Oficial FRF, reacție dură după desele înlocuiri de antrenori în SuperLiga: „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor!”

Oficial FRF, reacție dură după desele înlocuiri de antrenori în SuperLiga: „Schimbarea regilor, bucuria nebunilor!”

Andrei Vochin nu este de acord cu schimbările dese de antrenori în SuperLiga și susține că acestea aduc de foarte puține ori avantaje echipelor. Oficialul FRF a oferit câteva exemple în acest sens, dar și câteva soluții.

Oficial FRF, reacție dură după desele înlocuiri de antrenori în SuperLiga: “Schimbarea regilor, bucuria nebunilor!”

Andrei Vochin a făcut o analiză foarte bună asupra fotbalului românesc și a modului în care mulți antrenori sunt schimbați în SuperLiga. Oficialul FRF nu este de acord cu această practică și susține că ar trebui să devină un obiectiv important pentru viitorii directori sportiv. Fiind cei care trebuie să facă scouting și la capitolul tehnicieni.

Analistul de la FANATIK a mai prezentat și un studiu legat de cele trei calități pe care trebuie să le aibă un antrenor. Oficialul FRF a dat și câteva exemple pozitive din fotbalul românesc în acest sens, dar și contraexemple la explicația sa.

“Ceea ce se întâmplă acum la CFR Cluj cu Dan Petrescu confirmă un lucru, acela că a schimba un antrenor este cel mai ușor lucru din lume. Cea mai grea problemă este ca înlocuitorul să fie ceva mai bun. Avem vreo 11 mandate ale lui Napoli la FC U Craiova. Și avem al 4-lea mandat al lui Dan Petrescu la CFR Cluj.

În decursul istoriei noastre am avut mulți antrenori care s-au întors de multe ori. Emeric Ienei este unul dintre ei. Hizo la Ceahlăul și la Rapid. Asta îmi arată că nu întotdeauna schimbarea antrenorului creează plus valoare echipei. E un șoc, dar se duce după primul meci sau al doilea meci.

Dar este foarte important pentru cei care iau decizia de a schimba antrenorul să nu intre în vorba aia veche ‘Schimbarea regelui, bucuria nebunului’. Trebuie să găsești soluția mai bună decât a fost cea de dinainte”, a declarat oficialul FRF la FANATIK SUPERLIGA.

Cele trei calități ale unui antrenor

“Sunt studii care spun că un antrenor trebuie să aibă trei calități în fotbalul modern. Să obțină rezultat, să dezvolte jucătorul și să dezvolte staff-ul. Dacă un antrenor poate și a dovedit în trecut că poate face aceste lucruri, atunci este de luat în seamă pentru a fi pus pe o listă.

Dacă nu are rezultat, nu a dezvoltat jucători și oameni din staff, atunci ar cam trebui să cadă de pe lista unor echipe cu pretenții. Cam ăsta ar fi un algoritm de a căuta un antrenor, dincolo de profilul clubului, dacă se potrivește pe filosofia acestuia.

Dar la noi nu prea este conturat acest lucru. La noi vin antrenori, unul după altul, care au stiluri diferite”, a spus Andrei Vochin la FANATIK SUPERLIGA.

Andrei Vochin, exemple pozitive de antrenori din fotbalul românesc

“Pe lângă obținerea de rezultate, dezvoltarea jucătorului înseamnă să îl aduci din punctul în care nu spune nimic, în punctul în care spune ceva. Și să își dezvolte staff-ul cum a fost exemplul Thomas Neubert.

Reghecampf l-a dezvoltat pe Neubert, pentru că nu îl știa nimeni. Măcar că la descoperit și e un lucru foarte bun și că l-a adus aici. Petrea la fel, care a devenit principal.

La jucători, cel mai bun exemplu rămâne Hagi care îți aduce niște jucători despre care toată lume îți spune că sunt terminați și ei devin jucători importanți. Asta a făcut și Dan Petrescu la Urziceni”, a mai spus Vochin la FANATIK SUPERLIGA.

“Dorinel Munteanu nu o să poată să ia titlul cu actualul Oțelul Galați”

În finalul discuției, oficialul FRF a mai explicat și faptul că un antrenor bun nu este cel care ia titlul tot timpul. Contează și lotul pe care îl are în concordanță cu performanța reușită: “Nu cred că trebuie să fie neapărat un antrenor care a mai luat titlul în trecut. E important și lotul pe care îl ai la dispoziție, dar și bugetul.

Ca exemplu este și faptul că Dorinel Munteanu nu o să poată să ia titlul cu actualul Oțelul Galați. La echipa de atunci, cu care a luat titlul, a avut un buget foarte mare. Având în vedere că cele 20 de milioane acumulate s-au evaporat prin datorii. Când evaluezi un antrenor, trebuie să te uiți și cu ce lot lucrează.

Nu poți să spui că dacă Dorinel Munteanu nu a câștigat campionatul nu este un antrenor bun. Este cel mai bun antrenor al sezonului de la noi. Pentru că a avut pe mână un lot de locurile 13-14 în Liga 1 și a ajuns pe primul loc în play-0ut. Și este și în finala Cupei. Un antrenor bun nu este cel care câștigă tot timpul titlul.

Dar spre exemplu la Sheriff Tiraspol poți să evaluezi antrenorii invers. Ăla care nu ia titlul e slab rău, pentru că acolo nu ai cum să nu iei titlul. Are un lot foarte bun și un buget foarte mare. Cred că pe viitor, un club trebuie să aibă un director sportiv care să știe să aleagă un antrenor. Scoutingul nu se face doar la jucători, ci și la antrenori”.

Andrei Vochin, discurs manifest despre antrenorii din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *