Olanda trimite încă șase avioane F-16 în România pentru consolidarea securității regionale

Olanda trimite încă șase avioane F-16 în România pentru consolidarea securității regionale

În următoarele luni, România va primi încă șase aeronave F-16 din Olanda, potrivit unui anunț făcut de Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, după întâlnirea cu Kajsa Ollongren, omologul său din Regatul Țărilor de Jos. Această mișcare marchează un pas important în consolidarea apărării flancului estic al NATO, cu un accent deosebit pe securitatea regiunii Mării Negre.

„Încă șase aeronave F-16 olandeze vor sosi la Centrul European de Pregătire F-16 din România în următoarele luni. Am mulțumit doamnei Kajsa Ollongren, ministrul apărării din Regatul Țărilor de Jos, cu care am avut o întrevedere în marja Conferinței de Securitate de la München, pentru decizia Guvernului de la Haga de a contribui substanțial, prin dislocarea de trupe și tehnică militară de înaltă performanță în România, inclusiv prin aeronave F-16, la întărirea apărării flancului estic al NATO și, în particular, a regiunii Mării Negre. Progresele programelor de instruire comune, participarea militarilor olandezi, în 2022 și 2023, la Grupul de Luptă NATO condus de Franța, dislocarea a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în România pe parcursul anului 2024 și dislocarea de aeronave la Centrul European de Pregătire F-16 de la Fetești au constituit, de asemenea, teme de discuție în cadrul întâlnirii cu omologul meu olandez. În ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina, am amintit sprijinul ferm al României pentru instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrul European de Pregătire F-16, atunci când aceștia vor atinge nivelul de pregătire care le va permite începerea antrenamentelor la Fetești”, a transmis ministrul Apărării.

Avansarea Cooperării și Sprijinului Mutual

Discuțiile dintre cei doi miniștri au inclus, de asemenea, progresele în programele de instruire comună, participarea militarilor olandezi la Grupul de Luptă NATO condus de Franța în 2022 și 2023, și dislocarea în România a trei aeronave MQ-9 Reaper fără pilot în 2024. Aceste teme subliniază angajamentul puternic al ambelor națiuni pentru întărirea securității regionale și cooperarea în cadrul NATO.

Suportul pentru Ucraina în Contextul Apărării NATO

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a menționat, de asemenea, sprijinul ferm al României pentru instruirea piloților ucraineni în cadrul Centrului European de Pregătire F-16, accentuând importanța solidarității și suportului în cadrul alianței pentru a face față provocărilor de securitate actuale.

Această colaborare între România, Olanda și alte state membre NATO reprezintă un pas important în susținerea Ucrainei și în întărirea securității regionale prin pregătirea și formarea piloților pe aeronave moderne de luptă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *