Orașul din România care construiește o clădire uriașă de 688 de milioane de euro, a doua ca mărime după Casa Poporului

Orașul din România care construiește o clădire uriașă de 688 de milioane de euro, a doua ca mărime după Casa Poporului

În comuna Florești, la câțiva kilometri de Cluj-Napoca, pe un teren vast de peste 14 hectare, se va construi Spitalul Regional de Urgență Cluj, o investiție în valoare de 688 de milioane de euro. Clădirea, care va fi finalizată în 2027, este un proiect de proporții colosale, care promite să fie a doua cea mai mare construcție din România, după Casa Poporului.

Proiectul a fost promis de toate guvernele României din ultimii 15 ani, însă abia acum se concretizează. Construcția va avea 849 de paturi, număr care poate fi extins la 1.600 în caz de pandemie. Cu o suprafață totală de 176.638 mp și 1.400 de locuri de parcare, noul spital va fi o adevărată fortăreață medicală, a cărei suprafață desfășurată îl plasează pe locul doi după Casa Poporului, care are o suprafață desfășurată de 330.000 mp.

În plus, proiectul pune accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea eficientă a spitalului, fiind o construcție modernă și sustenabilă.

Provocări și perspective financiare

Costul total al investiției a crescut la 688 de milioane de euro, cu 110 milioane de euro mai mult decât se estima inițial. Inflația și creșterea prețurilor la materialele de construcție ridică semne de întrebare cu privire la costul final al proiectului. Adrian Popa, președintele Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, estimează că imobilul ar trebui să fie gata în maximum patru ani, deși nu există încă un răspuns clar cu privire la cât ar mai putea crește costurile până la finalizarea construcției.

Pe lângă investiția inițială, costurile de întreținere anuală sunt estimate la 91 de milioane de euro. Cu toate acestea, noul spital va dispune de un heliport, 22 de săli de operație, 4 săli de nașteri și va necesita o forță de muncă estimată la 3.100 de angajați.

Spitalului Regional de Urgență Cluj. (Foto: spitalregionalcluj.ro)

Beneficiile proiectului și impactul asupra regiunii

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, proiectul Spitalului Regional de Urgență Cluj va contribui la îmbunătățirea accesului la servicii medicale de înaltă calitate pentru grupurile vulnerabile și la creșterea standardelor clinice, a eficienței, calității și siguranței serviciilor spitalicești din regiunea Clujului.

De asemenea, se estimează că proiectul va duce la îmbunătățirea calității vieții în regiune prin oferirea de îngrijiri medicale în centre moderne și performante, reducând mortalitatea și numărul de decese evitabile.

Construcția este finanțată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Alături de Spitalul Regional din Cluj, vor mai fi construite alte două spitale regionale, la Iași și Craiova. Construcția celor trei spitale face parte din Strategia Națională de Sănătate a României, cofinanțată prin Programul Operațional Regional pentru perioada 2014-2020 (faza I) și Programul Operațional Sănătate 2021-2027 (faza II).

Valoarea totală a proiectului este de 2.565.357.442,87 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene se ridică la 223.320.500,00 lei. Implementarea proiectelor ar trebui să se încheie până la 1 martie 2027, aducând un nou nivel de performanță și eficiență în sistemul medical din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *