O testare psihologică te ajută să dezvolți o atitudine pozitivă

O testare psihologică te ajută să dezvolți o atitudine pozitivă

Testările psihologice sunt încă privite cu suspiciune, din cauză că oamenii nu le cunosc scopul și beneficiile sau pentru că se tem că aceste evaluări scot la iveală aspecte sensibile sau probleme psihologice. De aceea mulți nu fac o astfel de testare decât dacă li se cere la angajare sau într-un alt context.

Trebuie însă să știi că testarea psihologică este un instrument prețios ce poate fi folosit în favoarea ta, mai ales dacă simți că treci printr-o perioadă dificilă, căreia nu-i mai poți face față fără ajutorul unui profesionist, cum ar fi: stres excesiv, anxietate sau depresie. Află din acest articol cum să folosești testarea pentru a dezvolta o atitudine pozitivă!

În ce constă o testare psihologică

O testare psihologică este un proces necesar pentru evaluarea și înțelegerea modului cum funcționează mintea unei persoane. Testarea poate fi constituită din mai multe teste psihologice, coroborate cu interviuri clinice, cu scopul de a identifica și a descrie probleme de învățare, comportamentale sau emoționale. 

Instrumentele utilizate într-o evaluare psihologică sunt, de regulă: chestionare, jocuri sau teste elaborate de specialiști în psihologie ce s-au făcut cunoscuți la nivel internațional pentru contribuțiile aduse în acest domeniu. Acestea sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, după ce au fost realizate cercetări și studii clinice în rândul românilor.

Scopul testării psihologice este acela de a identifica în mod corect nevoile, punctele forte și dificultățile individului, precum și cauzele care duc la problemele întâmpinate de acesta. Testele sunt o etapă necesară în diagnosticarea și tratamentul diverselor tulburări emoționale, comportamentale și de învățare.

O evaluare prin testare psihologică este necesară și în caz de: comportament agresiv, anxietate, depresie, stres, tulburări de personalitate. De asemenea, o testare psihologică se poate solicita și la angajare, în diverse domenii, mai ales în cele în care competențele și aptitudinile emoționale sunt importante pentru succesul în muncă, așa cum se întâmplă în: resurse umane, serviciile care implică interacțiunea directă cu clienții, sectorul medical, management, cariera didactică etc.

Cine poate face o testare psihologică

O testare psihologică profesionistă poate fi realizată de către un psiholog clinician certificat, pe care îl poți întâlni la Clinica Aida Ivan din București. Deși unii oameni sunt tentați să facă teste psihologice online pe diverse site-uri sau la un coach care nu are specializare în psihologie, aceste testări nu sunt relevante și nu au rezultate valide. 

O astfel de testare se poate întinde pe parcursul a 60-90 de minute. Uneori, psihologul poate solicita și o altă întâlnire, pentru a fi sigur că are toate detaliile despre persoana în cauză, indiferent de vârsta acesteia și pentru a se asigura că a obținut rezultate clare și corecte.

Cum te ajută testarea psihologică să devii o persoană pozitivă

Poți lua în  considerare o testare la psiholog în diverse situații: când au scăzut performanțele școlare sau la job, când simți că ești blocat și nu reușești să depășești anumite stări și trăiri și când dorești să întrerupi șirul gândurilor negative și să devii o persoană pozitivă.

Testarea la un psiholog bun de la Clinica Aida Ivan te poate ajuta să devii o persoană pozitivă în mai multe moduri: 

Să identifici care-ți sunt punctele forte

Testele psihologice pot evidenția aspectele pozitive ale personalității și comportamentului unui om, precum și abilitățile și resursele sale interne, despre care uneori, poate, nici nu știe. A cunoaște aceste puncte forte îți consolidează încrederea în tine și te ajută să cultivi o atitudine pozitivă față de propria persoană. 

Să conștientizezi și să-ți gestionezi emoțiile  

O testare efectuată de un psiholog te poate ajuta să-ți înțelegi mai bine propriile emoții și reacții. Pe baza acestor rezultate, alături de psiholog, poți dobândi tehnici eficiente de gestionare a emoțiilor negative și de a dezvolta o perspectivă mai optimistă și mai echilibrată asupra vieții.

Să identifici și să corectezi gândirea negativă

Tot prin teste psihologice pot fi identificate tiparele de gândire negative sau distorsionate, cum ar fi generalizarea excesivă sau catastrofizarea. Conștientizând aceste tipare și învățând de la psiholog tehnici de reflecție și de restructurare cognitivă, poți să adopți o gândire pozitivă. 

Să-ți dezvolți abilitățile de rezolvare a problemelor

Un test psihologic este și un instrument prin care se pot evalua abilitățile unei persoane de a face față provocărilor și dificultăților. Învățând și aplicând strategii eficiente de rezolvare a problemelor, îți dezvolți încrederea în forțele proprii și vei începe să găsești soluții pozitive în diverse situații. 

Testarea psihologică, indiferent că este făcută la angajare sau că este solicitată din propria voință a persoanei în cauză, oferă oportunități valoroase în ceea ce privește autocunoașterea și dezvoltarea personală. Astfel, acest instrument utilizat în mod frecvent în cabinetul unui psiholog contribuie la formarea unei atitudini pozitive și mai echilibrate față de sine și față de viață. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *