O uriașă reţea de spălare de bani, dezmembrată în cadrul unei operaţiuni europene, anunță Eurojust

O uriașă reţea de spălare de bani, dezmembrată în cadrul unei operaţiuni europene, anunță Eurojust

Autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Italia, Letonia și Lituania au luat măsuri concertate împotriva unei afaceri la scară largă de spălare a banilor, centrată în jurul unei instituții financiare lituaniene. Din 2017, aproximativ 2 miliarde de euro au fost spălați de doi suspecți principali, prin intermediul unei rețele mondiale de companii-fantasmă. Suspecții, care acum au fost reținuți, au oferit infractorilor spălarea banilor online ca serviciu, potrivit Eurojust.

O importantă reţea de spălare de bani, dezmembrată în cadrul unei operaţiuni europene

Un al treilea suspect principal, care conduce un alt grup de crimă organizată (OCG), a fost arestat în cadrul aceleiași operațiuni pentru fraudarea autorităților italiene cu 15 milioane de euro din fonduri publice. Aceste fonduri au fost spălate prin intermediul aceleiași rețele de întreprinderi, centrate în jurul instituției financiare din Lituania.

În cadrul unei zile de acțiune din 27 februarie, în jur de 250 de reprezentanți ai justiției și a oamenilor legii au activat la fața locului. În total, 18 persoane au fost arestate, inclusiv cei trei suspecți principali. În total, au fost căutate 55 de locuri și au fost înghețate peste 11,5 milioane EUR în active și conturi bancare. Eurojust și Europol au jucat roluri esențiale în facilitarea și coordonarea activităților internaționale.

Acțiune în forță a procurorilor

Banii spălați au inclus cele 15 milioane de euro din așa-numitele bonusuri de construcție obținute în mod abuziv, furnizate de autoritățile naționale italiene. Aceste bonusuri au fost acordate pentru lucrări de renovare și izolare și alte măsuri de economisire a energiei a clădirilor existente. În realitate, nu au avut loc reparații, reclamanții nu erau proprietari sau imobilele nici măcar nu existau. Autorul principal al acestei fraude a fost un consultant fiscal practicant, care a aranjat acordarea de sporuri pentru alte 72 de persoane.

Investigațiile au fost inițiate în 2021 de către parchetele din Napoli și Lecce din Italia, implicând omologii lor din Letonia și Lituania în 2022 prin Eurojust.

În 2022, autoritățile financiare și judiciare din Lituania au închis deja instituția de plată electronică. Licența bancară i-a fost retrasă și au fost demarate proceduri de faliment pentru nerespectarea reglementărilor de prevenire a spălării banilor. O reacție rapidă a autorităților letone și lituaniene la rapoartele privind tranzacțiile suspecte a condus la identificarea și înghețarea a milioane de fonduri, proprietăți imobiliare și vehicule de lux, care acum pot fi confiscate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *