Oradea: Doi elevi trebuie să-și plătească daune morale de 1.000 de lei unul altuia, după ce s-au bătut în timpul orelor

Oradea: Doi elevi trebuie să-și plătească daune morale de 1.000 de lei unul altuia, după ce s-au bătut în timpul orelor

Doi elevi ai unui colegiu din Oradea au fost obligați de instanță să-și plătească unul celuilalt daune morale de 1.000 de lei, după ce s-au luat la bătaie în timpul orelor. Decizia aparține Judecătoriei și nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Oradea, informează Bihor Online.

 

Cum au ajuns să se bată cei doi elevi

 

Totul s-a întâmplat pe 17 martie 2022, în sala de clasă, imediat după una dintre pauze. Conflictul a pornit de la comportamentul de tip bullying pe care elevul de 16 ani l-a avut față de colegul său de clasă, cu doi ani mai mare.

Procurorii au consemnat că elevul de 16 ani l-a lovit pe colegul său cu palma, provocându-i o rană care a necesitat cel mult două zile de îngrijiri medicale. În schimb, cel de 18 ani i-a aplicat celuilalt o lovitură cu pumnul în față, ”cauzându-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un număr de 25-30 zile de îngrijiri medicale”. Cei doi s-au acuzat reciproc de începerea scandalului.

Diriginta lor a spus că adolescentul de 16 ani avea tendința de a-i provoca pe ceilalți colegi, adresându-le tot felul de jigniri. Băiatul chiar primise avertisment din partea consiliului clasei. Mărturiile colegilor celor doi elevi au fost contradictorii.

 

Ce a decis Judecătoria Oradea în cazul elevilor care s-au bătut

 

Băiatul mai mare a fost amendat cu 1.500 de lei, în timp ce față de cel mai mic a fost luată măsura supravegherii pe o durată de patru luni.

Instanța a consemnat că scandalul a pornit de la comportamentul de tip bullying al elevului de 16 ani, dar pentru că adolescenții s-au lovit reciproc, judecătorul de caz i-a obligat să-și plătească unul celuilalt daune morale de 1.000 de lei.

Instanța a ținut cont și de referatul de evaluare întocmit de către Serviciul de Probațiune Bihor, din care rezultă că elevul de 16 ani este ușor influențabil și „nu știe când să tacă sau să vorbească”.

De asemenea, judecătorul de caz a consemnat că incidentul l-a afectat pe tânărul de 18 ani, care a avut atacuri de panică şi anxietate, devenind mai introvertit, motiv pentru care a fost consultat de un psiholog și de un psihiatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *