ORA 11.00: Vladimir Putin ține discursul despre starea națiunii. Ce teme va aborda și ce așteptări au analiștii

ORA 11.00: Vladimir Putin ține discursul despre starea națiunii. Ce teme va aborda și ce așteptări au analiștii

Președintele rus Vladimir Putin rostește astăzi, 29 februarie, discursul anual în fața parlamentului rus, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de alegerile care ar trebui să-i aducă un nou mandat de șase ani la Kremlin. În mod tradițional, liderul rus urmează să prezinte, potrivit Kremlinului, starea națiunii și să traseze „noi sarcini pentru viitor”. Publicația Radio Europa Liberă consemnează ce așteptări au analiștii de la discursul lui Putin.

Potrivit Constituției Rusiei, președintele „se adresează Adunării Federale cu un raport anual asupra situației din țară, asupra principalelor direcții ale politicii interne și externe a statului”, notează agenția rusă de presă TASS.

Discursul, ajuns la numărul 19 pentru Putin, va fi transmis la nivel național, la toate televiziunile ruse.

Putin, aflat la putere din 1999, în calitate de președinte sau premier, folosește discursul televizat pentru a trimite semnale publicului din țară și din străinătate.

În timp ce se pregătește pentru prezidențialele din 15-17 martie, Putin poate aborda chestiuni de la economie până la invazia asupra Ucrainei, intrată acum în al treilea an.

Propaganda și retoricile deja folosite se pot auzi și în acest an, dar punctele pe care alege să le sublinieze și poziția pe care o adoptă vor da tonul unei țări înfundate în război și represiune, notează Radio Europa Liberă, care trece în revistă temele cărora trebuie dată importanță.

Războiul care nu trebuia numit război

În februarie 2023, Putin a vorbit aproape două ore în fața parlamentului. În mare parte din timp, și-a justificat invazia în Ucraina și a acuzat fără oprire Occidentul.

În acest an, el poate repeta afirmațiile sale false că Kievul este condus de fasciști sau că Ucraina nu este o țară reală, dar analiștii vor elimina aceste retorici pentru a căuta indicii despre cât de optimist este Putin în ceea ce privește progresul războiului.

Rezultatele slabe ale contraofensivei Ucrainei din 2023, capturarea orașului Avdiivka din estul Ucrainei și semnalele tot mai mari de oboseală de război din partea susținătorilor occidentali ai Ucrainei ar putea să-l fi încurajat pe Putin.

Cu toate acestea, au existat semne de oboseală de război și în interiorul Rusiei. Rudele soldaților îi vor pe cei dragi acasă, în timp ce un val de proteste a cuprins în ianuarie regiunea Bașchiria, după condamnarea unui activist care s-a opus invaziei.

Reacție despre moartea lui Aleksei Navalnîi?

De asemenea, analiştii vor urmări modul în care Putin descrie confruntarea dintre Rusia şi Occident. În miezul unei campanii electorale pe care încearcă să o prezinte drept o susținere populară fără echivoc pentru continuarea guvernării sale, probabil Putin o să joace cartea fricii și va sublinia că orice indiciu de dezbinare ar putea fi dezastruos pentru o țară pe care o descrie înconjurată de dușmani care urmăresc dizolvarea Rusiei.

O modalitate prin care Putin ar putea încerca să exercite presiuni asupra Occidentului este prin exprimarea sprijinului pentru separatiștii proruși din Transnistria, care au adoptat o rezoluţie în care susţin teza suveranităţii regiunii și prin cer „protecţia” Rusiei în fața „presiunii crescânde din partea Chișinăului”.

De asemenea, rămâne de văzut dacă Putin va face în discursul său o referire la moartea suspectă în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent adversar al său, anunțată pe 16 februarie. Trupul lui Navalnîi a fost predat familiei sale abia la 8 zile după moartea sa, iar înmormântarea va avea loc pe 1 martie.

Kremlinul a respins vehement acuzațiile că stă în spatele decesului lui Navalnîi, dar Putin nu a spus nimic despre moartea lui.

Valori tradiționale

De asemenea, Putin va dedica probabil o parte din discursul său prezentându-se drept un susținător al valorilor tradiționale.

Totuși, s-ar putea să nu ajungă atât de departe încât să explice presupusa amenințare a toaletelor neutre din punct de vedere al genului, așa cum a făcut-o în trecut, dar ar putea lăuda decizia recentă a guvernului de a declara inexistenta „mișcare socială internațională LGBT” drept „organizație extremistă”.

Al cincilea mandat

Discursul lui Putin în fața Parlamentului reunit vine cu aproape două săptămâni înainte de scrutinul prezidențial, programat pe 17 martie, în care va candida pentru un nou mandat.

În aparițiile anterioare legate de alegeri, Putin a dezvăluit adesea inițiative populiste, dintre care multe au o durată care se întinde pe mai mulți ani. El poate continua această practică în discursul din acest an, folosind astfel de promisiuni în tandem cu apelurile sale la unitate patriotică.

Pentru a stimula un sentiment de normalitate, el ar putea stabili o agendă pentru următorii șase ani care ar putea fi uitată parțial sau total după vot, în timp ce, în realitate, publicul rus ar putea avea câteva surprize nepopulare.

Unii analiști au prezis că Moscova va fi forțată să implementeze o altă convocare militară după alegeri, deși Kremlinul a spus că are suficientă forță de muncă pentru a continua războiul. Alții au avertizat că guvernul rus își dezvoltă tehnologia pentru a-și înăspri controlul asupra internetului în viitorul apropiat.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *