ONU va supune la vot, cel mai probabil marți, o nouă rezoluție pentru încetarea focului în Fâșia Gaza. SUA semnalează că se vor opune prin veto

ONU va supune la vot, cel mai probabil marți, o nouă rezoluție pentru încetarea focului în Fâșia Gaza. SUA semnalează că se vor opune prin veto

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va vota probabil marți cu privire la propunerea venită din partea Algeriei pentru ca organismul format din 15 membri să ceară o încetare imediată a focului, pe considerente umanitare, în războiul din Fâșia Gaza, dintre Israel și Hamas, au declarat mai mulți diplomați, o măsură pe care Statele Unite au semnalat că o vor bloca, relatează duminică, 18 februarie, Reuters.

Algeria a înaintat un proiect inițial de rezoluție în urmă cu mai bine de două săptămâni. Dar ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat rapid că textul ar putea pune în pericol „negocierile sensibile” menite să medieze o pauză în război.

Sâmbătă, Algeria a cerut ca votul din Consiliu să se dea marți, au declarat diplomații. Pentru a fi adoptată, rezoluția Consiliului de Securitate al ONU are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de niciun veto din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Chinei sau Rusiei.

„Statele Unite nu sprijină acțiunea asupra acestui proiect de rezoluție. În cazul în care va fi supus la vot în forma actuală, nu va fi adoptat”, a declarat sâmbătă Thomas-Greenfield, într-un comunicat de presă.

Washingtonul își protejează în mod tradițional aliatul său, Israelul, de acțiunile ONU și s-a opus deja de două ori, prin veto, la decizii similare ale Consiliului după 7 octombrie anul trecut. Dar s-a abținut și de două ori, permițând Consiliului să adopte rezoluții care vizau creșterea ajutorului umanitar în Gaza și care cereau pauze umanitare urgente și prelungite în timpul luptelor.

SUA, Egiptul, Israelul, Israelul și Qatarul poartă discuții pentru a încerca să obțină o pauză în război și eliberarea ostaticilor ținuți captivi de Hamas în Gaza.

„Este esențial ca celelalte părți să ofere acestui proces cele mai bune șanse de reușită, în loc să promoveze măsuri care îl pun în pericol, și oportunitatea unei rezolvări durabile a ostilităților”, a mai afirmat Thomas-Greenfield.

Războiul din Gaza a început atunci când luptătorii grupării militante Hamas, care conduce Gaza, au atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și luând ostatici 253 de oameni, potrivit unui bilanț israelian. Ca ripostă, Israelul a lansat un asalt militar asupra Fâșiei Gaza care, potrivit autorităților sanitare din enclavă, a ucis peste 28.000 de palestinieni, majoritatea femei și copii, și se crede că alte mii de cadavre se află sub ruine.

Votul probabil al Consiliului vine în contextul în care Israelul intenționează să ia cu asalt orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, unde peste 1 milion de palestinieni caută adăpost, ceea ce a provocat îngrijorarea internațională că o astfel de acțiune ar agrava puternic criza umanitară din enclavă.

„Situația din Gaza este o dovadă îngrozitoare a blocajului în care se află relațiile globale”, a declarat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la Conferința de Securitate de la Munchen.

Solicitat să dea explicații, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a spus că Antonio Guterres „arată cu degetul” spre lipsa de unitate în Consiliul de Securitate „și spre modul în care această lipsă de unitate a împiedicat capacitatea noastră … de a îmbunătăți situațiile din întreaga lume”.

Citiți și:

Lula da Silva acuză Israelul de comiterea unui „genocid” în Fâșia Gaza, care „s-a mai produs doar în Germania lui Hitler”. Reacția lui Netanyahu
„Nu există cuvinte”. Agenția ONU pentru refugiați palestinieni distribuie o imagine tulburătoare cu distrugerile din Fâșia Gaza
Al doilea spital ca mărime din Gaza, în care erau tratați 200 de răniți, închis din cauza lipsei de combustibil și a raidurilor israeliene

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *