nouă șefă de birou, Florina Dragomir.

„Această doamnă s-a întâlnit cu subsemnatul, între 28 februarie 2023 și 4 martie 2023, doar pe 1 martie 2023, aproximativ un minut, ocazie cu care i-am urat tradiționalul «la mulți ani». Ulterior, doamna în cauză, în calitate de șef nemijlocit al subsemnatului, a întocmit un formular de semnalare din care rezulta că subsemnatul am «comportament dezadaptativ»”, spune Merticariu.

Cum definește Poliția noțiunea de „comportament dezadaptativ”

În 2018, Sindicatul Europol atrăgea atenția că șefii din Poliție ar putea abuza de ștampila de „comportament dezadaptativ”. „Vom asista la o serie de abuzuri grosolane din partea șefilor, despre care avem mari îndoieli că înțeleg ce înseamnă «comportament dezadaptativ»”, se arăta pe pagina sindicatului.

Poliția Română definește noțiunea drept un „comportament care prezintă un pericol pentru sine sau pentru alte persoane şi/sau care afectează în mod semnificativ randamentul în muncă şi/sau calitatea relaţiilor interumane”.

„Am aflat că sunt un pericol pentru mine, că sunt un pericol pentru restul oamenilor, că afectez relațiile de muncă și relațiile interumane. Or, și colegii subsemnatului din dispecerat i-au urat d-nei subcomisar de poliție Dragomir Florina tradiționalul «La mulți ani!», dar nu au fost acuzați de «comportament dezadaptativ»”. Cezar Merticariu:

Serie de evaluări psihologice

El susține că nu i s-au comunicat problemele observate și nici nu s-au identificat cauzele declanșatoare. Apoi, a început seria evaluărilor psihologice.

Prima, pe 15 martie, o evaluare psihologică în situații speciale, „în condițiile în care am susținut evaluarea psihologică periodică, în data de 22.11.2022”.

El susține că s-a prezentat la întâlnirea cu psihologul, care i-a transmis verbal că nu se pune problema de comportament dezadaptativ. Și a semnalat ce s-a întâmplat în cazul său către superiorii din minister.

Însă, „în scop de răzbunare”, șeful IPJ Timiș „a solicitat să fiu evaluat psihologic clinic suplimentar de către Centrul de Psihosociologie al MAI”.

Acesta a solicitat, în scris, rezultatele evaluării din martie. Cum ele nu i-au fost înaintate, nu s-a prezentat și la București. Apoi a fost suspendat din funcție și retrogradat la Poliția Animalelor.

„Mi-a fost încălcat dreptul la apărare”

Al doilea polițist care a dat în judecată IPJ Timiș este Ovidiu Răchită. Spre deosebire de Merticariu, el a fost doar bănuit că a „scurs” informații despre plimbările cu mașina de serviciu făcute de Petecel.

În fapt, el a fost bănuit că a făcut pozele cu mașina parcată la vila de lângă lacul Surduc. Și asta pentru că „în anul 2022 eu am fost programat să desfășor serviciu în zona lacului Surduc din județul Timiș”.

Concret, Răchită povestește că „în data de 17.08.2023 a fost emisă dispoziția șefului IPJ Timiș prin care s-a dispus trecerea (n.r. mea) într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, echivalent cu destituirea din funcție”.

Ofițerul a contestat în instanță măsura și spune că nici până în ziua de azi nu știe de ce este acuzat. 

„Mi-a fost încălcat dreptul la apărare. Eu nu am luat niciodată la cunoștință de ce sunt acuzat pentru că m-am prezentat cu avocat ales, care nu avea aviz pentru lucrări de secret, dar care a solicitat avizarea și a primit acest drept. Dar cei care m-au cercetat nu au avut răbdare, motivând că se grăbesc, la indicațiile șefului IPJ Timiș”, a menționat Răchită.

De ce l-a bănuit Petecel

Alin Aurelian Petecel | Foto: Agerpres

Răchită e în IPJ Timiș din 2003 și în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (SICE) din 2005. E comisar-șef și șef birou din 2016, fiind unul dintre cei mai vechi ofițeri din cadrul subunității.

Spune că problemele sale au început din 2019, când n-a acceptat să fie mutat pe altă poziție de șeful IPJ Timiș. 

Apoi, în 2022, când ziarul a început publicarea seriei despre mașina de serviciu la casa de vacanță, se afla cu treabă în zona lacului.

„De aici a plecat calvarul și stresul asupra mea, dispus de șeful IPJ Timiș direct prin declanșarea unui control, cerut, chipurile, de șeful meu nemijlocit și al SICE, prietenul lui”, spune Răchită.

„Au fost numiți în comisia de control, cercetare prealabilă și consiliu de disciplină oameni loiali șefului IPJ Timiș, oameni care mereu sunt recompensați de acesta cu salarii de excelență, oameni care își petrec vacanțele împreună cu șeful IPJ Timiș”, spune polițistul.

De-aici a fost notat cu calificativul satisfăcător și apoi retrogradat.

„Mi-am înmormântat soția și copilul de 3 ani în 2017”

La 43 de ani, Răchită spune că se gândește la pensionare. „Sunt un om puternic, care și-a înmormântat soția și copilul de 3 ani în 2017. Și voi trece și peste abuzurile săvârșite de acest om mic, care nu a respectat suferința prin care am trecut, care m-a hărțuit fără vreun motiv, folosindu-se de funcția pe care o deține, care i-a instigat pe acoliții săi împotriva mea fără motive”, spune el.

De ce pensionare? „Vreau să fiu sănătos, să mai trăiesc să îmi văd fetița din a doua căsătorie crescând”. 

Concluzia sa e dură: „Nu vreau să mai aud de Poliție niciodată. Și regret că mi-am pierdut timpul în această instituție în care ar trebui să se respecte legea”.

„Foarte mulți șefi nu-și justifică salariul”

Și Merticariu spune că Poliția Română trebuie „reformată din temelii” și le solicită colegilor din teritoriu să contribuie „prin sesizări” pentru ca formele de abuz „să înceteze definitiv”.

„Sunt foarte mulți șefi care nu-și justifică salariul, sunt foarte mulți angajați la sediul M.A.I./I.G.P.R. și, totodată, sunt foarte mulți «pălmași» care muncesc în condiții foarte grele, nu sunt respectați și sunt foarte prost plătiți. De asemenea, la sediile inspectoratelor județene de poliție sunt foarte mulți polițiști la birouri și foarte puțini polițiști chemați să facă muncă de poliție, în stradă”, scrie el.

IPJ invocă date cu caracter personal

De-a lungul ultimului an, Libertatea a făcut mai multe solicitări referitoare la aceeași speță la IPJ Timiș.

În ultimul răspuns, pe 31 august 2023, inspectoratul a susținut că informațiile pe care ziarul le-a solicitat despre cazurile Merticariu, Răchită și un al treilea polițist retrogradat „nu vă pot fi puse la dispoziţie, deoarece acestea reprezintă date cu caracter personal”.

„De asemenea, răspunsul la această solicitare presupune o prelucrare de date cu caracter personal referitoare la persoane identificate, situaţie în care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, în calitate de operator de date cu caracter personal, este obligat să asigure propriilor angajaţi garanţii similare oricărei persoane fizice”, a adăugat IPJ.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *