O studentă și un fost profesor de la Facultatea de Jurnalism din București au fost dați în judecată, după ce au scris o investigație despre fostul prodecan 

O studentă și un fost profesor de la Facultatea de Jurnalism din București au fost dați în judecată, după ce au scris o investigație despre fostul prodecan 

Ovidiu Vanghele, fost colaborator la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a anunțat astăzi pe pagina sa de Facebook că a fost dat în judecată de fostul prodecan al facultății Dan Podaru și de managerul agenției de publicitate Wopa Costin Buta, după ce a scris o investigație despre legăturile dintre PNL, agenție și facultate. Publicitarul a dat-o în judecată și pe studenta cu care Vanghele a colaborat pentru text, Alexandra Nistor, studentă acum la masterat, la aceeași facultate. 

Ovidiu Vanghele a fost colaborator al facultății timp de șapte ani, însă și-a dat demisia după ce a început să scrie despre ceea ce se întâmplă în facultate. 

Dan Podaru a anunțat în urma publicării investigațiilor tot pe rețeaua de socializare că textele scrise reprezintă „o calomnie și o încercare de mistificare și speculare a unor evenimente neconforme cu realitatea”. El a anunțat și că „mă vad în instanță”, făcând referire la Ovidiu Vanghele.

„M-a dat în judecată și colegu’ lui, prieteni!”

„Am scris despre combinațiile lui (n.r. fostul prodecan Dan Podaru) cu o firmă a prietenului și colegului lui liberal de la Sectorul 1, după care a fost dat afară din funcția de prodecan de la facultate. A dat în judecată rectorul, decanul, universitatea și pe mine, s-a plâns la Ministerul Educației”, a scris Ovidiu Vanghele în postarea de pe Facebook. 

„M-a dat în judecată și colegu’ lui, prieteni! Colegul lui însă a fost și mai tare: a dat-o în judecată și pe Alexandra Nistor, fostă studentă pe care am avut-o și eu la seminar, azi încă studentă la master la FJSC”, scrie jurnalistul în aceeași postare. 

Jurnalistul Ovidiu Vanghele

Despre ce au scris Vanghele și studenta 

În textul „Facultatea de Jurnalism a PNL”, cei doi relatează cum pentru noua identitate vizuală a facultății, a fost încheiat un parteneriat între facultate și agenția de publicitate Wopa, „deținută de un coleg de partid al prodecanului”. Fostul prodecan Dan Podaru este vicepreședinte al PNL Sector 1 și consilier local al partidului.

O parte din proiectul de rebranding al facultății a fost însă realizat de un student al facultății, după cum precizează Centrul de Investigații Media. Reprezentanții facultății responsabili cu proiectul au negat inițial implicarea studentului, atunci când li s-au cerut puncte de vedere, urmând ca acesta să fie menționat ulterior într-un raport de activitate al agenției care l-a și angajat între timp.

Într–un alt text, Centrul de Investigații Media prezintă cum acționarul Wopa a fost angajat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, deși „Buta nu a avut niciun fel de activitate în beneficiul facultății, niciunul dintre profesorii FJSC consultați de Centrul de Investigații Media (CIM) neștiind că acesta figurează, de aproape un an, ca angajat în departamentul administrativ al facultății”, scriu cei de la CIM. 

„Știu deja doi studenți care au fost chemați în judecată”

Directoarea departamentului de Jurnalism a facultății Raluca Radu a reacționat într-o postare pe Facebook: „Cel care i-a dat în judecată pe Ovidiu Vanghele și pe Alexandra Nistor, alături de CIM, este persoana care a reprezentat o agenție de publicitate, sponsor, chipurile, pentru site-ul FJSC, site pentru care aceeași persoană a fost angajată la FJSC, cu salariu, timp de un an. Cum poți da în judecată jurnaliștii care au vorbit despre acest caz, cum?”.

Radu mai spune și că nu este prima oară când un student al facultății este dat în judecată. „Studenții noștri sunt atât de buni, că joacă în liga mare înainte să-și termine studiile. Știu deja doi studenți care au fost chemați în judecată pentru anchete de investigație redactate în timpul orelor de seminar sau pentru anchete la care au ajutat cu documentarea.”

De ce sunt dați studenții în judecată 

Atât Vanghele, cât și Radu menționează că cei care au dat în judecată au apelat la tehnica SLAPP (Procesele strategice împotriva participării publice), care face referire la încercarea de a cenzura libertatea de exprimare și dezbaterile sănătoase – „ceva ce fac politicienii sau firmele ca să bubuie ziariști incomozi”, scrie Vanghele. 

„Într-o oarecare măsură, deja se poate spune că aceste SLAPPs și-au atins scopul. Dar pentru a nu și-l atinge cu totul – adică să ne falimenteze sau să ne țină complet ocupați luni de zile cu apărări complicate la care nici măcar nu ne pricepem, aleg să fac asta: să vă cer vouă, cititorilor, ajutorul”, este apelul jurnalistului. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *